Швейцария е най-скъпото място в Европа за наемане на офис

...
Швейцария е най-скъпото място в Европа за наемане на офис
Коментари Харесай

Швейцария е най-скъпата за наемане на служители в Европа, а къде сме ние?

Швейцария е най-скъпото място в Европа за наемане на офис чиновници. Това демонстрират данните от относителен разбор на Colliers International,

В отчета са съпоставени разноските за наемане на офис чиновник в 29 европейски страни, като се употребява информация от към 4050 офис здания, 26,3 милиона квадратни метра офис площи и 1,96 милиона чиновници през 2019 година

В разбора се преглеждат главно разноските за няколко посоки - "площи и инфраструктура ", "информационни и информационни технологии ", "хора и организация ".

Наемането на чиновник в Швейцария излиза 18 407 евро годишно, следвана от Норвегия и Швеция със надлежно 17 857 и 17 137 евро.

България е на другия полюс на скалата, като се оказва, че ние сме най-евтината страна в Европа за наемане на чиновник на цялостен работен ден. Изчисленията сочат приблизително 2765 евро годишно на офис чиновник. Разходите за офис чиновници у нас порастват с 6% по отношение на 2018 година

Малко преди страната ни се подреждат Хърватия с 4145 евро на година за наемане на чиновник и Румъния с 4255 евро.

Като цяло за целия континент разноските за наемане на офис служащи са намалели с 1% през 2019 година и стигат приблизително до 9 695 евро приблизително на служащ за година.

В Европа разноските за площи и инфраструктура са намалели с 2% до 6297 евро поради по-несъществените разноски за комунални услуги и финансови разноски. Наемите и разноските за поддръжка и разчистване обаче не престават да порастват.

Разходите по перо "хора и организация " са се свили със 7% предходната година до приблизително 990 евро.Разходите за труд обаче са нарастнали.

"2020 година безспорно беше година на доста разтърсване на наемния пазар, като всички области на разноските евентуално ще се трансформират доста.

Най-вероятно ще забележим нарастване на разноските в категорията ИТ, защото бизнеса бързо се приспособява към отдалечена работа, само че разноските за събития и кетъринг ще са намалел.

Вероятно общите разноски ще останат уравновесени ", съобщи Денис Хугендурн, началник на консултантска компания Facilities Management Consultancy в Холандия, която проучва резултатите.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР