Си Цзинпин бе тържествено провъзгласен за най-влиятелния китайски лидер от

...
Си Цзинпин бе тържествено провъзгласен за най-влиятелния китайски лидер от
Коментари Харесай

Си Цзинпин – постмаоисткият кормчия на Китай


Си Цзинпин бе тържествено провъзгласен за най-влиятелния китайски водач от времето на Мао Цзедун. Това стана откакто новото политическо съчинение, под което стои неговото име, бе добавено към устава на Китайската комунистическа партия (ККП). Тази алегорична стъпка бе осъществена в последния ден от продължаващия цяла седмица 19 конгрес на ККП.

Конгресът единомислещо се съгласява, че „ Мислите на Си Цзинпин" би трябвало да се трансфорат в (едно от) управленията за деяние на партията, съдържащи се в партийната конституция “, акцентира се в резолюцията на конгреса на ККП.

В историческото решение за канонизацията на концепцията на Си някои виждат очевиден намек, че той ще се опита да остане на власт и след втория му и - допуска се - финален 5-годишен период отпред, който изтича през 2022 година.

От основаването на ККП през 1921 година единствено един водач, самият Мао, е бил почетен с такава чест още приживе и в неговия случай това беше политическата философия, озаглавена „ Политическата доктрина на Мао Цздун" - или маоизмът.

Дън Сяопин, архитектът на икономическите преобразувания в Китай, може да се похвали, че идеологията с наименованието „ Теорията на Дън Сяопина" също стана част от партийния правилник, само че тя бе включена там едвам след неговата гибел през 1997 година.

Бил Бишъп, който е издател на профилирания за Китай бюлетин Sinocism Newsletter, посочи, ме появяването на „ Мислите на Си Цзинпин" илюстрира рядкото ниво на властта и престижа, които има основателят на тези съчинения. „ Това значи, че в действителност позицията на Си, е неопровержима… Ако вие отправяте предизвикателство към Си, значи отправяте предизвикателство и към самата партия, а вие в никакъв случай не бихте желали да действате против самата партия “, изяснява той.

Бившият австралийски министър председател Кевин Ръд отбелязва в своя публикация, оповестена във вестник „ Файненшъл таймс “: „ Преди пет години споделих, че той ще бъде най-влиятелният китайски водач след Дън Сяопин. Аз сгреших. Днес той е най-влиятелният водач след Мао Цзедун “, акцентира Ръд.
 Възходът на Си свидетелства за по-широко единодушие вътре в партията Възходът на Си свидетелства за по-широко единодушие вътре в партията / БГНЕС
Ако Си остане на поста и след двата 5-годишни мандата, той ще бъде първият водач, направил това след Дън Сяопин. Съгласно неписаните правила за управление и организационна последователност във властта, въведени през 90-те години, генералният секретар на партията не може да заема този пост повече от 10 години.

„ Идеята, че Си Цзинпин ще напусне след пет години наподобява малко евентуална “, отбелязва Бланшет.

Баин Чаолу, партийният необут на провинция Цзилин, отиде още по-далеч. „ Генералният секретар Си Цзинпин е… кормчия на партията “, възторжено съобщи той, прибягвайки до термина, който – както е известно – се използваше в възхвала на Мао Цзедун. Според Бланшет сходна преданост е „ изумителен образец за изключителния надзор на Си над партията “.

"Още не сме достигнали онази точка, както беше по време на Културната гражданска война, когато хората се покланяха на плода манго, до който се бе докоснал Мао Цзэдун. Ние обаче безспорно следим придвижване към нов вид политика,… която заимства доста от епохата на Мао Цзедун “, счита специалистът.
 В своя публикация държавната организация Синхуа хвалебствено показва, че „ Китай е подготвен още веднъж да възвърне своето могъщество" В своя публикация държавната организация Синхуа хвалебствено показва, че „ Китай е подготвен още веднъж да възвърне своето могъщество" / БГНЕС
Възходът на Си свидетелства за по-широко единодушие вътре в партията, съгласно която е нужен мощен политик, с цел да се избегне разпада на Китай по руския сюжет. През 2012 година, преди Си да стъпи на върха, Бишъп сподели: представителите на китайския политически хайлайф считат за належащо „ Си да вкара ред, а в случай че това не бъде направено, в страната ще се случи гърмеж и комунистическата партия ще престане да съществува “. По това време можеше да се чуе такава фраза: „ Си е нашата последна надежда".

В своя публикация държавната организация Синхуа хвалебствено показва, че „ Китай е подготвен още веднъж да възвърне своето господство и още веднъж да се изкачи върха на света. Онези хора, които чакат срив на Китай, ще бъдат разочаровани. Безполезно е да се показва пръст и да се слага под подозрение легитимността на определената от Китай посока на придвижване. Дойде време да бъде свестен китайският път, тъй като той безспорно ще докара до нови триумфи “.

Извън постройката на конгреса на площад „ Тянанмън “ делегати и представители на обществеността посрещат Си с аплодисменти и вдигнат нагоре палец.

35-годишният компютърен експерт Лин Синюан, който чакаше на опашка, с цел да попадне на площада, е склонен с такава оценка. „ Всичко това въодушевява “, съумя да каже той единствено, преди мъж със зелената униформа на силите за сигурност на партията да прекъсне нашия диалог с довода, че изявленията на това място са неразрешени. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР