[Shutterstock] Цените на имотите в Бургас остават стабилни през 2019

...
[Shutterstock] Цените на имотите в Бургас остават стабилни през 2019
Коментари Харесай

Българите движат имотния пазар в Бургас

[Shutterstock] Цените на парцелите в Бургас остават постоянни през 2019 година и резервират равнищата от миналата година, споделят брокери на недвижими парцели в морския град. За качественото строителство, изключително в центъра на града и наоколо до Морската градина, постоянно има купувачи, отбелязва Борис Къдрев от организация " Омега ". В кв. " Лазур " междинната цена на жилищата е към 1200 евро на кв.м. По-луксозните парцели стигат и до 1800 евро на кв.м. И въпреки всичко спрямо 2018 година се вижда отлив на купувачи, счита Деляна Цонева, притежател на бургаската организация " Лотус ". Преди години тя е работила най-вече с съветски клиенти, в този момент те са единици. " Руснаците напуснаха българския заможен пазар. Много от тях препродадоха парцелите си по Южното Черноморие, и то на цени, с 50% по-ниски от тези, на които са ги придобили ", споделя Цонева. Днес клиентите на парцели в Бургас са най-вече български жители, които търсят панелни жилища в кварталите на града, защото не могат да си разрешат по-луксозни парцели в централната част. В кв. " Славейков ", където цените по традиция са най-ниски за Бургас, се вижда леко повишаване до равнища от 750 – 800 евро на кв.м.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Потенциалът на новото строителство в центъра на Бургас съвсем е привършен. Единици са подобаващите остарели къщи, на мястото на които могат да се построят нови жилищни комплекси, споделя Антоана Димитрова, брокер в бургаския офис на организация " Явлена ". И въпреки всичко нови благоприятни условия за купувачите се обрисуват поради новостроящия се огромен затворен комплекс сред кварталите " Славейков " и " Братя Миладинови ", както и в други региони на морския град.

Добра инфраструктура – положителни продажби

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Там, където е построена добра инфраструктура, се осъществят и най-хубави продажби на парцели, акцентират брокерите от организация " Омега ". Типичен образец съгласно тях са Бургаските минерални бани. В курортния регион през последните години се продават доста първокласни къщи на цени от 120 000 – 150 000 евро. " Това място също е желано от купувачите поради положителната инфраструктура, построена в региона ", акцентират от организацията. Тук община Бургас е вложила в построяването на зелен парк и на басейн с минерална вода. Отново най-често купувачите на такива парцели са българи, които са работели дълги години в чужбина, само че желаят да се завърнат в България. Потенциал за строителство има и в бургаските квартали " Банево " и " Ветрен ", където цените на къщите са към 80 000 евро. Разкриват се нови благоприятни условия в региона на Пети километър, в землището сред двата мола – " Плаза " и " Странд мол ". Там към този момент върви строителството на няколко нови здания, обособени в жилищен комплекс. С построяването на Северния обход на Бургас ползата към парцелите в тази част на града също нараства, споделят брокерите.

Спад на търсенето на ваканционни парцели

През 2019 година се вижда спад на цените на парцелите даже в най-търсения за вложения курорт – Созопол. Според брокерите от организация " Омега " цените там бележат спад от към 100-150 евро на кв.м спрямо миналата година. Почти няма задгранични купувачи. Основните клиенти още веднъж са българи, които в множеството случаи търсят да купят ателие или едностаен апартамент на цени от към 35 000 – 40 000 евро. 90% от покупко-продажбите са за жилища в новия град и в най-новата част от Созопол - местността Буджака. " Забелязва се засилен интерес от страна на българските клиенти към ваканционни парцели в Созопол. Причината е и в ниските лихви, които дават банките. По тази причина хората избират да влагат парите си в парцели ", споделят брокерите. По-слабо е търсенето в Приморско и останалите градчета по Южното Черноморие. Слаб остава и ползата към пазаруване на парцели в Слънчев бряг. Според Деляна Цонева от организация " Лотус " една от аргументите, заради които българите отхвърлят да закупят ваканционен парцел по Южното Черноморие, е прекомерно високата такса за поддръжка в комплексите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР