Сиела съди ЦИК за 42 млн. лева. Това е за

...
Сиела съди ЦИК за 42 млн. лева. Това е за
Коментари Харесай

Доц. Димитров: "Сиела" съди ЦИК за 42 млн. лева заради софтуера на машините

" Сиела " съди ЦИК за 42 млн. лв.. Това е за трите следващи избора предната година. " Смартматик " твърди, че има права върху софтуера, съгласно нас те са уредени, съгласно тях не. Това съобщи за " Твоят ден " доцент Димитър Димитров, зам.-председател на ЦИК.

По думите му до момента не сме имали проблем с машините, изключвайки случая от 2019 година със " Сиела Норма ". " Това постоянно може да се промени, тъй като машините имат една специфичност - всичко стартира изначало за всеки гласоподавател. Софтуерът се сертифицира, удостоверява се, наливат се всички данни, удостоверяват се и чак тогава се гласоподава ", акцентира той. И посочи, че в случай че се позволи разбъркан избор, Демократична България ще се окажат с 1% по-нисък резултат, тъй като ще влязат 200 000 нови гласоподаватели.

Според него до момента от закупуването на първите машини са изхарчени към 100 милиона лв. за поддръжка, възобновяване и предпазване. " Функционалността ще бъде същата до момента, ще се разпечатва квитанция. Само че комисиите, които ги броят, ще вземат разпечатка и ще впишат данните в протокола. Когато го подпишат, те основават документ, с който удостоверяват изборния резултат. Твърденията на Демократична България, че машините са скъпи принтери са отчасти безсмислени ", счита доцент Димитров.

Той смята, че хартиеният избор ще промени гласовете за Политическа партия и Демократична България. " Ще гласоподавам на хартия, само че чисто демонстративно, тъй като всички би трябвало да имат достъп до изложение на волята си посредством гласоподаване. Гласуването с машини намалява доста изборната интензивност. Поне 3-4% повече от 39%-те щеше да е тя, в случай че имаше и книжен избор ", изясни доцент Димитров.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР