[Shutterstock] Коронакризата изплаши леко пазара на имоти, но това към

...
[Shutterstock] Коронакризата изплаши леко пазара на имоти, но това към
Коментари Харесай

Криза, но не и кредитно затягане

[Shutterstock] Коронакризата изплаши леко пазара на парцели, само че това все още не се отразява върху кредитните условия. Банките настояват, че наблюдават процеса, само че не виждат причина за стягане на изискванията по ипотечните заеми, най-малко към този момент. Според представители на бранша към този момент не се усеща и намаляло търсене на жилищно финансиране. Кризата, която донесе коронавирусът, естествено носи със себе си доста промени във взаимоотношенията банки-клиенти. Много хора се оказаха в обстановка, която заплашва бъдещите им приходи и надлежно да обслужват заемите си. За задачата към този момент беше въведено най-малко краткотрайно решение под формата на кредитен мораториум.

На другия полюс обаче са хората, които са пред подписване на контракти за покупка на жилище и банков заем или имат проекти за това, които да се материализират при спад на цените на парцелите. За тях разумно изникват въпроси дали ще има смяна по изискванията, като самоучастие при покупка на жилище, смяна в оценките на парцелите, от които зависи сумата, която банката може да отпусне, лихвите.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Засега от бранша не дават сигнали да има някаква основна смяна в изискванията по потребителските и ипотечните заеми, както и не се следи спад в търсенето на тези артикули. От отговорите на въпросите, които " Капитал " изпрати до множеството банки (отговориха единствено три от тях), се схваща, че те наблюдават обстановката с нараснало внимание и ще реагират, по-скоро съгласно съответните проблеми. Очевидно съответен проблем е и казусът на Юлиана (името е сменено), която подписва прелиминарен контракт за покупка на жилище през февруари, внася капаро при продавача, има прелиминарен контракт с банката за ипотечен заем в размер, който е избран на база оценка на парцела. Но идва изключителното състояние, прави се нова оценка на жилището, която е по-ниска, а по този начин пада и контрактуваната сума за заема. Инвеститорът в парцела отхвърля да понижи цената и Юлиана се оказва с недостиг, който няма по какъв начин да обезпечи, а договорката по покупката е пред неуспех и риск тя да загуби капарото си. В последна сметка казусът й се взема решение след дълги договаряния с продавача, който се съгласява да разсрочи дължимата сума, която се е оформила като дефицит.

С какъв брой ще участваш

Тъй като на ипотечния сегмент се води една от най-конкурентните борби за клиенти на банките, от една страна, там лихвите паднаха под 3%, а от друга, се занижиха и критериите за самоучастие през последната година-две. Някои банки предлагаха и 100% финансиране на парцела - несъмнено, това зависи от кредитоспособността на клиенти и важи за финансово по-стабилни кредитополучатели. Стандартният % обаче си остава 70-80%, което е и форма на застраховка за банките да не поемат целия риск по финансиране на жилището. Такива бяха и регулаторните рекомендации, само че по-агресивните банки на пазара обаче ги заобикаляха (напр. с дофинансиране на ипотеката с потребителски заем).

" В резултат на несигурността от изключителната обстановка, обвързвана с новия ковид, може да се чака кредитоспособността на популацията да бъде занижена, най-малко за прочут интервал. Това ще бъде регистрирано при разглеждане на изключенията от кредитната политика ", разясниха от Уникредит Булбанк за " Капитал ". А от ОББ споделиха, че банката " не е променяла и не планува да трансформира условията си за минимално самоучастие при ипотечни заеми ".

Все отново би трябвало да се има поради, че всичко е субективно и зависи от финансовия профил на кредитополучателите. За един може да има нараснал % за самоучастие, само че за различен не. Затова и банките показват, че преценят деликатно всеки клиент. " Размерът на самоучастието варира според от типа на определения кредитен артикул, задачата на заема, стадия на комплектност на парцела и така нататък ", разясняват от Пощенска банка

Падат ли оценките на парцелите

По мнение на имотни брокери и вложители, направени неотдавна пред " Капитал ", няма по какъв начин да има внезапен спад в цените на парцелите, само че плавното им намаляване ще се случи до края на годината и упованията са то да е в границите на 5-10%. Най-малкото сигнали за закъснение имаше още предходната година, и то преди да пристигна COVID-19. От банките също споделят, че още не се следи наклонност, само че значително това може да се дължи на обстоятелството, че изключителното състояние завърши напълно скоро и е рано за бърз забележим резултат. Трябва да се има поради, че оценката на парцела постоянно се разграничава от продажната цена на парцела, в множеството случаи е под нея, изключително в случай че е в по-неликвиден регион.

" Нямаме наблюдения за смяна в цената на оценките на парцелите. Оценката зависи от фактори като локация, година, тип на строителство и други, които не са се трансформирали в резултат на изключителното състояние. Поради изключителното състояние много от кредитните медиатори нямаше по какъв начин да правят огледи, което забави пазарния развой на избор на жилище, кандидатстване и утвърждение за ипотечен заем и придобиване на новия парцел в края на март и началото на април. Въпреки това няма спад в търсенето на парцели и интереса към ипотечно кредитиране ", разяснява пред " Капитал " Татяна Иванова, изпълнителен шеф " Маркетинг и дистрибуция - банкиране на дребно " в ОББ.

" Все още не следим осезаемо понижение на цената на предлаганите за поръчителство жилищни парцели ", разясниха и от Уникредит Булбанк.

" През миналите два месеца не се следи основна смяна в цената на пазарните оценки на парцелите, които служат за поръчителство по жилищно-ипотечни заеми, изключително в огромните градове. Не отчитаме и понижение в желаната сума по жилищно-ипотечните заеми, нито има стесняване на размера на личните средства, които клиентите възнамеряват да влагат в покупката на парцела ", споделиха и от Пощенска банка.

А лихвите накъде

Глобално рецесията прекатурна лихвените политики на централните банки - те се запътиха още веднъж към нула, също така започнаха ограничения за наливане на нова ликвидност. Което подсигурява ниски лихви и по банковите артикули в световен и народен мащаб. В България ликвидността е огромна, свободен запас има и е подаден при негативна рента в Българска народна банка, тъй че банките имат всички тласъци да не престават да раздават заеми. А конкуренцията сред тях се чака да задържа и ниските лихви макар покачилите се опасности. Почти 60 хиляди претенции за мораториум

Броят на получените в банки претенции за отлагане на заеми oт жители и компании надвишава 76 000, а броят на към този момент утвърдените надвишава 57 000 към края на предходната седмица, оповестиха от Асоциацията на банките в България. До 22 юни клиентите могат да заявят експлицитното си предпочитание за прилагане на облекчени условия. Предложеният от банките и утвърден мораториум планува опция кредитополучателите за до шест месеца да преустановят вноските си напълно или единствено по главниците, без това да води за тях негативи като наказателни лихви, предварителна дължимост или утежняване на досието в Централния кредитен указател. Това не води до опрощаване на отговорности, като след края на мораториума клиентите се чака да възобновят погасяването на заемите си по нов график. Лихвите ще се разхвърлят по оставащите вноски до падежа на заема, а главниците ще се отсрочат с най-много до шест месеца.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР