[Shutterstock] Статията е част от специалното издание на Капитал Земеделие

...
[Shutterstock] Статията е част от специалното издание на Капитал Земеделие
Коментари Харесай

Близо половината от най-динамичните земеделци се занимават с търговия

[Shutterstock] Статията е част от специфичното издание на Капитал " Земеделие и бизнес ". Изданието е подарък за потребителите с абонаментен проект " Капитал PRO ". Може да го закупите и независимо, като пишете на [email protected] Приходите на първите 10 компании са общо 1.14 милиарда лева, което е две трети от постъпленията на всички в класацията.
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Кои са най-големите 100 аграрни компании

Приходите на сдруженията пораснаха до над 10 милиарда лева през 2017 година макар по-ниските цени в световен мащаб
19 сеп 2018 Успешните аграрни стопани са тези, които вкарват нови технологии и от една и съща повърхност да вземем за пример съумяват да извлекат доста по-голям рандеман. Немалка част от тях обаче са свързани с добре познати остарели играчи на пазара. Това се вижда от тазгодишната ранглиста на най-динамичните компании в селското стопанство. Най-бързо разрастващите се 50 фермери заявяват за 2017 година общ доход от 1.7 милиарда лева, което е с цели 50% повече, в сравнение с през миналата година. От тях 20 се занимават с търговия на едро, 10 са в бранша на преработката, а 7 са търговци на техника. По-малък брой сдружения се занимават с отглеждане на животни (6), 5 са зърнопроизводителите, а по една компания - с многогодишни насаждения и зеленчукопроизводството.
Какви са подредените в класацията

Най-голям напредък отбелязва зърнопроизводителят " Виялишки-90 " ООД, който стопанисва 20 000 декара в региона на Бяла Слатина. За него е известно, че употребява нов хибриден ечемик Hyvido на " Синджента " от нова технология, която разрешава по-високи добиви и висока непоклатимост при разнообразни условия на развъждане. Освен че употребява хибридни култури, Пенчев към този момент 3 години залага на програмата за сателитно снимане на земеделските площи в България GeoSCAN на " Технофарм ", която предлага ежемесечни сателитни изображения на земеделските посеви. Изображенията дават опция на стопаните в действително време да наблюдават положението на растенията на цялата обработваема повърхност и да открият какви резултати дават торенето и напояването, по какъв начин е била обработена земята, има ли съществуване на бурени, заболявания, набези от вредители и други. Достъпът се прави посредством мобилни приложения за главните операционни системи Android и iOS, което обезпечава досегаемост до информацията когато и да е.

Тази компания стартира дейна активност през 2012 година Преди това Пенчев, който е фермер с дълготраен опит, оперира главно като едноличен търговец посредством " Виялишки 90-Антон Пенчев ". През 2017 година той също отбелязва увеличение на обработените размери, като генерира 7.3 млн. лева доходи и над 1 млн. лева чиста облага. Това, което прави усещане, е, че през предходната година активите на едноличния търговец са били трансферирани в сдружението с лимитирана отговорност. През 2016 година " Виялишки-90 " ООД има малко над 800 хиляди лева активи, а " Виялишки 90-Антон Пенчев " – 5.7 млн. лева, до момента в който към края на 2017 година сдружението към този момент има 7.3 млн. лева активи, от които по-голямата част – краткосрочни, а едноличният търговец остава с 823 хиляди лева активи. Така че макар несъмнено положителните резултати и постоянството във финансовото показване на " Виялишки-90 " ООД прехвърлянето на част от транзакциите от едноличния търговец към комерсиалното сдружение е очевидната причина за постигането на първата позиция в класацията за най-динамичен растеж с впечатляващите 7570% годишно повишаване на приходите до малко над 10 млн. лева

Второто сдружение в класацията - " Агро плант инвест " ЕООД, се занимава с търговия на едро със зърно и фуражи. Собственост е на Велимир Магурев, който през 2009 година беше съден за машинация като притежател на първата заложна къща в Благоевград " Виги ". Това дело завърши с условна присъда. Друга компания, в която Магурев има присъединяване, е " БГ ленд ко ", която се появи и в листата на участвалите в скандалните заменки на Държавната организация по горите от 2009 година Тогава компанията на Магурев и сътрудникът му Боян Бончев закупи 20 хиляди кв.м в Каварна на цена 8.58 лева на кв.м. Същата компания предходната година завоюва поръчка за 1.2 млн. лева за саниране на постройките на полицията във Варна. Освен това " Агро плант инвест " и " Бг ленд ко " са част от консорциума " Агро запас ", който при започване на 2016 година беше един от непредвидените претенденти за пазаруване на Търговска банка " Виктория ".

Третата най-динамично разрастваща се компания през 2017 година беше " Лаврис инвест " ЕООД. До 2016 година компанията е благосъстоятелност на Преслав Борисов, зам.-министър на земеделието, който беше помолен през 2010 година да подаде оставка от премиера Бойко Борисов поради спор на ползи. Според източници от земеделското министерство тогава повода е в подготвяни от Преслав Борисов лобистки законови промени, забраняващи построяването на ветрогенератори върху земеделска земя, с което да се ограничи повишаването й и фирмите на татко му да изкупят площи в Добруджа. Преслав е наследник на Пламен Борисов, който през 2016 година придобива собствеността над " Лаврис инвест ". Той е притежател на най-голямата зърнобаза в Североизточна България " Дефко ", за която при започване на 2013 година се оповестява, че ще бъде еднолично добита от швейцарската компания Glencore. Според последния запис в Търговския указател " Дефко зърнобаза " е благосъстоятелност на Пламен Борисов.

По-надолу измежду най-динамичните компании се подрежда " Комодити трейд България " ЕООД, което също е в бранша с търговия със зърно и фуражи. Дружеството оперира от 2013 година, като стартира с активи от 140 хиляди лева, до момента в който през днешния ден към този момент разполага с близо 11 млн. лева активи. На пето място е " Агроланд България ", която от 2016 година е дистрибутор на комерсиалните марки Husqvarna, Gardena и McCulloch за производството на артикули за подрръжка на гори, паркове и грижа за градината. Представителството е обвързвано с гръцка компания, заради което началник на сдружението у нас е Панделис Пападопулос. Само в границите на една година сдружението усилва и чистата си облага от 254 хиляди лева на 1.2 млн. лева, като доставят артикули на Husqvarna на всички огромни ритейлъри.

Най-големите динамични компании

Първите 10 компании с най-големи доходи измежду динамичните компании заявяват общо 1.14 милиарда лева доходи, т.е. приблизително по 114 млн. лева на сдружение. Това съставлява тъкмо 2/3 от приходите на всички 50 най-динамични компании в бранша, т.е. на останалите 40 се падат единствено 1/3 от постъпленията. Тези 10 компании регистрират растеж от 44% на годишна база. Впечатление прави, че две от фирмите в този лист са дъщерни сдружения на водещия производител на пилешко месо " Градус ", която през тази година сполучливо се листна на Българската фондова борса и по този начин притегли над 80 млн. лева от вложители – най-вече пенсионни сдружения. Сумарно техните доходи дават отговор на 1/5 от сумата на фирмите в топ 10. На първо място с близо 300 млн. лева доход през 2017 година и годишно повишаване от 37% е " Билдком " ЕООД, която също прави търговия на едро със зърно и фураж. Тя е благосъстоятелност на Ангел Георгиев, който също има един от най-големите производители на олио у нас " Олива " АД. Техен главен пазар не е българският, като клиентите са съвсем напълно в чужбина. От известно време компанията дължи забележителен дял на оборота си на приходите от рапично масло, предопределено с изключение на за хранителни цели и за биодизел. Миналата година Георгиев стартира строителството на нов цех във Варна на обща стойност 40 млн. евро.

Годината несъмнено е била добра за търговията със слънчоглед, тъй като и втората най-голяма динамична компания се занимава и с тази активност. " Фарм сенс " още веднъж е обвързвана с Пламен Борсов и от 1993 година се занимава с търговия и предпазване на разнообразни видове зърно и маслодайни растения, като има лични или наети силози за предпазване на общо над 200 000 тона продукция. Дружеството има опит в изнасянето на зърно освен в границите на Европа, само че и в Индия, Алжир, Мароко и Тунис. През предходната година обаче то е преобразувано в ново сдружение съгласно данните в Търговския указател.

Едно от сдруженията в холдинга на производителя на пилешко месо " Градус " е третата най-голяма динамична компания за 2017 година " Градус-3 " особено се занимава с произвеждане на фуражни храни за отглежданите птици. То заявява над 4 млн. лева чиста облага за 2017 година, което е 3.5 пъти повече спрямо 2016 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР