Сигнал на основание чл. 406, ал.1 от Кодекса на труда

...
Сигнал на основание чл. 406, ал.1 от Кодекса на труда
Коментари Харесай

Сигнал срещу Тотото! Приближени на Руди Гела принуждавали работници да подписват допълнителни споразумения

Сигнал на съображение член 406, ал.1 от Кодекса на труда за позволени целенасочени и груби нарушавания на трудовото законодателство в Държавно дружество „ БЪЛГАРСКИ СПОРТЕН ТОТАЛИЗАТОР “, пуснаха синдикатите.

Кремена Атанасова, Председател САС „ Подкрепа “, адресира сигнала си до служебния състезателен министър Весела Лечева и Екатерина Асенова, която е шеф на Инспекцията по труда. В момента отпред на БСТ са доближени на някогашния министър Радостин Василев.

Според документите, управлението на предприятието е предложило на 2/3 от чиновниците сключване на Допълнително съглашение, в което с текстове, които съставляват извънредно жестоко тъпчене на съществени правни правила и институти на българското трудово законодателство.

В препоръчаното от работодателя в допълнение „ съглашение “, четем:

„ Създава се нова точка в подписания сред страните трудов контракт, със следното наличие:

т.1. Други условия:

т.1.1. При нарушаване от работника/служителя на трудовата дисциплинираност, открито с влезнала в действие заповед, с която му е наложено дисциплинарно наказване, същият дължи на работодателя ОБЕЗЩЕТЕНИЕ за това нарушаване на трудовата дисциплинираност в размер, както следва:

– 50 (петдесет) лв. при наложено дисциплинарно наказване „ забележка “ по чл.188, ал.1, т.1 от Кодекса на труда;

– 100 (сто) лв. при наложено дисциплинарно наказване „ предизвестие за уволняване “ по чл.188, ал.1, т.2 от Кодекса на труда; “

С други думи, Изпълнителният шеф на Директива за птиците „ Български състезателен тотализатор “, в качеството си на шеф, „ договаря “ с служащите и чиновниците и вкарва нов тип глоба за позволени дисциплинарни нарушавания отвън изчерпателно и императивно регламентираните в настоящото трудово законодателство. Изпълнителният шеф на Директива за птиците „ БСТ “, както и съответните длъжностни лица в управлението на предприятието, очевидно не знаят, че дисциплинарното нарушаване може да бъде глобено единствено посредством изчерпателно плануваните в Кодекса на труда дисциплинарни санкции, се споделя в сигнала.

„ С посоченото дотук, своеобразното творчество по основаване на нови трудовоправни правила не се изчерпва “, написа Атанасова.

„ Посоченото в сегашния сигнал държание е неприемливо за който и да е шеф в Република България, само че впечатляващ в тази ситуация е обстоятелството, че такива текстове се оферират от шеф – държавно дружество, с необикновен обществен статут и имидж. Предвид естеството на нарушаването, позволявам, че работодателят не осъзнава, че подписа на работника/служителя под такива текстове не ги санира и не амнистира работодателското нарушаване пред контролните органи, само че това от своя страна допуска, че работодателят без терзание ще пристъпи към използване на незаконосъобразните текстове на подписаните съглашения и по този начин ще се осъществят неустановен брой систематични и мултиплициращи се нарушавания. С оглед горното, с актуалното Ви призовавам да извършите инспекция по показаните в сегашния сигнал условия и да предприемете незабавни ограничения за попречване и прекратяване на нарушаванията “, приключва сигналът.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР