Швеция направи много голяма крачка към членството си в НАТО,

...
Швеция направи много голяма крачка към членството си в НАТО,
Коментари Харесай

Премиерът на Швеция: Много голяма крачка към НАТО

Швеция направи доста огромна крачка към участието си в НАТО, откакто реализира съглашение с турския президент Реджеп Ердоган, който даде зелена светлина за приемането на Швеция в пакта. Това сподели шведският министър председател Улф Кристершон, представен от Ройтерс.

" Чувствам се доста добре, това беше задачата ми отдавна и считам, че постигнахме доста позитивен отговор и направихме доста огромна крачка към участието ", сподели Кристершон на конференция след среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и с турския президент Ердоган.

Шведският министър председател даде обещание да продължи да извършва тристранния меморандум с Турция и Финландия.



Ердоган се съгласи на изпрати кандидатурата на Швеция за ратификация в турския парламент, откакто Стокхолм сподели, че интензивно ще поддържа процеса по присъединение на Турция към Европейския съюз, показва Ройтерс.

" Във Вилнюс беше направена историческа стъпка. Пътят на Швеция към участие в НАТО е отворен! Това е добра вест за шведския народ и за нашата обща сигурност и отбранителна политика. Една по мощна НАТО ще направи Европа по-сигурна ", написа в Туитър, разяснявайки новината за съглашението с Турция за предоставяне на зелена светлина на участието на Швеция в НАТО, шефът на европейската дипломация Жозеп Борел, представен от Ройтерс.

" Това е исторически миг за НАТО, който прави всички ни по-сигурни. Швеция, чакаме с неспокойствие да те посрещнем в алианса ", написа в Twitter британският министър председател Риши Сунак.

" Приветствам решението на Турция за желанието ѝ да ратифицира протокола за присъединение на Швеция към НАТО и се надявам това да се случи бързо. Швеция ще направи алианса по-силен ", написа в Twitter френската външна министърка Катрин Колона.

Американският президент Джо Байдън също приветства решението на турския си сътрудник Реджеп Ердоган да даде зелена светлина на Швеция за кандидатурата ѝ за приемане в НАТО.

В изказване, публикувано от Белия дом, Байдън добави, че е подготвен да работи с Ердоган за подсилване на " защитата и сдържането в Евро-атлантическата зона ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР