Швейцарски съд ще повдигне днес на банка Креди сюис (Credit

...
Швейцарски съд ще повдигне днес на банка Креди сюис (Credit
Коментари Харесай

Трус в Швейцария заради пране на пари от български наркотрафиканти

Швейцарски съд ще повдигне през днешния ден на банка " Креди сюис " (Credit Suisse) обвинявания в пране на пари на хипотетична българска незаконна група за трафик на кокаин. Става дума за милиони евро, някои от които са били пренасяни с куфари, съобщи Ройтерс. Швейцарските прокурори споделят, че втората най-голяма банка в страната и една от някогашните ѝ служителки не са взели всички нужни ограничения, с цел да предотвратят опцията хипотетичните наркотрафиканти да укрият и да изперат пари в брой сред 2004 година и 2008 година, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Креди сюис " изрично отхвърля като безпочвени всички свързани с нея изказвания по този случай и е уверена, че някогашната ѝ служителка е почтена ", се споделя в изказване на банката, пратено до Ройтерс. В първото наказателно дело против огромна швейцарска банка прокурорите желаят от " Креди сюис " отплата от близо 42,4 млн. швейцарски франка, а банката съобщи, че " пламенно ще се пази в съда ". Случаят провокира огромен публичен интерес в Швейцария, където е възприеман като тест дали прокуратурата ще схване по-твърд метод към банките.

Обвинителният акт се състои от повече от 500 страници и е фокусиран върху връзките, които " Креди сюис " и някогашната ѝ служителка са имали с българския някогашен герой Евелин Банев и няколко негови съдружници, двама от който са подсъдими по делото. Вторият обвинителен акт е против някогашната служителка на банката, улеснила прането на пари. Според швейцарски медии служителката е родена в България. Адвокатът на двамата хипотетични членове на незаконната група, против които са повдигнати обвинявания за нелегално заграбване, машинация и подправяне на документи, отхвърли коментар. Банев, против който не са повдигнати обвинявания в Швейцария, бе наказан за наркотрафик в Италия през 2017 година, а по-късно и в България през 2018 година за присъединяване в проведена незаконна група, взела участие в трафик на тонове кокаин от Латинска Америка. Той се укриваше, само че през септември бе задържан в Украйна, България желае неговата екстрадиция с алена бюлетина от Интерпол.

В обвиняването прокуратурата твърди, че някогашна служителка на " Креди сюис ", при постъпване на работа в банката през 2004 година, е довела със себе си най-малко един български клиент, който е бил съучастник на Банев. Клиентът, който по-късно, през 2005 година, е погубен на излизане с жена си от ресторант в София година, почнал да внася в сейф в " Креди сюис " куфари цялостни с пари в брой. Прокуратурата твърди, че групата е употребила техниката " смърфинг ", при която огромна сума пари се разделя на по-малки, за които не би бил подаден сигнал за допустимо пране на пари. По този метод тя е изпрала милиони евро, импортирани в сейфовете на банката в дребни купюри, които по-късно са били трансферирани по сметки. Въпреки че от този момент, откакто бяха подложени на интернационален напън, швейцарските частни банки вкараха доста по-строги инспекции за битка с прането на пари, обвинените настояват, че по времето на внасянето на депозитите това е била общоприета процедура.

Прокуратурата споделя, че някогашната служителка, която е напуснала " Креди сюис " през 2010 година след задържане от полицията за две седмици през 2009 година, е помогнала на клиентите да укрият престъпния генезис на парите, като е направила транзакции за повече от 146 милиона швейцарски франка, в това число 43 милиона франка в брой. " Нашата клиентка е незаслужено упрекната, защото швейцарските закони изискват да има забъркано лице, с цел да бъде наказана банка ", съобщи пред Ройтерс адвокатската адвокатска фирма, представляваща някогашната служителка. " Тя е почтена и е възмутена от обвиняванията. Ще пледираме за нейното цялостно и изцяло оправдаване ", добави тя.

" Креди сюис " оспорва незаконния генезис на парите и твърди, че Банев и съдружниците му са правили законна стопанска активност в сферите на строителството, лизинга и хотелиерството, сподели пред Ройтерс източник, осведомен с позицията на банката. Швейцарската банка, която съгласно обвиняването по това време е считала България за високорискова страна, има намерение да обърне внимание на сигнали, подадени до швейцарската прокуратура от нейния отдел за инспекция на сходството, откакто Банев е бил краткотрайно задържан в България през април 2007 година " Креди сюис " се надява, че съдът ще реши, че този ход на отдела за инспекция на сходството е сигнал, че банката се е отнесла съществено към задължението си за битка против прането на пари и демонстрира желанието ѝ да спомага на прокуратурата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР