Швейцарската централна банка (ШЦБ) запази очаквано непроменени основните си отрицателни

...
Швейцарската централна банка (ШЦБ) запази очаквано непроменени основните си отрицателни
Коментари Харесай

Швейцарската централна банка запази без промяна отрицателните лихви



Швейцарската централна банка (ШЦБ) резервира предстоящо непроменени главните си негативни лихвени ставки и свръх експанзивната си парична политика, като още веднъж съобщи, че при нужда е подготвена да се намеси на валутния пазар, с цел да ограничи силата на " високо надценения " швейцарски франк.

Банката остави неизменен главния си лихвен % от -0,75% , който преди време замести настоящия преди този момент целеви диапазон на тримесечния швейцарски Либор сред -1,25% и -0,25%. По този метод новият лихвен % на банката продължава да съответствува с равнището от -0,75% на депозитната рента. Това е най-ниската рента на централна банка в света.

Запазването на досегашните лихвени ставки е реалност, макар че швейцарският франк загуби 3% от цената си по отношение на еврото. " Въпреки неотдавнашното намаляване швейцарският франк, той  остава високо надценен. С оглед на стабилизиране на икономическата интензивност и развиването на цените банката резервира своята експанзивна парична политика ", се споделя в известието след края на днешното съвещание.

 Графика евро/швейцарски франк

През 2020 година валутните интервенции на ШЦБ се усилиха до 110 милиарда швейцарски франка (около 117,52 милиарда долара) - най-високото равнище интервенция на валутния пазар от 2012 година Увеличените разноски разшириха финансовия баланс на централната банка до 1 трилион франка, което е доста по-голям размер от размера на цялата швейцарска стопанска система.

Въпреки това банката съобщи, че в този момент не е моментът да се отклонява от досегашната експанзивна политика, която е  в действие от 2015 година насам.

" Експанзивната парична политика на ШЦБ обезпечава удобни условия за финансиране, противодейства на възходящия напън върху швейцарския франк и способства за уместно даване на заеми и ликвидност на стопанската система ", се показва в изказването на банката след края на постоянното съвещание в четвъртък.

Централната банка също по този начин резервира декемврийската си прогноза за повишаване на швейцарската стопанска система с сред 2,5% и 3,0% през 2021 година

Банката обаче увеличи леко прогнозите си за инфлацията, очаквайки тя се увеличи с 0,2% през 2021 година (при декемврийска оценка за нулева инфлация) и да нарасне с 0,4% (вместо с 0,2%) и с 0,5% през 2023 година
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР