[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Още по

...
[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Още по
Коментари Харесай

По-различните взаимни фондове

[Shutterstock]
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Взаимните фондове в България към този момент ръководят 3.8 милиарда лева

Активите им нарастват с 21% на годишна база, което е 24-о следващо тримесечие с растеж
26 авг 2018
Най-печелившите взаимни фондове

Колебанията на тържищата доведоха до негативна рентабилност за 3/4 от фондовете през първото полугодие на 2018 година
12 юли 2018 Българските семейства постепенно, само че несъмнено откриват взаимните фондове като опция за запазване на част от техните спестявания и обезпечаване на по-висока рентабилност. Само в границите на последната година активите на физически лица и нетърговски организации, поверени за ръководство на локални и задгранични капиталови фондове, се усилват с 21%. Те към този момент са съвсем 890 млн. лева, което е рекордно огромна сума, която семействата са отделили за интензивно ръководство, откогато Българска народна банка стартира да събира данни за активността на този тип сдружения през 2007 година Това е на фона на общи активи в промишлеността за 3.8 милиарда лева

Трудната екзотика

По-голямата част от фондовете влагат в обичайни индустриални браншове или в корпоративни и държавни облигации според от рисковия им профил. Значителна част от вложенията са в български обществени сдружения, които се търгуват на БФБ. Местната фондова борса обаче има славата на нисколиквидна, като оборотът й в доста от дните е по-нисък от този на прилежащите супермаркети да вземем за пример.

В търсене на повече екзотика и рентабилност обаче и българските ръководещи сдружения стартират да излизат от общоприетите рамки и да оферират нови схеми. И въпреки към момента да няма формален капиталов фонд под надзора на КФН, който да влага в криптовалути или в шеметно разрастващата се промишленост на здравната марихуана, или в китайски производители на дронове и 3D принтери да вземем за пример, се намират и положителни образци.

Първо ETF, след това фарма

В рамките на предходната година измежду най-успешните схеми бяха няколко индексни фонда, които са конструирани по този начин, че компактно да следват представянето на главния показател на Българската фондова борса. Основна причина за техния растеж тогава беше представянето на първия метод за пасивно ръководство на средства в България – ETF (от британски – exchange traded fund), или борсово търгуван фонд, който следва компактно представянето на главния показател на БФБ – SOFIX. Това е SOFIX UCITS ETF на " Експат България ". Появяването му през есента на 2016 година, гарнирано с позитивните сигнали на интернационалните пазари, докара до повишението с 30% на индикатора, както и на взаимните фондове, които го следват единствено в границите на няколко месеца. Най-много завоюваха " Златен лев показател 30 ", " Алфа SOFIX показател ". Така с корекцията надолу от есента на 2016 година, когато започнаха своето възходящо показване, до през днешния ден тези сдружения, в това число и пасивният фонд на " Експат България ", имат рентабилност от към 2.5% на година. Само от началото на 2018 година обаче тези фондове имат негативна рентабилност от над 7%.

През 2016 година в България стартираха още цели 7 фонда. От тях три бяха на дъщерното за Обединена българска банка сдружение " ОББ асет мениджмънт " и бяха по-различни. Единият се споделя " Глобал детски фонд " и влага в компании, чиято активност е насочена към производството на артикули, свързани с развъждането и грижата за децата. Към момента той съумя да притегли 2.2 млн. лева и от началото на годината има рентабилност 2.3%. В портфолиото на това ръководещо сдружение има още един фонд, пораждащ внимание с това, че влага в обещаващ бранш, в който друго българско сдружение няма инвестиции. Това е " Глобал фарм инвест ", който влага в бумаги на компании от така наречен Big Farma – големи корпорации, опериращи в бранша опазване на здравето, фармацевтичния бранш и здравна инсталация. Само от началото на годината този фонд е генерирал 11.6% рентабилност, а в него са привлечени близо 12 млн. лева Трябва да се има поради, че това се случва, откакто в границите на предходните 2 години фондът, инвестиращ във фармацията, търпи негативна рентабилност от надлежно 7% през 2016 година и 2% за 2017 година

Един различен относително нов фонд също притегля внимание както с портфейла си, по този начин и с резултатите си. " Глобал трендс " на " Компас инвест " държи акции на компании, разрастващи облачни технологии, начин на живот артикули и биотехнологии. Той стартира да оперира през 2014 година и от този момент има средногодишна рентабилност 7.3%. Само от началото на тази година усилва активите на своите клиенти с 11% най-много поради това, че 35% от вложенията му са в американски софтуерни компании.

След триумфа на първия български ETF, което раздвижи цялата търговия на БФБ в продължение на близо година, от " Експат капитал " взеха решение да усилят портфейла си от пасивни фондове. В началото на тази година те стартираха още 4 борсово търгувани фондове, които следват главните показатели на тържищата в Полша, Румъния, Гърция и Чехия. Идеята е с пазаруването единствено на един финансов артикул да се даде експозиция към главната част на целия финансов пазар на тези добре разрастващи се европейски стопански системи, които в предходни години имаха по-висок растеж, в сравнение с огромните западноевропейски пазари. Времето демонстрира, че може би моментът не е бил изключително подобаващ, тъй като в края на февруари на интернационалните пазари настъпи промяна надолу, която беше преодоляна в развитите пазари, само че явно се отрази и на по-слабите тържища. Към момента и 4-те нови фонда са на минус по отношение на датата на пускане, само че това може би значи, че в този момент моментът е подобаващ те да се купят на ниска цена. Фонд, който залага на ETF, e и " СКАЙ Глобал ETFs ", който залага на компании от пазари с капацитет в Азия, Африка, Латинска Америка.
Кой какъв брой влага

Домакинствата са втори по интензивност в вложението във взаимни фондове у нас. Те са насочили близо 900 млн. лева в опериращите в България взаимни фондове. На първо място с 1.8 милиарда лева вложения са пенсионните и застрахователните сдружения, които са измежду най-големите играчи и на Българската фондова борса. Най-големите български взаимни фондове се ръководят от сдружения, дъщерни на банкови институции. Допълнителният плюс, който те имат, са банковите клонове, които и до през днешния ден остават един от най-важните канали за привличане на клиенти за финансови услуги у нас (виж графиката).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР