Шведската държавна минна компания LKAB обяви, че е открила най-голямото

...
Шведската държавна минна компания LKAB обяви, че е открила най-голямото
Коментари Харесай

Шведска компания откри най-голямото находище на редкоземни елементи в Европа

Шведската държавна минна компания LKAB разгласи, че е разкрила най-голямото находище на редкоземни метали в Европа. Компанията идентифицирала минерални запаси от повече от един милион тона редкоземни оксиди в региона на Кируна, предава Reuters.

Редкоземните детайли имат приложения в доста високотехнологични индустриални процеси и се употребяват в електрически транспортни средства, вятърни турбини, портативна електроника, микрофони и високоговорители. Като цяло най-модерните технологии не биха били това, което са, без съществуването на тези метали, известни още като редкоземни детайли - от смарт телефони, през електрически автомобили до ракети и други. Залежи от тях има в целия свят, само че главната част от световният рандеман идва от Китай - по-точно 70% от износа на редкоземните детайли е от страната.

" Това е добра вест освен за LKAB, само че и за Европа ", сподели в изказване изпълнителният шеф на LKAB Ян Мостром.

Европа и районът са подвластни от импорт на редкоземни детайли, а търсенето се чака да нарасне през идващите години заради по-мащабното потребление на електрически транспортни средства и възобновимата сила.

Европейската комисия счита, че редкоземните детайли са измежду най-критичните запаси за района. По-голямата част от редкоземните детайли сега се добиват в Китай.

Колкото и добра да е новината до добива от находището в Швеция ще се стигне след 15 години съгласно компанията.

LKAB съобщи, че възнамерява да подаде заявление за концесия за употреба през 2023 година, само че добави, че ще минат най-малко 10-15 години, преди евентуално да може да стартира рандеман на находището и доставки до пазара.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР