[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед на оригинала

...
[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед на оригинала
Коментари Харесай

Заем с равни или намаляващи вноски

[Shutterstock]
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Имотите: краят на еуфорията

2018 година беляза мощното закъснение на растежа на цените. Основните закани остават рецесия в европейската стопанска система и повдигането на лихвите
2 ное 2018
Ипотечна тревога

Ръстът на жилищното кредитиране и укротяването на цените крие опасности за банките и потребителите
5 окт 2018
Бумът в потребителското и жилищното кредитиране продължава

През август заемите към семействата и нетърговските организации са се повишили с 15.4%, което е нов рекорден ритъм
27 сеп 2018
Ипотеките в никакъв случай не са били толкоз евтини

Средната рента по-жилищните заеми падна до 3.38% през юли, само че на пазара има и много по-ниски предложения
31 авг 2018 При анюитетните вноски заплащането всеки месец е закрепено, до момента в който при намаляващите главницата е константа, само че не и вноската.Макар и рядко, пред бъдещия кредитополучател изниква алтернативата – да тегли заем с равни (анюитетни) или с намаляващи вноски. При всички положения, в случай че се стигне до нея, всеки би трябвало да направи избор на база персоналните си финансови благоприятни условия, упованията за лихвите и интервала, за който счита да се задължи.

Първият тип заем е най-популярен, като при него първоначално лихвените заплащания са по-голяма част от месечната вноска за сметка на изплащането на главницата и с времето това съответствие съразмерно се трансформира, тъй че месечната вноска да остане една и съща. При този вид в края на периода клиентите изплащат по-голяма обща сума на банката заради по-голямата сума на лихвите. Но за сметка на това имат спокойствието, че всеки месец разходът по вноската е еднакъв, споделят от Райфайзенбанк за " Капитал ".

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. При заем с намаляващи вноски при започване на интервала месечните заплащания са по-високи и се намаляват съразмерно, като всеки месец се изплаща една и съща сума от главницата. При този вид в края на периода клиентите изплащат по-малка обща сума на банката заради по-малката сума на лихвите. Недостатъкът е, че първоначално ще би трябвало да изплащат доста по-високи вноски.

Обикновено банките нямат специфични и по-различни условия за клиенти, които желаят да теглят заем с намаляващи вноски. Разбира се, приходът ще би трябвало да е по-висок, изключително за заплащанията първоначално, когато при покупна на жилище да вземем за пример има и спомагателни разноски.

" Жилищните заеми с намаляващи вноски са доста дребна част от кредитния портфейл на банката - множеството клиенти избират заем на равни анюитетни вноски. Това се дължи на спецификата на този тип заем, при която клиентът заплаща в началния интервал доста по-големи месечни вноски, които доста постоянно могат да го затруднят, защото нормално в първите месеци след покупката на ново жилище клиентите имат и спомагателни разноски, свързани с ремонт и обзавеждане. Това в допълнение изяснява за какво клиентите избират заем с анюитетни вноски повече за сметка на заема с намаляващи вноски ", разясниха от Райфайзенбанк (България). " Капитал " изпрати запитвания до още няколко банки, само че не получи отговор в границите на уговорените периоди.

Какво демонстрират сметките

" Капитал " взе за образец два заема - един ипотечен и един потребителски, като съпостави при всеки от тях каква е разликата при равни и намаляващи вноски. Като за начало би трябвало да се има поради обаче, че не всички заеми се оферират с намаляващи вноски в другите банки. Сметките удостоверяват, че в края на интервала фактически се заплаща по-малка сума при заема с намаляващи вноски. Разликата в месечните вноски първоначално обаче е забележителна, изключително при ипотечния заем, и както показват от банката нагоре, това в действителност би трябвало да се вземе поради, когато се тегли жилищен заем. При потребителския ножицата не е толкоз огромна за 10-годишен заем, както и крайната изплатена сума. Понякога по заемите с намаляващи вноски годишният % на разноските е леко по-висок при една и съща сума.

Кредит с намаляващи вноски може да е добър вид при предстоящо покачване на лихвите, защото в случай че това се случи, новата вноска ще е върху по-малка остатъчна сума. Същото е и в случай че кредитополучателят има планове в един миг да направи предварително погасяване на задължението си. Например от таблицата се вижда, че при равни други условия, в случай че клиентът реши да направи това на десетата година, той ще би трябвало да погаси по-малко остатъчни суми при единия - този с намаляващи суми, защото е платил повече главница в предишното. В момента сме в интервал на дъното на лихвите и упованията са те да стартират последователно да се покачват от идната година, т.е. наклонността е тъкмо противоположната. Обратно, в случай че се чака стопански растеж, а кредитополучателят счита, че приходите му ще нарастват, то анюитетните вноски може би са по-правилният вид. Ако, несъмнено, въобще се стигне до въпроса за избор на една от двете благоприятни условия. При всички случаи е добре всичко това да се съветва и с банковия консултанти при договаряне на заема.
Ръст и на заеми, и на депозити
Обемът на потребителските заеми се покачва и през третото тримесечие, сподели статистиката на Българска народна банка. Общата им сума е 21.4 милиарда лева, като обичайно максимален дял държат ипотеките - за пръв път през тази година те надвишиха 10 милиарда лева Най-много като сума са заемите сред 25 и 50 хиляди лева - 4.48 милиарда лева, а тези над 1 млн. лева са за 469 млн. лева Най-многобройни са обаче отговорностите до 1000 лева, само че тук са включени овърдрафти и тези по кредитни карти. При депозитите също има повишаване макар нулевите лихви по тях. За третото тримесечие сумата им е 49.8 милиарда лева, а тези за над 1 млн. лева са 862 броя за 2.13 милиарда лева Така наречените милионери обаче не са тъкмо толкоз, защото едно лице може да има няколко влога над милион, а такива да се водят и на нетърговски организации, които са под една шапка с семействата в статистиката на централната банка. Интересно е и че има нарастване във всички категории, които са отвън държавната гаранция над 196 хиляди лева Общият им размер е съвсем 5.7 милиарда лева и годишно нарастват с двуцифрен ритъм. По време и след банкрута на КТБ през 2014 година те започнаха да се намаляват, само че последната година-две трендът се обърна и още веднъж е позитивен.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР