Сиенсис АД печели поръчката спешно да надгради софтуера на Търговския

...
Сиенсис АД печели поръчката спешно да надгради софтуера на Търговския
Коментари Харесай

Вече е ясно кой ще спасява Търговския регистър от нов срив

" Сиенсис " АД печели поръчката незабавно да надгради софтуера на Търговския указател с спомагателен дисков запас от 120 терабайта. Дружеството е подало оферта с най-ниска цена пред Агенцията по вписванията (АВ) за надграждане на съществуващите дискови масиви за предпазване на данни Dell EMC Unity 400. Поръчката беше пусната на 12 октомври, а изборът е по оптимално съкратената процедура – посредством договаряне без авансово съобщение.
При оптималната планирана цена от 190 000 лв. без Данък добавена стойност " Сиенсис " е класирана преди всичко с оферта за 154 154 лева пред съперниците ѝ " Телелинк бизнес сървисис " ЕАД, " ССАРМ " ЕООД и " Парафлоу Комуникейшънс " ООД.
Спешността на поръчката бе обяснена от възложителя с невиждания срив на Търговския указател през август месец, когато системата остана блокирана за 19 дни. Скандалът закупи сериозен политически и стопански резонанс и докара до оставката на изпълнителния шеф Зорница Даскалова. Оттогава началник на Агенцията е Габриела Козарева.
Направеният разбор на вредите сподели, че при спешната обстановка са дефектирали 4 диска, довели до срив в операционната система на Търговския указател, както и до опасност от срив в базите данни на станалите регистри. " Вследствие на повредата, провокирана от дефектирала дискова група RAID от дисков масив за предпазване на данни FujitsuEternus DX8700, се ескалира цялостен срив въз основата данни, бекъпа и функционалностите на Търговския указател. Възникналите проблеми водят до нарушение на осъществяването на основни за стопанската система и националната сигурност нормативно открити действия на АВ, като за интервала 09.08-27.08.2018 година Търговският указател не действа ", бе посочено в документите, оповестени от АВ.
Към момента на оповестяване на незабавната поръчка в масивите на Информационния център има към 30 ТБ (терабайта) свободно физическо дисково пространство и към 20 ТБ - в Резервния информативен център. Изчисленията тогава сочеха, че съществуващото физическо дисково пространство понижава с към 1,5 ТБ дневно, което значи, че за към 20 календарни ще се изчерпа ресурсът на Информационния център, а в аварийния това ще се случи в границите на към 14 календарни дни ..

На 15 октомври пресцентърът на Агенцията по вписванията съобщи, че всички поддържани от нея регистри работят в цялостната си функционалност. " Предприетите дейности по оповестяването на социална поръчка за надграждане на съществуващите дискови масиви за предпазване на данни се основават на подробен механически разбор и целят гарантиране на работоспособността и отказоустойчивостта на регистрите. Необходимият спомагателен запас възлиза на 300 ТБ, като 120 ТБ следва да се обезпечат наложително и при съблюдаване на наредбите на настоящото законодателство ", прецизираха от АВ.
От там оповестиха тогава, че не престават следствените дейности на способените органи за откриване на аргументите, довели до нарушавания достъп до Търговския указател и указател на юридическите лица с нестопанска цел от м.август тази година.
" С цел запазване на съответстващи към следствието данни, управлението на Агенцията се въздържа от дейности по заличаване на данни от осведомителните масиви, като размерът на тези данни възлиза на 80 ТБ. В допълнение, за съблюдаване на признатите положителни практики за осведомителна и мрежова сигурност, Агенцията извършва действия, които ангажират още от наличния ѝ софтуерен запас ", допълниха от Агенцията.
Определената да надгради проблематичния програмен продукт компания " Сиенсис " АД има контракти с държавни структури и обществени сдружения за над 5,6 млн. лева от началото на тази година. Два от тях са най-мащабни. Единият е предоставен от Министерския съвет на стойност 1 666 666 лева без Данък добавена стойност по поръчка с предмет " Изграждане на решение за възобновяване след злополучие за ИСУН 2020 ". Вторият, от 1 март тази година – на стойност 2 592 000 лева с Данък добавена стойност (2 160 000 лева без ДДС), е подписан с Агенцията по вписванията и е в региона на защитата и сигурността.
Той е за надграждане на имотния указател за интеграция с кадастралния указател и даване на спомагателни е-услуги. И още - за надграждане на комерсиалния указател с оглед прехвърлянето на регистрацията на юридическите лица с нестопанска цел от окръжните съдилища към Агенция по вписванията, както и обезпечаване на интеграцията му с имотния указател, единната входна точка за подаване на годишни финансови доклади, регистъра на професионално-квалифицираните лица, регистъра за гражданска регистрация, регистъра на българските документи за идентичност и регистъра на пълномощните.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР