Шведските власти глобиха гиганта в областта на музикалния стрийминг Spotify

...
Шведските власти глобиха гиганта в областта на музикалния стрийминг Spotify
Коментари Харесай

Швеция глоби Spotify с 5 млн. евро за неправилно боравене с лични данни

Шведските управляващи глобиха колоса в региона на музикалния стрийминг Spotify с 58 млн. крони (5 млн. евро) за това, че не е уведомил вярно потребителите за метода, по който употребява събраните от него данни, съобщи Агенция Франс Прес.


Представители на Spotify обявиха, че възнамеряват да апелират решението.

Шведският орган за отбрана на персоналните данни съобщи, че е ревизирал " по какъв начин Spotify се оправя с правото на достъп на клиентите до техните персонални данни ".

" В резултат на откритите пропуски постановяваме на компанията санкция в размер на 58 милиона крони ", уточни органът.

Регулаторът означи, че според разпоредбите на европейския закон за отбрана на данните „ GDPR “ потребителите имат право да знаят какви данни за обещано лице има дадена компания и по какъв начин се употребяват тези данни.

Макар че Spotify е дава данните, с които разполага, при поискване от страна на обещано лице, компанията не е била задоволително съответна във връзка с това по какъв начин се употребяват тези данни.

" Тъй като информацията, предоставена от Spotify, е била неразбираема, за физическите лица е било мъчно да схванат по какъв начин се обработват техните персонални данни и да ревизират дали обработката им е законосъобразна ", съобщи шведският регулатор.

В изказването се прибавя, че " откритите дефекти като цяло се смятат за леки ", като претекстът за размера на санкцията е броя на потребителите и приходите на Spotify.

Стрийминг колосът разгласи през април, че е надхвърлил 500 милиона дейни месечни консуматори с 210 милиона платени клиенти.

Spotify отхвърли констатациите, касаещи нарушаването, като съобщи, че " предлага на всички консуматори изчерпателна информация за това по какъв начин се обработват персоналните данни ".

„ Не сме съгласни с решението и планираме да го апелираме ", допълниха от компанията. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР