Сибирската ела може да се превърне в еликсир на младостта

...
Сибирската ела може да се превърне в еликсир на младостта
Коментари Харесай

Сибирската ела и тайната на дълголетието

Сибирската ела може да се трансформира в балсам на младостта и да смъкна от този фундамент даже подмладяващите ябълки, написа БГНЕС.

Етеричното масло от сибирска ела е извънредно известно поради освежаващия си дървесен мирис, прочут с релаксиращите си свойства. Но учените неотдавна потвърдиха нови свойства на сибирската ела и тя към този момент съществено претендира за купата „ балсам на младостта”.

Сибирската ела (Abies sibirica) е високо вечнозелено иглолистно дърво с необикновено красиви и ярки шишарки. Както всички иглолистни дървета, то съдържа огромни количества терпеноиди - специфични субстанции, които защищават дървото от заболявания и вредители, както и от доста неподходящи фактори на околната среда (прегряване, изстудяване, увреждане и др.). За доста субстанции от този клас е известно, че имат евентуални противоракови и хепатопротективни свойства и са способни да пазят и възвръщат чернодробните кафези.

Учените от Института по молекулярна биология " Енгелхард " работят по редица изследвания и са изследвали по какъв начин терпеноидите от сибирска ела въздействат върху стареенето и раковите кафези на генно равнище. За да изследват резултата на терпеноидите от сибирска ела върху процеса на стареене на клетките, учените употребяват процеса на пресаждане на клетките в нова среда.

" Данните за измененията в експресията на 20 000 гена и количественият разбор на общото количество белтъчни молекули в организма разрешиха да се хвърли светлина върху механизма, легнал в основата на биологичните резултати на терпеноидите от сибирска ела ", споделя Анастасия Липатова, откривател в Лабораторията за клетъчна пролиферация към Института по молекулярна биология " Енгелхард ".

Учените считат, че точно тези субстанции задействат естествения механизъм за преработване на клетъчните " боклуци ", тъй че клетките на остарялото дърво не се разграничават от тези на младото растение. Този механизъм в клетките на човешката белодробна тъкан стартира да работи даже когато терпеноидите се употребяват в ниски концентрации.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР