Швеция влезе в конфликт с Норвегия, след като една от

...
Швеция влезе в конфликт с Норвегия, след като една от
Коментари Харесай

Конфликт между Швеция и Норвегия заради паднала ракета

Швеция влезе в спор с Норвегия, откакто една от изследователските ѝ ракети се повреди и се приземи на територията на съседката ѝ.

Ракетата е изстреляна в 07:20 ч. локално време (05:20 ч. по Гринуич) в понеделник от галактическия център Esrange в Северна Швеция и се приземява на 15 км в норвежка планинска верига.

Шведската галактическа корпорация (SSC), която е притежател и началник на центъра, се извини и организира следствие. Норвегия обаче разкритикува Швеция, че не я е уведомила публично.

Според SSC ракетата е достигнала височина от 250 км и е попаднала в зона, където се организират опити. След това се е приземила на 40 км северозападно от плануваната площадка за кацане, в община Малселв в крайния север на Норвегия - на към 10 км от най-близкото обитаемо място.

Никой не е потърпевш и не се оповестява за материални вреди.

Според SSC научният инструмент на борда на ракетата, прочут като " потребен товар ", в това време е бил възобновен в " положително положение " и върнат в Есранж с хеликоптер.

" Това е отклоняване, към което се отнасяме съществено - съобщи Марко Кохберг от галактическия център Esrange. - Все още е прекомерно рано да се спекулира за повода и чакаме повече информация от актуалното следствие. "

От SSC обявиха, че норвежките и шведските управляващи са се свързали с тях малко след случая " съгласно рутинните правила ". Министерството на външните работи на Норвегия обаче съобщи, че не е било съответно осведомено нито за кацането на ракетата, нито за извличането на потребния ѝ товар, и че се отнася съществено към всяка неразрешена активност в границите на своите граници, пише OFFNews. 

" Когато се случи такова нарушаване на границата, е извънредно значимо виновните лица неотложно да осведомят съответните норвежки управляващи по съответните канали ", съобщи то.

Ракетата Texus-58 е част от европейска стратегия, предоставена от Европейската галактическа организация.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР