Шведските въоръжени сили се присъединиха към НАТО за учения в

...
Шведските въоръжени сили се присъединиха към НАТО за учения в
Коментари Харесай

НАТО провежда мащабно учение в Северна Европа

Шведските въоръжени сили се причислиха към НАТО за учения в понеделник, като предоставиха войски, хеликоптери и бойни самолети, до момента в който алиансът организира най-големия набор от военни учения от края на Студената война, предава " Ройтерс ".

Швеция е подготвена да се причисли към НАТО , евентуално до дни, откакто получи предходната седмица.

Ученията - включващи над 20 000 бойци от повече от 10 страни - се организират в далечния север , който се трансформира от присъединението на Швеция и Финландия, които обърнаха тил на дългите истории на необвързаност, откакто Русия нахлу в Украйна преди две години.

В Бодьо, Северна Норвегия, американски и норвежки F-35 се причислиха към финландски F-18 и шведски изтребители Gripen, летящи ниско в небето над военната база Camp Bodin, част от първия тест на взаимен скандинавски център за въздушни интервенции, основна част от бормашините.

" Новата идея в този момент е, че се опитваме да се интегрираме още повече и това е допустимо заради новото участие в НАТО на Финландия и скорошното участие на Швеция в НАТО ", сподели генерал-майор Ролф Фоланд, шеф на Военновъздушни сили на Норвегия и началник на новия център.

" Тогава последната спънка за цялостната интеграция е отстранена и това ни разрешава да можем да работим като една въздушна мощ в спокойно време, рецесия и война. "

Повече от 300 офицери и експерти работят за съгласуване и надзор на самолетите , участващи в ученията, като към половината от тях краткотрайно работят от лагер Бодин.

Ученията в далечния север на Норвегия, Швеция и Финландия са част от всеобхватните учения на алианса Steadfast Defender 2024 , които репетират по какъв начин американските войски могат да подсилят европейските съдружници на източния фланг на НАТО и да подложат на тестване нови проекти за районна защита.

Около 90 000 бойци би трябвало да се причислят към по-широките учения на НАТО, които не престават през май и включват повече от 50 кораба, както и самолети, танкове и други бронирани транспортни средства.

Швеция, Норвегия, Финландия и Дания се споразумяха предходната година да стартират основаването на единна северна въздушна защита, ориентирана към противопоставяне на възходящата опасност от Русия.

Интегрирането на скандинавските военновъздушни сили ще сътвори районен флот от към 250 изтребителя , еднакъв на този на военна мощ като Англия, предлагайки надеждно въздържане против възможни нападатели.

Швеция, която не е била във война от два века, се приближава от ден на ден до НАТО през последните десетилетия - частично тъй като личната й войска беше понижена след разпадането на Съветския съюз - като взе участие в задачи тук-там като Либия.

Сред мощните страни на Швеция са флотът от Gripens, устойчив изтребител, който може да бъде квалифициран за нови задачи минути след кацане и да оперира от дребни краткотрайни писти, дарба, която провокира интерес измежду съдружниците.

Въоръжените сили на Швеция може да са изправени пред вероятността да се причислят към НАТО, преди да приключат актуалните учения . " Имам подготвена бутилка шампанско, когато участието бъде предоставено ", сподели началникът на норвежките военновъздушни сили Фоланд.
 Шойгу: Русия укрепва военните сили на север и на запад в отговор на НАТО
Шойгу: Русия укрепва военните сили на север и на запад в отговор на НАТО

Тази седмица НАТО организира военно обучение с 20 000 бойци в Норвегия, Финландия и Швеция
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР