Швейцарските ледници са изгубили 10 процента от обема си през

...
Швейцарските ледници са изгубили 10 процента от обема си през
Коментари Харесай

Швейцарските ледници са изгубили 10% от обема си за последните 5 години

Швейцарските ледници са изгубили 10 % от размера си през последните 5 години поради климатичното стопляне, феномен, който не е бил следен от 100 години насам, съобщи Франс прес.

Агенцията цитира изследване, осъществено от Швейцарската академия на науките. Най-драстично размразяване провокирали няколкото топлинни талази, които бяха регистрирани през лятото на 2019 година.

А нищо не предвещаваше установената загуба. През зимата на 2018/2019 бяха регистрирани изключително леден месец януари и огромно количество превалявания. Те бяха най-значими върху северните скатове на Алпите. Значителни снеговалежи паднаха в източната част на страната, като бяха маркирани и рекордни количества. През месеците април и май бяха регистрирани сред 20 и 40 на 100 спомагателни превалявания на сняг върху ледниците по отношение на нормалните, съобщи Българска телеграфна агенция.

В началото на юни на някои места бяха измерени 6-метрови пластове. Но всички тези натрупвания бързо бяха разтопени след едноседмичните топлинни талази в края на юни и в края на юли. Само за 15 дни от ледниците се стопиха такива количества, колкото е потреблението на питейна вода в Швейцария за година. Топенето е траяло до началото на месец септември. През последните 12 месеца 2 % от общия размер на швейцарските ледници е бил загубен. А за последните 5 години загубата възлиза на над 10 %. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР