[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Още по

...
[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Още по
Коментари Харесай

Бумът в потребителското и жилищното кредитиране продължава

[Shutterstock]
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Ипотеките в никакъв случай не са били толкоз евтини

Средната рента по-жилищните заеми падна до 3.38% през юли, само че на пазара има и много по-ниски предложения
31 авг 2018
Лихвите по бизнес заемите паднаха под 4%

Близо 70% от заемите за корпоративни клиенти са отпуснати в евро
29 юли 2018 Бумът на потребителското кредитиране продължава с цялостна мощ. През август заемите към семействата и нетърговските организации са се повишили с 15.4%, което е нов рекорден ритъм, откакто месец по-рано той беше 15%. Общият размер на отпуснатите заеми за ползване е 8.9 милиарда лева Възходяща е наклонността и при ипотечните заеми - при тях растежът е 9.6% до 10.15 милиарда лева И при двата типа заеми с максимален дял са тези над 5 години. Именно те са и главният мотор на кредитирането за физически лица.

Лихвена поддръжка

Бумът на кредитирането върви редом с рекордно ниските лихви и икономическия напредък. При потребителските те към момента се движат приблизително към 8-9%. През юли обаче междинната рента за пазара по жилищните заеми в левове падна до рекордно ниските 3.38%. Годишният % на разноските, който демонстрира действителната цена на заема и включва всички дължими такси и комисиони към банката, също се намали до 3.92%. Ипотеките в левове са и над 80% от всички отпуснати, като при тези в евро лихвите са малко по-високи. Проверка в офертите на банките и на профилираните уеб сайтове демонстрира обаче, че има предложения по ипотеки с много по-ниски лихви, само че и такива с по-високи. Под 3% промоционални предложения имат Прокредит банк и Банка Пиреос, само че с ГПР най-хубави предложения има ЦКБ. Като цяло обаче най-големите банки са с предложения към 5-6%. Трябва да се има поради, че тези оферти са субективни и в последна сметка значими са и финансовият профил и кредитното досие на клиента. Освен това при някои може да има промоционален интервал, след който параметрите се трансформират, и по тази причина бъдещите клиенти би трябвало да се срещнат обширно с офертите.

Ръстът на ипотечното кредитиране стана причина при започване на лятото Българска народна банка за пръв път да предизвести, че и банките, и клиентите им би трябвало да подхождат с нараснало внимание. Например единствено за една година заемите, при които банковото финансиране покрива над 80% от цената на купувания парцел, са се нараснали с 47%. Това демонстрира, че в устрема си да завоюват клиент и да отчетат доходи банките са склонни да поемат по-голям риск, което обаче може да не е добре за клиента. Така при положение на рецесия като тази от 2008 година той елементарно би изпаднал в обстановка, в която не може да заплаща заема, а цената на парцела е спаднала дотолкоз, че при насилствена продажба постъпленията не покриват паричното обвързване, което остава да тежи на потребителя години напред.

На крачка от 50 милиарда

Лихвите по депозитите може да са съвсем на нулата, само че това не пречи размерът им да се покачва даже с ускоряващ се ритъм. През август те към този момент са 49.6 милиарда лева за семейства и нетърговски организации. Това се случва и макар инфлацията, която действително изяжда още повече от доходността, даже при 3.5% цената на парите на депозит е негативна. През юли по депозити до 1 година лихвата беше 0.16% по отношение на 0.15% месец по-рано. Една от аргументите за интереса към влоговете е, че те са най-прогнозируемата инвестиция, а поради държавната гаранция по тях са желани от семействата, т.е. сигурността се слага преди търсенето на приход.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР