[Shutterstock] Досието на всеки, който е теглил заеми или има

...
[Shutterstock] Досието на всеки, който е теглил заеми или има
Коментари Харесай

Поглед в кредитното минало

[Shutterstock] Досието на всеки, който е теглил заеми или има отговорности към финансови институции, е значимо за неговата кредитоспособностВсеки може персонално да ревизира информацията за себе си в централния кредитен указател към БНБСправката е добра концепция и в случай че се притеснявате, че някой може да е злоупотребил с ваши данни Изтичането на персонални данни било от Национална агенция за приходите, банка или друга компания и институция носи риск от корист с тях - непозволено евакуиране на заем или договорка с движимо и недвижимо имущество. И въпреки стандартите за разпределяне на заеми в банките да са високи и рисковете да са лимитирани, то такива има, изключително при някои компании за бързи заеми със занижен вътрешен надзор. Извън това обаче е добре всеки, който има подозрения за положението на свои настоящи или минали заеми, да е наясно какво е положението им, в случай че има подозрения или е бавел вноски по тях. Това става с инспекция в централния кредитен указател, който се поддържа от Българска народна банка. Тя може да стане по избор на всяко физическо лице, а когато се кандидатства за заем, банката или кредитната институция наложително прави инспекция в него, защото там се съдържа кредитната история на индивида или компанията до 5 години обратно. И с цел да няма изненади, може би е добре всеки, които има подозрения и терзания, да направи инспекция.

Банки, бързи заеми и още...

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В регистъра се съдържат отговорностите към банки, компании за бързи заеми, платежни оператори и лизингови компании, като се показват отговорностите към последния регистриран интервал (месец) в систематизиран тип, като се показват имената на фирмите. В информацията има данни за:вида на заема - дали е банкова гаранция, овърдрафт, кредитна карта и други- дните на просрочие - от 0 до 30 дни, от 31 до 60 дни и т.н.новоразрешени заеми - такива, подадени след последния регистриран интервал (месец), като в справката се вижда контрактуваният размер на дългапо остатъчен период до падежа - до една година и с изминал период на падежпо контрактуван период на заема - до една година и над една година.от 20 ноември Българска народна банка ще дава информация и за съдлъжниците и поръчители по заеми Как става инспекцията

Проверката става единствено персонално и никой не може да ревизира кредитната история за друго лице. Банките и другите кредитни институции могат да вършат информации в него единствено и само когато има причина за това - при разглеждане на документи за кандидатстване за заем или рефинансиране. Тоест не се надявайте, че ваш непосредствен или другар, което е на вярна позиция в банката, може да " бръкне " в регистъра. Практически това е допустимо, само че всяка инспекция оставя диря и в случай че не може да се оправдае, ще донесе главоболия за този, който я е направил. Справката става по два метода - на място в Българска народна банка и онлайн, само че за втория случай е нужен електронен автограф. По електронен път услугата е безвъзмездна, в случай че се изчака 14-дневният период, същото важи и за подаване на място. За по-кратък период се заплаща такса на онлайн ПОС терминал на уеб страницата на Българска народна банка.
Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

За задачата клиентът попълня електронна форма в уеб страницата на Българска народна банка (bnb.bg) със своите данни и имейл, на който ще получи по-късно информация за кредитното си досие.

Другият вид е на място в деловодството на Българска народна банка в централата в София, където се подава заявление, като като се изключи безплатното издаване в границите на 14-дни цените за останалите по-кратки периоди са " по две " на тези за онлайн. Таксата се заплаща авансово на каса в централата на Българска народна банка в София или по сметка на централната банка. Заявления може да се подават по пощата с нотариално заверени подписи.

Кредитната история е значима, защото наред с приходите и активите, които има едно лице, тя влиза в оценката на кредитоспособността му. Банките не са склонни да дават заеми на лица с неприятна такава, защото при тях рискът от просрочие и непогасяване на задължението е по-голям. Това пък ще наложи банката да заделя повече хранителни запаси или да прави обезценки и в последна сметка да осъществя загуби. Често се случва даже и прецизен дебитор по една или друга причина да забави вноска след падежа. Ако това е случайно, няма по какъв начин да повлияе на кредитното му досие.

Ако светне в алено

Какво се случва, в случай че се окаже, че има отговорности и просрочия, които не са изтеглени от лицето или към този момент са покрити и поправени. Като за началото е значимо да се знае, че Българска народна банка единствено поддържа регистъра, а данните в него се нанасят от самите търговски банки и Българска народна банка не може да нанася ремонти. Така, в случай че излезе неприятно обвързване, то титулярят би трябвало да би трябвало да отиде и да откри в банката от кое място идва то - развой, който може да се окаже много дълъг и противен. Ако става въпрос за непозволено изтеглен заем, се влиза в още по-неприятна обстановка, защото това е наказателно закононарушение и би трябвало да се алармират органите на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата.

Все отново има и опция съществуването на просрочие в регистъра да се дължи и на техническа неточност. По принцип всички банки и други лица, захранващи ЦКР с информация, са длъжни без такса да преглеждат възражения от клиенти. Срокът за това е седем дни и при определяне, че жалбата е основатела, кредиторът би трябвало да подаде поправени данни към Българска народна банка. В регистъра на ЧСИ

Всяко физическо или юридическо лице може да ревизира и дали против него има изълнително дело. Това става в Централния указател на длъжниците (ЦРД) към Камарата на частните правосъдни реализатори. Това е централизирана база данни на заведените в страната изпълнителни каузи при частни правосъдни реализатори. Справка от регистъра може да бъде издадена в адвокатската фирма на всеки частен правосъден реализатор. Всеки частен правосъден реализатор може незабавно да ревизира дали дебитор по формирано при него изпълнително дело има заведени каузи при различен правосъден реализатор. Финансовите институции също вършат инспекции в този указател, с цел да открият статуса на разположение, което желае да изтегли заеми. От уеб страницата на Камарата на правосъдните реализатори излиза наяве, че сега са въведени данните за длъжниците по близо 1.5 милиона изпълнителни каузи, като задачата е да се поддържа настояща информацията за 100% от длъжниците в страната. Цената за инспекция в регистъра е 18 лева С нараснало внимание

Когато приказваме за корист с персонални данни, има някои обикновени неща, които всеки може да направи.

- Всеки би трябвало да контактува с нараснало внимание по мейл или телефон, когато става въпрос за финансова информация и услуги. Не би трябвало да се дават по телефон информация за банкови сметки, дебитни или кредитни карти, без значение за кого се показва индивидът, който се свързва с вас.

- Добре е да бъдат предизвестени близки и родственици, които имат достъп до ваши персонални данни, документи и пълномощни, да внимават за същото. Те не би трябвало да вършат никакви дейности с финансови последствия без ваше познание.

- Ако имате подозрения за опит за финансова машинация, е значимо незабавно да бъде сигнализирана полицията.

- Добра застраховка e sms известяването от Агенцията по вписванията (АВ) за промени по имотна партида. Услугата се декларира елементарно през уеб страницата на организацията. Посочва се мобилният телефонен номер, на който да се получава известието.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР