Сидеров отсъства от повечето заседания1938 уведомления за отсъствия на депутати

...
Сидеров отсъства от повечето заседания1938 уведомления за отсъствия на депутати
Коментари Харесай

Над 2000 отсъствия имат депутатите

Сидеров отсъства от множеството съвещания


1938 уведомления за отсъствия на депутати “по уважителни аргументи ” от пленарни съвещания са приели ръководителят на 44-ото Народно заседание Цвета Караянчева и нейният предходник Димитър Главчев за миналите година и един месец от началото на мандата.

Това демонстрира информация от администрацията на Народното събрание, която “Труд ” получи със заявление по Закона за достъп до социална информация. Въпросът беше за броя на отсъствията, само че от Народно събрание предоставиха цялостен лист с постъпилите уведомления от всеки един депутат, изваден от вътрешната осведомителна система на институцията. Справката обгръща интервала от 19 април 2017 година до 29 май 2018 година ( можете да я разгледате, разпределена по парламентарни групи, в линковете по-долу ).

Осъствията на депутатите са над 2000, тъй като доста от уведомленията се отнасят за две или повече съвещания. Съгласно правилника на Народното събрание “извинените ” се заплащат, до момента в който за “неизвинени ” се удържа цялата отплата (виж втория текст). Няма данни каква част от отсъствията “по уважителни аргументи ” са по болест, поради командировка или различен длъжностен ангажимент и каква са по някаква друга причина.

Уведомленията, които по устав би трябвало да се подават авансово, всеобщо се внасят в деня преди отсъствието. Има и голям брой документи, които са постъпили на същия ден, както и такива, които се отнасят за задна дата.

По-голямата част от отсъствията се падат на опозицията. С най-вече са от групата “БСП за България ” – 593 уведомления. От Движение за права и свободи са дали 429 “извинителни бележки ”, от “Воля ” – 175.

Депутатите от ГЕРБ, на които се постанова да крепят кворума в пленарната зала, са уведомили за отсъствия 373 пъти, а от “Обединени патриоти ” – 353 пъти.
 Председателят на 44-ото Народно заседание Цвета Караянчева и предшественикът й Димитър Главчев са приели близо 2000 уведомления за отсъствия на депутати от началото на мандата. Снимка: Пламен Стоименов Председателят на 44-ото Народно заседание Цвета Караянчева и предшественикът й Димитър Главчев са приели близо 2000 уведомления за отсъствия на депутати от началото на мандата. Снимка: Пламен Стоименов
Докато е била зам.-председател на Народното събрание, актуалният ръководител Цвета Караянчева е подала 12 уведомления, едно от които за две съвещания. Предшественикът й Димитър Главчев към този момент като редови народен представител си е разрешил единствено едно неявяване. Преди да стане зам.-председател на Народно събрание Емил Христов (ГЕРБ) се е извинил 7 пъти за 8 дни отсъствия. Началникът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов е подал 15 уведомления за 25 отсъствия.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която има най-вече “неизвинени ” – 7, има и 7 “извинени ”.

Председателят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ е внесъл 10 уведомления, две от които са за по 3 дни.

Шефът на “Воля ” и зам.-преседател на Народно събрание Веселин Марешки има 50 отсъствия, което е близо половината съвещания.

Рекордьор от водачите е Волен Сидеров. Председателят на групата на “Обединени патриоти ” е подал 49 уведомления за отсъствия от 76 съвещания.

Броят на отсъствията се равнява на това нито един народен представител да не се яви на работа в продължение на към месец. Тоест колкото още една лятна почивка.

Без работа


Изплатени са над 300 000 лева


 03-2 Депутатите общоприетоо имат по три пленарни съвещания – в сряда, четвъртък и петък, само че се водят на петдневна работна седмица. Предполага се, че в понеделник и вторник всички се срещат с гласоподаватели по регионите си. Те имат право на заплатен годишен отпуск, който съответствува с ваканциите на Народното събрание и нямат право на неплатен отпуск.

При от отплата от към 150 лева (изчислено от брутното главно заплащане към момента) за 2000 отсъствия бюджетът на Народното събрание е изплатил 300 000 лева на депутатите за дни, в които са отсъствали от съвещания. Сумата обаче е много по-голяма, тъй като всеки депутат има редица добавки към възнаграждението.

Правилник


Няма формулировка за „ уважителни аргументи “


“Народен представител, на който се постанова да отсъства по уважителни аргументи от съвещание на Народно събрание или от съвещание на комисия, авансово уведомява ръководителя на Народно събрание, надлежно ръководителя на съответната комисия ”, гласи член 136, алинея 3 от правилника за организацията и активността на Народното събрание.

Няма формулировка на понятието “уважителни аргументи ”. В член 137 написа, че за неуредените в правилника въпроси се ползват кодексите на труда и за общественото обезпечаване.

Без бележки


Под 180 са „ неизвинените “


Нинова е с най-вече

 Присъствието на пленарно съвещание се удостоверява при регистрацията посредством пулта за гласоподаване с пръстов отпечатък. Присъствието на пленарно съвещание се удостоверява при регистрацията посредством пулта за гласоподаване с пръстов отпечатък.
179 са “неизвинените ” на депутатите през първата година от мандата, сочи регистърът за неоправдани отсъствия на Народно събрание, в който все още има данни до края на април. В средата на всеки месец там се разгласява лист за предходния.

Както “Труд ” писа, най-вече отсъствия има единственият към този момент самостоятелен народен представител Ангел Исаев – към този момент 9. Отделно той има и 20 “извинени ”.

От водачите на парламентарни групи най-често отсъства Корнелия Нинова от Българска социалистическа партия – към този момент 7 пъти. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов към момента няма отсъствия. Мустафа Карадайъ от Движение за права и свободи е с едно, Волен Сидеров от “Обединени патриоти ” и водачът на “Воля ” Веселин Марешки – с по две.

При безпричинно неявяване от пленарно съвещание на народния представител се прави удръжка, равна на дневното му заплащане. От тези санкции бюджетът на Народно събрание е икономисал към 27 хиляди лева

Депутатите имат и 115 неоправдани отсъствия от съвещания на комисии, за което им е удържана съответната добавка към заплатите.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР