Схващането за сътрудничество и солидарност, което показва България в отношенията

...
Схващането за сътрудничество и солидарност, което показва България в отношенията
Коментари Харесай

Ердоган след срещата с Борисов: България трябва да е пример за ЕС

Схващането за съдействие и взаимност, което демонстрира България в връзките си с Турция, би трябвало да е образец за Европейски Съюз. Такава позиция изрази турският президент Реджеп Таип Ердоган след срещата си с българския министър-председател Бойко Борисов в Анкара. Същевременно той е отказал да взе участие в тристранна среща с гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис.

Борисов от своя страна благодари на Ердоган за това, че турската страна съблюдава уговорките си във връзка с българската граница.

" Искам да благодаря и във Ваше наличие за това, че турската страна в лицето на вашите институции съблюдава твърдо съглашението с Европейския съюз по отношение на българо-турската граница. И това дава опция и на българските жители да спят умерено . Така че го препотвърдихме този ангажимент! " - разяснява българският министър председател след срещата си с турския водач в президентския замък " Бештепе ".

" Положих доста старания да създадем тристранна среща в София, която да бъде в по-голям формат ", посочи министър председателят Борисов и добави: " В същото време президентът беше подготвен да пристигна в петък в София. Но пък нежеланието му да седне на една маса с сътрудника Мицотакис, охлади моите стремежи да проведем тази среща. Но моята покана важи. " - добави Борисов.
 Борисов желае да подсигурява положителни връзки с Турция
Борисов желае да подсигурява положителни връзки с Турция

Мисля, че е огромна неточност да се изкарва войска против мигрантите, сподели министър председателят

Българският министър председател изрази убеденост, че рано или късно такава среща би трябвало да се организира с Европейската комисия, с Европейския съвет и с европейските сътрудници. " Но може би още не всички са узрели и не всички виждат голямата филантропична заплаха, която се задава ", добави той.

Премиерът акцентира, че би трябвало да се работи единствено с разсъдък, мир и дипломация, като се зачита и ползата на другия, и като се съблюдават подписаните съглашения. " Гласувахме тези пари за Турция, не мога да схвана за какво не са дадени. Споделената тежест е главен принцип на Европейски Съюз. " - разяснява министър-председателят.

" Ще работя доста за добросъседство и съгласие. Ще работя доста да спасим тези дами и деца , които спят по границата. Надявам се тези, които са надалеч от този район и когато се изричат, да видят първо дали ние сме си изпълнили нашите условия, нашите отговорности и какво желаеме тогава от съответната страна. " - съобщи още министър председателят Борисов.
 Гърция упрекна Турция в проведена акция за стартиране на мигрантите
Гърция упрекна Турция в проведена акция за стартиране на мигрантите

Гърците са попречили на 10 000 мигранти да влязат

Турският президент Реджеп Таип Ердоган подсети за товара, който Турция е поела с над 4 милиона бежанци, и акцентира, че страната извършва съглашението с Европейски Съюз. Ердоган изрази страдание, че упованията от страна на Турция Европейски Съюз да показа този товар, не са намерили отговор . По думите на Ердоган - Европейски Съюз ползва двоен стандарт.

Турският държавен глава акцентира отличните връзки сред България и Турция. " С България имаме великолепно съдействие в областта на сигурността и солидарността на основата на взаимното почитание и съгласие. Това разбиране за съдействие и взаимност би трябвало да е образец за всички страни в Европейски Съюз. " - означи още Ердоган.
 Фронтекс изпраща подкрепления в Гърция поради мигрантите
Фронтекс изпраща подкрепления в Гърция поради мигрантите

Нивото на паника за всички граници с Турция е нараснало

Премиерът Борисов приветства желанието на Турция дружно с Русия в Москва в четвъртък да намерят спокойно решение и смъртоносният спор в Сирия да откри дипломатическо решение.

По време на взаимното изказване Борисов благодари на турския президент за бързия контакт с българския министър на опазването на здравето за обезпечаването на незабавна доставка на защитни дрехи против ковид, които се създават в Турция, а в България не доближават.
 Ердоган няма да затваря портите към Европа, пуска
Ердоган няма да затваря портите към Европа, пуска " милиони бежанци "

Защото Европейски Съюз пренебрегва Турция за Сирия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР