Швейцария гласува в неделя дали да забрани покриване или скриване

...
Швейцария гласува в неделя дали да забрани покриване или скриване
Коментари Харесай

Швейцария гласува на референдум за забрана на бурките

Швейцария гласоподава в неделя дали да забрани покриване или скриване на лицето на публични места , макар че дами с мюсюлманско облекло се срещат извънредно рядко по швейцарските улици, осведоми Агенция Франс Прес.

Социологическо изследване демонстрира, че малко над 50% поддържат възбрана носенето на бурка на публични места . Референдумът е проведен след години на развълнуван спор и прокарването на сходни забрани в други европейски страни.

Швейцарците ще гласоподават предлагането " Да " на възбраната за цялостно покриване на лицето ". Не се загатва бурка или никаб , които покриват лицето напълно с изключение на очите, само че няма съмнениe, че дебатът е за тях.

Из швейцарските градове са публикувани постери като " Спрете радикалния ислям! " и " Спрете екстремизма! " , на които има жена с черен никаб.

Има и лозунги като " Не на неуместния, безполезния и ислямофобски " антибурка " закон! ".

Забраната значи, че никой не може да покрива лицето си изцяло на обществени места. Ще има изключения като религиозните храмове.

" Да " лагерът води в социологическите изследвания, само че удобната преднина през януари се стопи при сондажите през февруари.

Правителството и Народното събрание са срещу национална възбрана . Тяхното контрапредложение - автоматизирано се задейства, в случай че самодейността бъде отхвърлена - изисква хората да демонстрират лицата си пред управляващите , в случай че е нужно идентифициране, да вземем за пример, по границата.

Глоби до 10 000 швейцарски франка (10 900 $, 9040 евро) могат да бъдат налагани на всеки, който откаже да спомага.

От държавното управление подчертаха, че множеството дами с було на лицето са туристи.

Съгласно системата на директна народна власт в Швейцария на няколко месеца се провеждат референдуми и национални гласувания на национално, районно и локално равнище. Всякакви въпроси могат да бъдат подложени на народен референдум, в случай че бъдат събрани 100 000 подписа в богатата страна с 8,6 милиона души население.

Много феминистки организации са срещу възбраната.

Проучване на Федералната статистическа работа от 2019 година демонстрира, че 5,5% от швейцарското население са мюсюлмани, най-вече с корени от някогашна Югославия.

През 2009 година Швейцария гласоподава срещу строителството на минарета край джамии, което провокира рецензия в чужбина. Два швейцарски кантона към този момент не разрешиха цялостното покриване на лицето.

Референдумът е проведен в миг, когато маските са наложителни в магазините и публичния превоз поради ковид.

Швейцарците също ще гласоподават неделя и по други две тематики: проект за въвеждане на федерален електронен идентификатор и комерсиално съглашение с Индонезия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР