[Shutterstock] Студентските заеми са добър вариант за финансиране на обучение

...
[Shutterstock] Студентските заеми са добър вариант за финансиране на обучение
Коментари Харесай

Образование на кредит

[Shutterstock] Студентските заеми са добър вид за финансиране на образование или прехрана, а изискванията по тях са по-изгодни.Интересът към тях е висок - за под 10 години над 20 хиляди студенти са се възползвали от тях.
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Разходите за висше обучение могат да основат финансови проблеми на студентите и техните фамилии. Затова заемите за обучение са добър вид като опция на спестяванията и стипендиите. Данните на банките, които оферират такива артикули, демонстрират, че ползата към тях е висок - над 20 хиляди студенти са употребили такива заеми за по-малко от 10 години. Преди да се пристъпи към кандидатстване за подобен артикул обаче, би трябвало да се имат поради няколко съществени неща. Заемите се разделят на две групи - държавни обезпечени и такива без гаранции. Без значение в коя група попадат тези заеми са с по-изгодни лихви от тези по потребителските и по-добри условия като цяло поради много нишовия им темперамент. След довеждане докрай обаче те би трябвало да стартират да се изплащат, което ще зависи и от приходите на кредитополучателя.

Гаранция ми дай

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Банките, които отпускат държавно обезпечени заеми, са 7 и те имат контракт с Министерството на образованието и науката (МОН). В България тази стратегия работи от 2010 година, когато се включиха първо Банка ДСК и " Райфайзенбанк ", а след тях Алианц банк, Пощенска банка, ПИБ и БАКБ, а от тази година и Инвестбанк. Отношенията им са регламентирани със Закона за кредитиране на студенти и докторанти (ЗКСД) и са предопределени за финансиране на студенти и докторанти, постоянна форма на образование в основано в България висше учебно заведение, както и за прехрана.

Държавните гаранции през 2019 година са 50 млн. лв.. Сумата е непроменена по отношение на 2018 година, само че междинният размер на заемите по ЗКСД се покачва, което значи, че хипотетично може да подсигурява заеми на по-малко на брой студенти. Законът поставя таван на лихвата от 7% и не разрешава да се начисляват такси и комисиони, което значи, че годишният % на разноските (ГПР) действително е толкоз. Средното пазарно равнище по потребителски заеми да вземем за пример към септември е малко над 10% (тук с изискването, че всичко е доста субективно и зависи от профила на кредитополучателя).

Кредитите по ЗКСД са обезпечени до тяхното цялостно погасяване - гаранцията покрива главницата и лихвите по кредитните отговорности на студентите и докторантите, като страната покрива непогасената част от заема при гибел на кредитополучателя, трайна неработоспособност над 70%, както и при раждане или цялостно осиновяване на второ или последващо дете в границите на 5 години след приключване на гратисния интервал. Когато заемът е за заплащане на такса за образование, сумата се превежда непосредствено на образователното заведение, а в случай че е импортирана към този момент от студента тя се възвръща по сметка в тридневен период след показване на документите, че е платена.

Кредитополучателите могат да са български жители или жители на друга страна - членка на Европейския съюз, до 35 години, които са в постоянна форма на образование в университети в България, като не би трябвало да са придобивали такава просветителна степен до момента. Лихвата се начислява единствено върху усвоената част от заема, в това число по време на гратисния интервал, като по време на него тя се капитализира годишно. Гратисният интервал нормално е за периода на образованието или да вземем за пример година след последния държавен изпит. След това кредитополучателите могат да изплатят заемите в период до 10 години.

" През последните години се следи непрекъснат интерес от страна на студенти, които имат потребност да финансират своето обучение, изключително през най-активните месеци за записване във висшите образователни заведения в страната. До огромна степен това се дължи на по-доброто икономическо положение и увеличаващите се приходи на семействата. Наблюденията ни демонстрират, че финансиране търсят студенти от всички университети в страната, като по-голям е делът на тези в София, което се дължи и на по-големия брой учащи тук, несъмнено, значение има и размерът на семестриалната такса ", разясниха за " Капитал " от Пощенска банка. От институцията имат контракт за държавно обезпечени заеми, само че оферират и заем за Бизнес образование в България и чужбина, който е отвън тази стратегия и е с по-различни условия, като може да изисква гарант, също така банката има и контракт със софтуерния университет " СофтУни ".

Ще ви би трябвало гарант

Банки, които нямат контракт с страната също оферират заеми за финансиране на следването. Тук би трябвало да се имат няколко неща поради. Тези заеми не са обезпечени и се постанова да има гарант, който в множеството случаи е родител. При тях няма ограничавания за лихви, такси и комисионни, коeто подвига разноските им, само че като цяло банките не могат да си разрешат да са доста над 7-те %, въпреки да има и такива. Положителното при тях е, че са по-гъвкави - може да имат по-висок таван на сумите, нямат ограничаване да са единствено за семестриални такси и прехрана. Банките, които имат такива артикули, са Уникредит Булбанк, ЦКБ и Експресбанк, като някои от другите, които имат контракт с страната, оферират и негарантирани студентски заеми. От Уникредит Булбанк разясниха за " Капитал ", че не установяват увеличено търсене на тези заеми, само че показаха, че при отпущането им " се взимат поради приходите на родителите, защото студентите не потвърждават такива. Родителят е и гарант по студентския заем. Освен това се предлага комфортна скица за асимилиране на утвърдената сума на части, съобразена със заплащането на семестриалните такси, дава се опция за гратисен интервал по главницата и за 6 или 12 месеца по заема се заплаща единствено рента. Има опция и за асимилиране на заема за покриване на разноски за студентски бригади ".

Сумите по негарантираните заеми са разнообразни - сред 1000 и 50 хиляди лв. (сума с двама поръчители) от Уникредит Булбанк до 20 000 лв. от Централна кооперативна банка или от 1000 до 15 000 лева в Експресбанк. Гратисните интервали могат да доближат няколко години съгласно договаряне по заема.

Други банки като Банка ДСК и Пощенска пък имат и от единия, и от другия вид студентски заеми. При първата продуктът, който не се подсигурява от страната, е за образование по обменни стратегии на " Юзит калърс България " за продан, стаж или образование в чужбина, като оптималната му стойност е 6 хиляди лв., а оптималният период за издължаване е 8 години. Освен това по него може да се даде поръчителство - да вземем за пример обезпечение или запор на взимане по трудово правно отношение, с което се усъвършенстват изискванията. Също по този начин може да се контракти гратисен интервал, който обаче не би трябвало да е по-дълъг от интервала на асимилиране.

Важно е да се означи, че таксите са разнообразни във всяка банка и изискванията би трябвало деликатно да се преглеждат. В Експресбанк да вземем за пример таксите утвърждение стартират от 75 лева за суми над 1000 лв. или 65 евро - според от определената валута. В Уникредит Булбанк пък таксата за разглеждане на искане за заем до 1000 лева е 65 лева, или 35 евро, още веднъж според от определената валута. Има и други сходни разноски - такса за поддръжка и обслужване на заема, такса за предоговаряне на цената на заема, което, както казахме, подвига годишния % на разноските. Заеми за хиляди студенти

Резултатите от програмата демонстрират, че от 2010 година до 2018 година 20.5 хиляди студенти и докторанти са изтеглили държавно гарантирни заеми на обща стойност 137 млн. лева Отпуснатите заеми за възнаграждение на такси за образование са 20.1 хиляди, а отпуснатите заеми за прехрана са 320. Докторантите, сключили контракт за заем по ЗКСД, са 87. " Тъй като заемите, отпуснати по студентска стратегия, са обезпечени от страната, това изисква от банката забележителна административна поддръжка на този портфейл от заеми. Всеки месец банката изпраща до Министерството на образованието и науката доклади с информация за отпуснатите студентски заеми, както и елементи по обслужването им ", разясниха от Пощенска банка. При заемите без гаранция няма систематизирана статистика. От Уникредит Булбанк споделиха, че общият брой на отпуснатите от банката студентски заеми за 2019 година е 197, като не се следи нарастване на търсенето.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР