Шведски стартъп започна да набира гарвани и да ги обучава

...
Шведски стартъп започна да набира гарвани и да ги обучава
Коментари Харесай

Компания наема гарвани да чистят улици от фасове

Шведски стартъп стартира да набира гарвани и да ги образова да събират фасове от улиците и площадите покрай Стокхолм, заяви english.aawsat, базирайки се на Reuters. Проектът има за цел да понижи разноските за изхвърляне на боклуци, гарваните се образоват, като им дават малко храна всякога, когато слагат фас в резервоар за отпадък. Проектът е на Corvid Cleaning.

Според фондация Keep Sweden Tidy повече от милиард цигарени фасове, или към 62% от всички боклуци, се изхвърлят по улиците на градовете в цялата страна всяка година.

Нужни са 20 милиона шведски крони годишно за разчистване на улиците, или повече от 1,9 милиона евро.

Пилотният план се вкарва в Сьодертале, след което, в случай че се окаже сполучлив, би трябвало да стартира в Стокхолм и други градове. Изследванията демонстрират, че гарваните от Нова Каледония, които принадлежат към семейство Corvidae, са на равнището на седемгодишно дете, когато става въпрос за преценка. Те се считат за най-умните и затова най-подходящи за тази работа. Много пъти тези птици са били показвани като доста изобретателни, като да вземем за пример да хвърлят ядка от устата си на пътя и да чакат кола да пристигна и да я счупи.

Можем да научим гарваните да подвигат фасове от цигари, само че не можем да научим хората да не ги хвърлят на земята, сподели Томас Търнстром, представител на община Сьодертале.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР