Швеция обяви, че персоналът и операциите на посолството ѝ в

...
Швеция обяви, че персоналът и операциите на посолството ѝ в
Коментари Харесай

Швеция премества дейността на посолството от Ирак в Стокхолм

Швеция разгласи, че личният състав и интервенциите на посолството ѝ в Ирак са преместени в Стокхолм, базирайки се на съображения за сигурност, откакто протестиращи щурмуваха посолството при нахлуване преди зазоряване тази седмица. " Операциите на посолството и неговият задграничен личен състав бяха краткотрайно преместени в Стокхолм от съображения за сигурност ", съобщи външното министерство в изказване за Агенция Франс Прес.До този ход се стигна, откакто стотици иракчани щурмуваха шведското посолство в Багдад преди разсъмване в четвъртък и подпалиха постройката, откакто Швеция позволи митинг, при който беше развален Коран.

Правителството на Ирак осъди нападението, изгони посланика на Швеция и даде обещание да прекъсне връзките и да спре оперативния лиценз на шведския телекомуникационен колос Ericsson.За по-малко от месец живеещият в Швеция иракски емигрант Салван Момика провежда два митинга, при които беше опозорен Коранът.В края на юни той изгори страници от свещената книга на мюсюлманите пред основната джамия в Стокхолм.По време на митинга си в четвъртък пред иракското посолство в Стокхолм той стъпи върху Корана, само че не го изгори.Но последната му проява провокира ново наказание и апели за митинг в целия мюсюлмански свят.

Приблизително по време на митинга иракският министър-председател Мохамед Шиа ал-Судани " инструктира шведския дипломат в Багдад да напусне територията на Ирак ".Решението е " подбудено от многократното позволение на шведското държавно управление за изгаряне на Свещения Коран, засегнатост на ислямските светини и изгаряне на иракското знаме ", обявиха от канцеларията на Судани.Шведският външен министър Тобиас Билстрьом назова митинга " афектиран и непочтителен акт и очевидна провокация. " Ние изрично отхвърляме тези дейности, които по никакъв метод не отразяват мнението на шведското държавно управление ", се споделя в изказване на Билстрьом.Но той също по този начин посочи, че е налице " конституционно право на независимост на събранията, независимост на изложение и независимост на демонстрациите ".Случаят провокира и дипломатическо напрежение с няколко други страни от Близкия изток. Саудитска Арабия и Иран привикаха шведските посланици, с цел да изразят митинга си. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР