Швеция и Финландия, които искат да станат членки на НАТО,

...
Швеция и Финландия, които искат да станат членки на НАТО,
Коментари Харесай

Финландия и Швеция са отказали да екстрадират заподозрени в тероризъм в Турция

Швеция и Финландия, които желаят да станат членки на НАТО, не са приели искане на Турция да ѝ предадат 33-ма терористи - членове на Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО) и членове на Кюрдската работническа партия (ПКК)

Това оповестява турската държавна телевизия ТРТ Хабер, представен от Българска телеграфна агенция.

Турция е отправила искане към Финландия да ѝ съобщи 12 души, свързани с терористични организации - шестима членове на ФЕТО и шестима членове на ПКК. Същевременно Анкара е поискала от Швеция да ѝ съобщи 10 членове на ФЕТО и 11 членове на ПКК.

На тези общо 33 претенции за екстрадиция, отправени в сходство със правосъдни решения и доказателства, не е получен позитивен отговор.

На 19 от настояванията е даден негативен отговор, а пет са оставени без отговор, отбелязва малкия екран.

В момента продължава развой с искане за екстрадиция на девет души - двама от Финландия и седем от Швеция, показва малкия екран.

Кюрдската работническа партия (ПКК) е обсъждана като терористична организация от Турция, Европейски Съюз и Съединени американски щати.

Според Анкара придвижването на живеещия в Съединени американски щати ислямски просветител Фетхуллах Гюлен стои зад опита за прелом в Турция през юли 2016 година Движението на Гюлен се преглежда от турските управляващи като терористична организация - Фетхуллахистка терористична организация (ФЕТО).

Турция изрази запаси към кандидатурите на Швеция и Финландия за участие в НАТО и ги упрекна, че оказват поддръжка на ПКК. На неофициалната среща на външните министри на НАТО в Берлин през уикенда турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи, че сред съдружниците в НАТО е нужна взаимност по тематиките на сигурността и Швеция и Финландия би трябвало да трансформират позицията си по въпроса, в случай че желаят да се причислят към Алианса. Освен това Анкара упорства за анулация на рестриктивните мерки, наложени от двете скандинавски страни за износа на отбранително съоръжение за Турция.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР