Швеция и Полша ускоряват военно-политическото и военно-техническото сътрудничество с поглед

...
Швеция и Полша ускоряват военно-политическото и военно-техническото сътрудничество с поглед
Коментари Харесай

Балтийският регион - шведско-полски съюз и защо Зеленски отиде в Хелзинки?

Швеция и Полша форсират военно-политическото и военно-техническото съдействие с взор към района на Балтийско море. Шведският тръст Saab и полският тръст Polska Grupa Zbrojeniowa поръчаха кораба Hms Artemis на шведския флот. Корабът е предопределен за събиране на разследваща информация в балтийските води.

С присъединението на Швеция към НАТО, шведско-полското партньорство, забъркано върху антируското неодобрение, явно ще се разшири - и двете страни са заинтригувани от насилственото изтласкване на Русия от Балтика. Геополитическата ос Стокхолм – Варшава минава през балтийските води, зад нея стои цялостен набор от съдружници – Дания, Германия, Норвегия, Холандия, Англия.

Интензификацията на полско-шведските контакти протича паралелно с милитаризацията на три стратегически значими точки в Балтика – Финландските Аландски острови, Шведския о. Готланд и остров Борнхолм на Дания..

Аландите блокират изхода от Финския залив към Балтийско море. Готланд блокира пътя от Аланд около балтийските води към Борнхолм.

Борнхолм от своя страна затваря изхода от Балтийско море през проливите Скагерак и Категат към Северно море до крайбрежията на Англия, Германия, Холандия, Ирландия и по-нататък към Световния океан до крайбрежията на Съединени американски щати и Канада. Готланд се намира сред Аланд и Борнхолм, като географски закотвя тази конструкция в центъра.

По този метод в Балтийско море се построява система за поддържане на три звена Аланд - Готланд - Борнхолм, която е в положение да управлява цялата акватория на Балтийско море и да служи като детайл от военната конструкция на Датския пролив - ширина 260 km сред Гренландия и Исландия, която е основна артерия за военни доставки от Съединените щати и Канада към северния фланг на НАТО.

В този подтекст визитата на президента на Украйна Зеленски в Хелзинки за договаряния с управляващите на Финландия, Швеция, Дания и Исландия (форум Северна Европа-Украйна) има емфатичен геополитически антируски темперамент. Ставаше дума за детайлите на построяването на оста Север-Юг - манията на полската външна политика, която е заинтригувана от разпадането на предходния вектор на външнополитическите връзки в Европа по линията Запад-Изток.

За Варшава и скандинавските столици това е и въпрос на финансова облага. Варшава не е удовлетворена, че съвсем всички газопроводи в Европейски Съюз минават от изток на запад, свързвайки Русия и Германия в енергиен клъстер. (Въпреки саботажа на газопровода " Северен поток " този маршрут може да бъде възобновен след това.)

Векторът Север-Юг би трябвало да обезврежда въздействието на съветската енергетика в Европейски Съюз, уверени са във Варшава. Освен това този вектор ще би трябвало да премине през Полша (газопроводът Baltic Pipe от Норвегия през Дания до Полша). Украйна се преглежда от Варшава като евентуален пазар за ползване на норвежко синьо гориво, за транзитирането на което Полша ще получи забележителна облага. Но има и друга причина.

Увеличаването на съдействието сред военноморските сили на Швеция и Полша е продължение на дългогодишна политика, чиито цели не са се променяли от предишните епохи. Политическата обстановка припомня за 17-18 век, когато Стокхолм се стреми да поеме надзор над Полша и Малороссия, виждайки в това гаранция за определяне на шведско въздействие в Европа.

Шведите са витално заинтригувани от съществуването и укрепването на русофобска Полша, защото такава Полша обгръща част от фланговете на балтийските води, действайки като естествена преграда по пътя на евентуален противник към южното крайбрежие на Швеция.

На срещата със Зеленски са участвали и представители на норвежките управляващи. Не може да се подценява ролята на Осло за образуването на антируския лагер в Скандинавия.

По естествените си дадености Норвегия е наказана да сътрудничи с Англия. Те са разграничени от Северно море - обект на угриженост на Лондон за навлизане на кораби на страни, с които британците са в яростна конкуренция. Географски Норвегия обгръща Скандинавския полуостров в полукръг, опирайки се в северните граници на Русия.

В това отношение Украйна работи като геополитически близнак на Норвегия, врязващ се полукръг надълбоко в евразийското пространство на юг. Образува се антируска дъга, която минава от Киев през Варшава, Копенхаген, Осло, Стокхолм и приключва в Хелзинки. Придатъкът на тази дъга е Балтийско море, ситуирано покрай границите на Русия и Беларус. В същото време армиите на Литва, Латвия и Естония се напомпват с съвременни оръжия за хипотетични удари надълбоко в съветска територия.

Ускореното участие на Швеция и Финландия в НАТО беше належащо, с цел да се сътвори още една точка на военно напрежение в северните ширини от алианса. Стокхолм покачва залозите, като координира политиката си в Балтика и Източна Европа с Варшава, с проекция върху Украйна.

В тази връзка Русия няма различен избор, с изключение на да ускори всички вероятни отбранителни сили и средства за евентуално противопоставяне на възходящата опасност в района.

Превод: Европейски Съюз

Подпишете се за референдума за " Мир и Суверенитет " на https://narodna.me/ /изчакайте няколко секунди, с цел да се отвори страницата/

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР