Si vis pacem, господин Президент... Думи на Движение Гергьовден за

...
Si vis pacem, господин Президент... Думи на Движение Гергьовден за
Коментари Харесай

Дилов: Радев за пореден път наля масло в огъня на българското разделение

Si vis pacem, господин Президент...

Думи на " Движение Гергьовден " за следващото разделящо изявление на Румен Радев

С думите си, че " Украйна упорства да води тази война, само че би трябвало да стане ясно, че сметката се заплаща от цяла Европа ", президентът Радев за следващ път наля масло в огъня на българското разделяне. Впрочем, прави го непрекъснато, откогато е президент. Почти по всички тематики. Трябва да отбележим последователността и виртуозността му в това отношение. Със сигурност ще бъде запомнен като най-разделящият българите президент.

Ние, от Движение Гергьовден няма да го корим, само че за следващ път желаеме да разбираем нещо значимо, което май убягва освен нему, само че и на огромна част от сънародниците ни:

Да, в действителност " сметката се заплаща от цяла Европа ", само че да забележим коя е сметката и защо плащаме.  Европа въоръжава Украйна, с цел да отбрани личния си метод на живот през последните 30 години и личното си схващане за бъдеще без държавно принуждение. И вътрешно, и външно. Със същите претекстове Европа поддържа и ударите против Югославия, и умиротворяването на Косово, намесата във войната в Босна и Херцеговина, усмиряването на албано-македонския спор от 2001 година...

Ние, европейците, господин президент, не пазиме просто Украйна. Ние пазиме себе си. Ние изрично не толерираме държавни управници, които - без значение от претекстовете им - влизат с армиите си в други страни. Ние не назоваваме това спор, нито въоръжена интервенция, нито с какъвто и да е било различен свенлив синоним. Наричаме го война и Европа не желае повече войни след 1945-а година. Si vis pacem, para belum са думи, залегнали в основата на европейската държавна философия от времето на Платон в " Закони VIII " и Корнелий Непот (Epaminondas 5, 4). Едно от знаменателните европейски изобретения - револвера " Парабелум " е кръстен на тази мисъл. Ако желаеш мир, готви се за война. Въпросът не е за Украйна или не е единствено за Украйна. Членството в НАТО е поръчка и гаранция, че следващата държава-членка споделя тази философия за всеобща сигурност. Ето повода, заради която ред страни се стремят към това участие. Дори внимателните финландци и шведи. Съвсем естествено за нападнатите украинци. Защото, каквото и да казвате, господин Презцидент, каквито и условия да се акцентират (в един боен спор рядко има напълно почтена страна), въпреки всичко Украйна беше нападната. Руски войски влязоха в Украйна, а не украински в Русия.  Не Украйна, Европа упорства да се води тази война, господин Президент, и макар че не го е декларирала намерено, с всяко свое деяние подсказва на ръководещите в Москва, че е подготвена за война, с цел да избави мира. Цялата евроатлантическа общественост е подготвена за това.

Колкото и пропагандната война да залива истината с разнообразни объркващи тълкования, тя въпреки всичко си остава истина. Москва на Путин стартира войнана в Украйна и Европа е подготвена да я заплати по всевъзможен метод. Може би е редно, вместо да разделяте българите, да се опитате да убедите господин Путин в тази ни подготвеност. Да съберете самите българи към това схващане, както го правеха вашите прародители, президентите Желев, Стоянов, Първанов и Плевнелиев. От датите на участието на България в НАТО и Европейски Съюз този въпрос е безалтернативен, господин Президент. И ние, напълно доброжелателно, Ви питаме: в случай че не смятате участието ни в НАТО и Европейски Съюз за безалтернативни, къде другаде бихте желали да заведете българите? В кой публичен строй, в коя интернационална организация за сигурност, в какъв политически режим на държавно устройство? Не желаеме да имаме вяра, че имате отговор на този въпрос...

Хубав ден и премисляйте повече думите, които произнасяте под българското знаме, без значение дали е на планински връх, в летен спектакъл или в държавен кабинет.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР