[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Увеличаване Преглед

...
[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Увеличаване Преглед
Коментари Харесай

Приходите скачат, акциите не

[Shutterstock]
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Инвеститори и анализатори чакат новия катализатор за растеж на борсата. Още по тематиката
Още дози рентабилност за SOFIX

Финансовите резултати на обществените компании за полугодието донесоха още растеж за акциите им
17 авг 2017
В търсене на рентабилност

Какви са разновидностите за обезпечаване на облага от инвестиции на свободните средства
14 юли 2017
Дъжд от дивиденти

През 2017 година се чака да постъпи кеш от систематизиране на облаги за 260 млн. лева, което е 70% растеж
23 юни 2017 " Индексът SOFIX е съвсем без смяна през последните седмици и това е сигнал за привършване на продажбите. Остава да забележим катализатор за покупки. "

Цветослав Цачев, " Елана трейдинг " " Катализатор за нов борсов растеж може да бъде съществено придобиване от страна на непознат вложител на дял в по-големите компании във финансовия или фармацевтичния бранш да вземем за пример. "

Ивайло Томов, СИСВ средата на август Sofix се прекърши и главният показател на фондовия пазар навлезе в промяна, която продължава и до през днешния ден. Дори положителните финансови доклади на водещите компании не съумяха да върнат оптимизма на пазара и да донесат нова доза рентабилност на вложителите. Средно приходите на най-големите и ликвидни обществени сдружения нарастват с двуцифрени темпове през третото тримесечие – несъмнено, има и губещи, само че при тях играят по-скоро субективни фактори.

Индустриални групи и по-малки компании от бранша се показват доста добре, движени от продължаващото възобновяване на външните пазари - " Софарма ", " Монбат ", " М+С хидравлик ", " Алкомет ", " Корадо България ", " Свилоза ". При множеството от тях има и растеж на облагата, като се изключи производителя на алуминий, поради повишаване на главната суровина на интернационалните пазари.

По-колебливо показване има при " Неохим ", който е мощно подвластен от цените на природния газ. Торовият цех има спад на приходите за деветмесечието, само че единствено за третото те се покачват.

Освен възобновяване на външните пазари растежът на потреблението оказва помощ и на компании от по-леките промишлености, услугите и туризма - " Лавена ", " Арома ", Албена ".

" Публичните компании удържат позитивния тренд и като цяло изпратиха положително трето тримесечие, както се вижда от оповестените от тях финансови резултати. Експортно насочените компании остават звездите на нашата борса през 2017 година, подкрепени от устойчивото икономическо възобновяване на основни за тях пазари ", разяснява резултатите за " Капитал " Ивайло Томов, изпълнителен шеф на капиталовия медиатор Разузнавателна служба на Великобритания.

" Резултатите са положителни, тъй като междинното усъвършенстване на облагите е по-високо от междинното повишаване на приходите и това демонстрира по-ефективно работещи компании у нас. Средните стойности варират към 10% напредък, което е добър резултат за нашата стопанска система и изключително за фирмите, които оперират на външните пазари ", разяснява и Цветослав Цачев, основен капиталов съветник на " Елана трейдинг ".

Разминаване в посоките

Веднага обаче прави усещане, че представянето на акциите на фирмите не дава отговор на доходността на акциите им. " Определено има ускорение на растежите, само че може би не толкоз мощно, колкото чакат вложителите. Затова и докладите не съумяха да съживят пазара през октомври и ноември ", разяснява Цачев.

Например сдружението с максимален растеж на приходите, а и на облагата - " Корадо България ", има максимален спад. Това не е изненада – производителят на радиатори беше една от ракетите на борсата през последната година с над 120% рентабилност и част от вложителите взеха решение да приберат насъбраните облаги. Освен това чешкият притежател на сдружението направи много, с цел да усъвършенства публичността, разгласява непрекъснато прогнози за активността си и има стратегия за повишение на ликвидността на акциите, което също се приема дълготрайно добре от пазара. За вложилите в акцията преди година тя към момента носи съвсем 100% приход.

Интересен образец е софтуерната компания " Сирма груп ", която излезе на борсата преди две години. Въпреки непрекъснато подобряващите й се резултати акциите й не се движат нагоре с високи темпове. На Investor forum в края на предходната седмица членът на съвета на шефовете на компанията Йордан Недев разяснява този факт: " Лутането в цените на акциите, наподобява, демонстрира, че към момента не сме спечелили доверието на вложителите. Може би това е повода да няма доста IT компании на българския пазар, тъй като вложителите не схващат нашия бизнес. " Затова и изясни, че плануват да показват своята тактика по понятен метод. Друга нова компания от IT бранша е " Алтерко ", която също пораства като доходи, само че има стесняване на облагата.

Общата обстановка с подобряващите се доклади и падащите цени на акциите Ивайло Томов разяснява с обстоятелството, че може " би пазарът към този момент беше отразил позитивните упования по-рано през годината и следващата порция положителни финансови доклади не провокира изключително неспокойствие измежду вложителите " и добави: " Показателен за апатията, обхванала БФБ, е освен следеният спад на показателите, само че и фактът, че това се случва при намаляващи обороти на борсата през последните месеци. "

Ще пораства ли борсата

Естествено въпросът, който си задава всеки, е ще пораства ли борсата. От средата на август до момента Sofix е изгубил 9%. " Винаги би трябвало да имаме поради, че на пазара се търгуват упования. Това беше и повода за възходящото придвижване през последната година – упованието, че сполучливият старт на първия български борсово търгуван фонд на БФБ (Expat ETF – бел. ред.) ще притегли вълна от задгранични вложения към нашата борса.

Това очакване ни се коства към този момент изконсумирано – в последна сметка не са задоволителни единствено положителни умения при маркетирането на БФБ на капиталовата карта, значимо е и задграничните вложители да имат дълготрайни позитивни упования, с цел да се усещат обезщетени за поемането на риска с ниската ликвидност тук. Ако преди 2007 година те чакаха пазарите на най-новите страни - членки на Европейски Съюз, да порастват с изпреварващи растежи поради идните години на кохезионна политика, в този момент може би по-скоро биха построили упованията си съгласно индикатори на стопанската система и фирмите като конкурентоспособност, продуктивност, дял на софтуерни нововъведения и други ", разяснява Томов и добави:

" За дълготраен прогресивен тренд не е задоволителен единствено инструмент, допускащ вложението с един клик на БФБ. Нужни са нови компании, които са новаторски и конкурентоспособни на интернационално равнище. Такива компании във България има, само че множеството не участват на БФБ и очевидно нямат предпочитание да го създадат. За тях задграничните финансови пазари биха били по-привлекателни, предлагайки по-голяма видимост. "

Цветослав Цачев вижда светлина в тунела: " Засега корекцията продължава, последвала напредък от 60% за една година. Индексът SOFIX е съвсем без смяна през последните седмици и това е сигнал за привършване на продажбите. Остава да забележим катализатор за покупки, само че без нови парични потоци от спестявания към финансовия пазар не може да чакаме бързо връщане в стадий на борсов напредък. Това не е безусловно неприятна вест, тъй като постоянното повишаване на борсата ще изисква и устойчиво усъвършенстване на финансовите резултати. Засега виждаме създаване точно на този пиедестал. "

А и корекцията не всеки път е нещо неприятно, за доста вложители тя е и късмет за покупки на положителни равнища, които да им донесат нова рентабилност след това.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР