Шведският производител на енергийни системи Metacon обяви, че е сключил

...
Шведският производител на енергийни системи Metacon обяви, че е сключил
Коментари Харесай

Шведска и румънска компания изграждат фабрика за производство на зелен водород за нуждите на Европа

Шведският производител на енергийни системи Metacon разгласи, че е сключил съглашение контракт с румънската Ground Investment Corp - за 10 MW апаратура за произвеждане на зелен водород в контейнери на стойност €16,13 милиона евро, предава SeeNews. 

Споразумението мжду двете корпорации обгръща доставката на интегрирана атомна система, състояща се от основана на електролиза единица за произвеждане на водород, единица за компресиране и предпазване на водород, единица за горивни кафези, както и интегрирана станция за зареждане с водород.

" Виждаме доста мощен капацитет за зелен водород и водородни приложения в Румъния. Радваме се, че можем да се обединим с Metacon в този пионерски план за зелен водород, обвързван с вятърната сила ", съобщи ръководещият шеф на GIC Дан Опроеску.

GIC има за цел в началото да създава почти 1,3 тона дневно възобновим зелен водород, употребявайки възобновима сила от вятърна електроцентрала с мощ 30 MW за разнообразни цели: за балансиране на общото произвеждане на сила от вятърната енергийна система, за зареждане с гориво на електрически транспортни средства с горивни кафези ( FC-EV) и да доставя компресиран зелен водород на трети страни.

" Много сме удовлетворени, че сключихме това главно съглашение за доставка с Ground Investment Corp SRL на румънския пазар. Договорът демонстрира доверие в способността на Metacon да дава интегрирани водородни решения за своите интернационалните клиенти. Това ще бъде пионерски многоцелеви зелен водород план ", разяснява основният изпълнителен шеф и президент на Metacon Кристър Викнер.

Договорът ще бъде изпълнен на два стадия. Страните са се договорили, че причина за започване на първия стадий е GIC да получи декларираното по плана еврофинансиране. GIC чака решението за безплатна помощ от Европейски Съюз да бъде взето през първата половина на 2023 година.

Ако финансирането от Европейски Съюз не бъде предоставено, страните ще обсъдят опцията за продължение на плана по този начин или другояче при актуалните условия на контракта и/или в случай че е належащо, ще се спогодят за съответните промени в договорката, добави Метакон.

Създадена през 2011 година в Швеция, Metacon е интернационална компания за енергийни технологии, която комерсиализира дребни и огромни енергийни системи за произвеждане на водород, електричество и топлота.

Ground Investment Corp е компания, дейна в региона на инфраструктурните действия в региона на електрическата сила, телекомуникациите и ИТС, настояща като сътрудник за инженеринг, доставки и строителство (EPC) за разнообразни основни реализатори, както и разработвайки свои лични енергийни планове във възобновимите енергийни източници енергийния бранш в Румъния.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР