Шведският премиер Магдалена Андерсон възнамерява страната да се присъедини към

...
Шведският премиер Магдалена Андерсон възнамерява страната да се присъедини към
Коментари Харесай

Швеция планира да се присъедини към НАТО през юни



Шведският министър председател Магдалена Андерсон има намерение страната да се причисли към НАТО през юни, заяви в сряда.

Според SvD Андерсон възнамерява да подаде заявката на срещата на НАТО в Мадрид на 30 юни. Преди това ръководещата партия на Андерсон ще организира решаваща среща по въпроса на 24 май.

Въпреки че Москва изрично се опълчва на концепцията скандинавските страни да се причислят към алианса, Андерсон се срещна в сряда с финландския си сътрудник Сана Марин, с цел да обсъдят районната сигурност на фона на украинския спор и вероятните кандидатури за НАТО.

 Министър-председателката на Финландия Сана Марин

По-рано тази седмица вестник " Таймс " (The Times) цитира публични представители на Съединени американски щати, съгласно които Финландия и Швеция са заявили желанието си да се причислят към Организацията на Северноатлантическия контракт (НАТО) още през лятото заради заплашителното усещане, което оставя в двете страни съветската военна инвазия в Украйна.

Представители на Съединени американски щати обявиха, че участието на двете скандинавски страни в НАТО е била " тематика за диалог " на срещата на външните министри на алианса, на която участваха още Финландия и Швеция. Според публични представители на Съединени американски щати се чака формалното заявление за НАТО на двете страни да бъде подадено през юни.

Тогава финландският министър председател Сана Марин съобщи: " Русия не е съседът, който си мислехме, че е ", добавяйки: " Мисля, че ще проведем доста деликатни полемики, само че също по този начин не би трябвало да отнеме повече време, в сравнение с би трябвало в този развой, тъй като обстановката, несъмнено, е доста тежка ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР