[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Още по темата Новите

...
[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Още по темата Новите
Коментари Харесай

Роуминг по съседски

[Shutterstock]
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Новите роуминг други възможности

Предплатени интернационалните карти разрешават да се употребява по-евтин интернет отвън Европейски Съюз
18 авг 2017
Роумингът в Европейски Съюз отпадна - какво е добре да знаем

Високите такси изчезват, само че има и изключения, които е добре да се знаят, както и други значими неща
15 юни 2017 Само преди една година таксите за роуминг в страните от Европейски Съюз, в това число Швейцария, Норвегия и Исландия, отпаднаха. Далеч не по този начин стоят нещата с диалозите от прилежащите ни страни, които не са част от Европейския съюз. Колко значимо е това? Според данните на Национален статистически институт за първите 5 месеца на годината над 1/3 от всички пътувания на български жители в чужбина са били точно в трите ни прилежащи страни, които не са част от Европейския съюз. Съответно 7% от всички пътуващи посещават Македония, 8% - Сърбия, и 22% - Турция. Но заради неизгодните цени потреблението на мобилни услуги при тях е мощно лимитирано.

Минавам на самолетен режим

По данни от българските мобилни оператори, които бяха оповестени от министъра на превоза Ивайло Московски, единствено в границите на последния един месец 300 000 български консуматори са употребявали роуминг услуги при пътешестване в западните ни съседки. Те обаче са провели едвам 180 000 диалога, което прави по малко над 1 диалог на всеки двама консуматори. Други 120 000 души са предпочели просто да изпратят sms. Ако се върнем обратно във времето, ще забележим, че отпадането на роуминга в границите на Европейски Съюз имаше за цел най-много да пребори точно този проблем – автоматизирания инстикт на потребителите да лимитират оптимално потреблението си на мобилни услуги, когато се намират зад граница. Според тогавашния комисар по цифровизацияа Нели Крус Европейски Съюз няма по какъв начин да бъде конкуренен на Съединени американски щати и Япония в развиването на нови цифрови услуги, в случай че потреблението им е органичавано от високите роуминг такси.

В момента общоприетата цена на роуминга за страни отвън Европейски Съюз доближава 7 лв. за една минута диалог и 25 лв. за един мегабайт мобилен интернет и при такива цени желанието да ограничиш диалозите е напълно естествено. Ето за какво България като част от политиката си по приобщаване на Западните Балкани по време на завършилото наскоро европредседателство инициира междуправителствени диалози за въвеждане на органичения по роуминг цените.

А по кое време влиза в действие?

Какво мислят обаче българските телекоми за междуправителствените старания по намаление на таксите за роуминга? На въпроси на " Капитал " по кое време действително ще се усети понижението на цените БТК избраха да не разясняват, а от " А1 България " споделиха, че към този момент от 2 години оферират специфичен пакет за по-изгодни диалози. От " Теленор България " обясниха, че с новия им спомагателен пакет цените падат до 2.7 стотинки на мегабайт мобилен интернет, което е по-ниско от предлаганото от комисар Мария Габриел 70 евроцента на мегабайт от лятото на 2019 година

Трябва да се има поради, че отвън специфичните пакети роумингът отвън Европейски Съюз остава доста безценен, като концепцията на бъдещата смяна е точно това да се промени до някакви применливи равнища.

Какво оферират телекомите в този момент

Стандартните цени за роуминг в прилежащите страни, които не са част от Европейски Съюз, стартират от 2.29 лева при БТК и доближават 7 лв. на минута диалог при " А1 България ", а що се отнася до потреблението на данни, цените са от 15 лева при БТК до 25 лв. при " А1 България " за мегабайт интернет. Това е, ако потребителите не употребяват спомагателен пакет за роуминг в прилежащите страни.

Съответно преди няколко седмици имаше оживление на пазара за тези услуги (виж таблицата). БТК вкараха на 30 май нов подобен пакет, който включва 100 минути за изходящи диалози и 100 мегабайта интернет в границите на един ден, който коства 4 лева Той важи за Сърбия, Македония, Черна гора, Албания, Косово и Босна и Херцеговина. Минус е, че в него не се включват диалози от Турция. При активиране на пакета се начислява дневна цена за всеки ден, в който има извършен най-малко един произлязъл разговор/изпратен SMS/отчетено потребление на мобилни данни при услуги в роуминг в мрежите на операторите, включени в пакета, без значение от размера на потреблението.

" Теленор България " също стартира да предлага спомагателния пакет Roam&Surf Europe с актуализирани условия. Еднодневният пакет включва 100 мегабайта интернет против 2.29 лева, а седмичният – 700 мегабайта против 18.99 лева Тези услуги могат да се употребяват в границите на целия европейски континент, в това число и Турция, само че без Русия. Към момента обаче преференциални условия и пакети за диалози телекомът не предлага.

При " А1 България " спомагателният пакет за роуминг в прилежащи страни отвън Европейски Съюз беше въведен преди 2 години и сега е към момента с изискванията, последно променяни преди към 1 година. Така той включва 100 минути и 200 мегабайта мобилен интернет дневно против цена от 1.99 лева При тези условия той важи единствено за Сърбия и Македония. Същият този пакет, само че към този момент с 1000 минути и 200 мегабайта се предлага за потребление в Турция.

Алтернативата

Междувременно обаче на пазара има разнообразни разновидности, които могат да разрешат доста по-евтини услуги. Такива са да вземем за пример SIM картите за мобилен интернет Surfroam, които костват 15 евро с включено ползване за 15 евро. При тях обаче един мегабайт интернет в Македония и Сърбия коства 1 цент, а в Турция – 2 цента, и могат да се употребяват без в допълнение презареждане в границите на една година. Картата се доставя гратис по пощата, което обаче може да отнеме до 10 дни за доставка.

Друг сходен артикул е Simpatik, също предплатена карта. Тя може да разполага с 50 до 200 лева заем. Цените тук са по-ниски, като позвъняване в Македония е 1.02 лева на минута, в Сърбия 1.27 лева на минута, а в Турция 0.63 лева на минута. Картата разрешава потребление на мобилен интернет в Турция против 0.39 лева на мегабайт, само че таксува 22.50 лева на мегабайт в Македония и изобщо не дава интернет съгласуваност в Сърбия. Внимание при потреблението на непознат телеком
Българските оператори имат целесъобразни телекоми в чужбина, с които са сключили контракти за преференциални цени на услугите. Макар и досадно, е целесъобразно потребителите да ревизират кой е въпросният задграничен оператор и да го вкарат ръчно в настройките на мобилния си телефон. В противоположен случай е допустимо апаратът автоматизирано да се свърже с различен телеком, което да докара до начисляване на в пъти по-високи такси от авансово уредените по отношение на спомагателния пакет. Също по този начин е добре да се ревизират изискванията по прекратяването на спомагателния пакет. Понякога то става след категорично обявяване от страна на потребителя, като в противоположен случай начисляването продължава да се таксува всекидневно, даже и без да има ползване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР