[Shutterstock] Статията е част от класацията Капитал 100. Поръчайте списанието

...
[Shutterstock] Статията е част от класацията Капитал 100. Поръчайте списанието
Коментари Харесай

Най-големите компании през 2017 г.: Сезонът на рекордните печалби

[Shutterstock] Статията е част от класацията " Капитал 100 ". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат на www.capital.bg/k100/buy/.
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Добрият и неприятният ъгъл

Най-големите компании в България през 2017 година
4 юли 2018
Печалбите на фирмите през 2017 година допират рекордните 23 милиарда лева

Данните на Национална агенция за приходите за приходите от всички компании демонстрират растеж от 1%. В новата ранглиста " Капитал 100 " скокът на стоте колоси е с 14%
26 юни 2018
Най-големите компании: Една добра година

Най-растящи са производителите на машини и съоръжение, високите технологии и храните, нагоре са и търговията и текстилът. Срив има в метали, горива и строителство
1 юли 2017
В серия от мощни години. Това е систематизираното положение на огромните компании в България. 2017 е най-хубавата за последните шест години като растеж на оборота, а като облаги резултатът е невъобразим до момента.

Ето и съответните цифри: приходите на стоте най-големи компании (вижте таблицата тук) доближават 66 милиарда лева, което е приблизително 14% повече, в сравнение с тези компании са постигнали година по-рано. Зад това стои и ценови резултат, само че и растеж в размери, а резултатът е голям скок при облагата - тя пораства с 35% до общо 3.4 милиарда лева Общо за топ 300 (вижте класирането от 201 до 300 тук) приходите се усилват със подобен ритъм - 13% до 93 милиарда лева Печалбата е над 5 милиарда лева и скача с невижданите 28%. Или погледът от високо демонстрира, че най-големите компании, които са 0.1% от всички настоящи над 300 хиляди компании в страната, образуват ¼ от заявената пред данъчните облага от всички сдружения в страната.

На по-високи обороти

За разлика от колосите много по-скромно нарастване в оборота регистрират компаниите като цяло в България. По данни на Национална агенция за приходите 337 хиляди настоящи сдружения през предходната година са отчели обороти от 335.7 милиарда лева, което е под 1% растеж по отношение на постигнатото за миналата година. С достижението си от над 14% изводът е, че огромните компании порастват по-бързо от междинното за страната. Стоте локални колоса вършат 20% от всички регистрирани доходи в страната, а идващите в топ 300 прибавят още 8 процентни пункта.

Клубът на стоте " бие " и междинния растеж в стопанската система, който за предходната година е 3.6%, като Брутният вътрешен продукт в действителност забавя темпа си, защото през 2016 година беше 3.9%. Номинално Брутният вътрешен продукт за 2017 година приближава 98.6 милиарда лева Заради предстоящите растеж и инфлация през тази година приходите на 300-те най-големи евентуално ще прескочат цифрата 100 милиарда лева

Факторът интернационална цена

Резултатите идват при покачващи се интернационалните цени на основни първични материали: суровият нефт е поскъпнал за година с съвсем 30%, а медта - с 26%, само че в долари, а американската валута поевтиня по отношение на еврото и лв. с към 10% през 2017. Така крайният резултат в българските доклади на фирмите от двата бранша е по-скоро " ценови " растеж към 15%.

В топ 100 има 13 компании за автогорива с оборот от 15 милиарда лева и облага от едвам 380 млн. лева При тях междинният растеж на приходите е над 18%, като в бранша отдават 15% на ценовия фактор, а останалите 3-4% - на порасналото ползване. Другите 87 сдружения отвън горивата порастват с 13%. Ако се махнат и обвързваните с метали компании, които са с осем представителя в стотицата със междинен скок в оборота от 44%, нарастването на приходите се свива до 8%. Някъде по средата е растежът във втория ешелон на огромните компании (от 101 до 300) - приходите порастват с 11%. А обяснението е, че групата е по-разнообразна и няма прекалено много представители на секторите горива и метали.

Най-печелившата година

Само 10 компании в топ 100 са на загуба, което е рекордно дребен %, защото обичайно измежду огромните има енергийни и транспортни държавни и общински сдружения, а те най-често регистрират отрицателни финансови резултати.

Нетно облагата, в това число като се регистрира и резултатът на въпросните губещи, е 3.4 милиарда лева Това е скок с 35% по отношение на година по-рано. А групата на 90-те печеливши има общ резултат от 3.7 милиарда лева

За поредна година пораства и рентабилността на приходите в стотицата: в този момент тя е 5.2%, до момента в който чистият марж е бил 4.4% в миналогодишната ранглиста. Цели 14 сдружения в стотицата имат трицифрена облага в милиони.

При обща чиста облага на всички компании 25.5 милиарда лева стоте сдружения колоси са произвели 15% от регистрираните в страната облаги.

В подреждането след първата стотица идващите 200 компании имат обща облага 1.6 милиарда лева, или 16% повече от година по-рано. Но 27 компании от тези 200 приключват годината на загуба. Те още веднъж са главно държавни, само че има и забележима група енергийни търговци и производители. Обяснението за първите е, че не са познали пазара и са дали обещание с контракти да доставят на ниски цени, а на борсата токът е поскъпнал.

И най-голямата облага идва от... Пирдоп

Номинално най-силен резултат от съвсем 400 млн. лева (по-точно 393.6 млн. лева.) има вицешампионът " Аурубис ". Това е най-високата чиста облага на компания отвън финансовия бранш, регистрирана за 12-те години, откогато съществува класацията " Капитал 100 ", а евентуално и от новата корпоративна история на България.

Втори с невиждана през последните над 10 години облага от 304 млн. лева е " Лукойл Нефтохим ". Бургаската рафинерия седем следващи години отчиташе загуба, само че преди две години излезе на дребен плюс, а през последната идва и мощният резултат от над 300 млн. лева

Триото най-печеливши се затваря от " А1 България " (новото име на " Мобилтел " ) с позитивен резултат от съвсем 200 млн. лева, като операторът е имал и по-силни облаги, само че преди над 10 години.

В класацията на фирмите с най-висока доходност на приходите още веднъж на лидерските позиции са сдружения от оръжейния и хазартния бранш. Но в топ 50 с двуцифрен чист марж влизат и доста представители на машиностроенето и фармацията.

Най-губещото дружество за предходната година е държавният Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ", като там обяснението е в поскъпналите квоти за нездравословни излъчвания. Триото на най-силните минуси се добавя от НКЖИ и " Топлофикация София ".

Дори скокът на разноските за заплати с 10% и повдигането на транспортните разноски поради горивата не удрят облагите. Малко изключение е секторът на облеклата, където дефицитът за личен състав и повишаването на труда носят и загуби.

Като цяло групата на огромните компании не е най-активно наемаща. С растеж на личния състав от 4% най-големите работодатели измежду топ 300 сдруженията по доходи очевидно се работи консервативно, а и при огромните в по-голяма степен може да се разчита на разгръщане посредством автоматизация и роботизация вместо посредством повече работна ръка. Увеличенията са главно в индустриалните предприятия, които работят за експорт, и в IT бранша.

Профилът на огромните

Вече по традиция най-многобройни в класацията на 100-те са представителите на бранша енергетика - 18, 13 сдружения се занимават с горива, а 10 са производителите на машини и съоръжение.

В идващите 200 секторите са по-разнообразни, като има смяна и в най-представените: водач в междинната група са фабриките за машини и съоръжение с 23 компании, следвани от 16 вериги за търговия на дребно и по 11 сдружения от секторите горива, енергетика и превоз.

Секторът - първенец по растеж на приходите, е метали със приблизително нарастване в секторната ранглиста от 43%, само че достижението е главно ценово.

Реално двата топ разрастващи се бранша през 2017 година са програмен продукт и строителство, които порастват с съвсем 20%. Въпреки дефицита на компютърни експерти фирмите от софтуерния бранш не престават похода си нагоре. Те към този момент имат първия си представител с оборот над 100 млн. лева - " Пейсейф ", а общо седем сдружения са с доходи над 50 млн. лева Резултат, невъобразим преди четири години за нито една софтуерна компания в страната.

Строителството в действителност се възвръща, а не продължава да пораства непрекъснато. По-високите доходи идват от пробудените държавни поръчки и от оживлението в имотния бранш - строят се огромни офис и жилищни комплекти, хотели и хранилища.

С сходно високо достижение са и горивата - с 18% растеж на приходите, само че и тук цифрата е главно ценово задвижено.

Машиностроителните компании втора поредна година имат растеж на приходите от 12%, и то без в изчислението да влизат бумтящи производители на оръжие. Добрата вест е, че единствено с едно изключение 40-те секторни водача работят на облага и маржовете са постоянни на междинни равнища от 7-8%.

Традиционно добре се развива фармацията. Веригите за храни, техника, облекла, мебели и така нататък порастват приблизително с 10%, което се дължи както на порасналото ползване, по този начин и на отворени нови обекти и отслабнали или изчезнали съперници

С дребни растежи завършват производителите на храни и питиета и търговците на зърно, като в доста от случаите аргументите отново са ценови. Ефектът от нови регулации и пазара на труда пък свива растежа на транспортните и текстилните компании.

Преглед на оригинала
Автор: Капитал
Ново 10

В първите редици на 10-те най-големи компании в страната няма особени разбърквания - подреждането от 1 до 6 даже няма смяна. Единствено вицешампионът " Аурубис " приближава мощно безконечния водач " Лукойл Нефтохим ". Разликата в приходите се свива до под 300 млн. лева, само че поради мощно поскъпващите горива надали може да се чака разбъркване през 2018 година

Най-забележимата смяна е, че русенският производител на биогориво " Астра Биоплант " за пръв път минава доходи от 1 милиарда лева и влиза в лидерската десетка. Топ 10 напуща веригата ОМВ. Ако държавната енергийна борса продължи да регистрира в оборотите си продадения през нея ток, а от средата на тази година съвсем всички производители са длъжни да продават там, евентуално " Българската самостоятелна енергийна борса " ще е идващото попълнение в десетката.

Любопитен факт е, че за пръв път от 2008 година в първите 10 компании всички имат доходи над 1 милиарда лева, до момента в който обичайно в предходните подреждания такова достижение са имали 7-8 сдружения.

Сегашно дълготрайно

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Годината беше скромна към промени в собствеността, като повече от евентуалните покупко-продажби са с небосвод тази година. Има късмет за промяна на акционера в сдруженията на CEZ и в " Теленор ". Като продължава наклонността западни вложители да напущат България и тяхното място да се заема от източноевропейски или локални купувачи.

При непознатите вложения е очевидно желанието на към този момент пристигналите индустриални компании да се уголемяват, доста по-малко спрямо преди години обаче са новодошлите интернационалните играчи, избрали страната за новите си заводи.

Оптимистичните данни от предходната година се придвижват и към тази: пораства Брутният вътрешен продукт, претовареност, приходи, експорт От 23 компании, които са планували каква ще е за тях 2018 година, единствено едно сдружение (държавните " Мини Марица-изток " ) възнамерява стесняване на приходите, а двуцифрени растежи чакат над половината. При финансовия резултат прогнозите са по-консервативни - единствено НКЖИ чака загуба, само че други четири компании виждат алтернатива за стесняване в облагата.

Първите признаци на съмнение в растежа в еврозоната към този момент са факт и дават знак, че цикълът може и скоро да се обърне. Скоро, само че не и през 2018 година, която доста евентуално ще счупи върховете от " Капитал 100 " година по-рано.

Методология и критерии

Данните в " Капитал 100 " са събрани от подадена от фирмите информация, от обществени източници на информация, регулаторни органи, бази данни. Част от докладите са от Търговския указател. Финансовата информация за обществените сдружения е от Българската фондова борса, Комисията за финансов контрол и други платформи за доклади.

Класацията обгръща нефинансови сдружения, регистрирани в България, и не включва банки, застрахователи, лизингови компании, капиталови медиатори и сдружения със специфична капиталова цел (АДСИЦ). Не включва и образователни заведения и лечебни заведения.

Основен аршин в " Капитал 100 " е общият размер на приходите за 2017 година В таблиците е включен и втори индикатор за активността на компанията през годината - чист финансов резултат (т.е. след данъчно облагане). На базата на тази информация е направена класацията на най-печелившите компании.

Някои от докладите на сдруженията са неодитирани поради по-късния законов период за легализация. По същата причина в главните ранглисти на " Капитал 100 " влизат единствено неконсолидирани данни. Въпреки това сме съставили и обособена ранглиста с консолидирани данни за групите, които сформират такива доклади и съумяха да ги дават.

Събраните по този метод данни вършат класацията представителна за над 95% от огромните български сдружения с годишни доходи над 100 млн. лв.. Това пресмятане е направено въз основата на информация за най-големите 300 компании по общо доходи от продажби за 2016 година К100 - ранглиста на най-големите компании в България

- Класацията топ 300 компании по доходи
- Класация по браншове
- Най-рентабилните компании
- Анализ на данни
- Интервютa

Изданието е подарък за всички клиенти Капитал PRO.
Всички останали читатели могат да го намерят от 6 юли онлайн или в комерсиалната мрежа - централните търговски обекти за вестници, магазините Inmedio, Relay, One Minute, както и във веригите OMV, Фантастико, Кауфланд.Вижте още »Поръчайте изданието »
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР