[Shutterstock] Статията е част от K100 - класацията на Капитал

...
[Shutterstock] Статията е част от K100 - класацията на Капитал
Коментари Харесай

Най-големите компании преди 10 години: Днес производствата изместват търговците

[Shutterstock] Статията е част от K100 - класацията на Капитал на най-големите компании в България. Вижте още за изданието или го поръчайте тук. За десетилетие единствено 10% от топ 100 сдруженията са изчезнали, от оживелите половината са по-големи.Видим е спадът в приходите на дистрибуторите на горива, само че главната причина е ценова.Днес заводите измежду стоте колоса са доста повече от преди пет и 10 години, има и едри земеделци. 2008 година беше особена. В нея взривът доближи апогея си, само че през есента фирмите започнаха да усещат международната рецесия. Въпреки обръщането на тренда стоте огромни компании регистрираха величествен растеж - 17%, в приходите си.

2018 година е леко по-различна - по-умерена, само че по-позитивна, тъй като няма дълбока рецесия на хоризонта. След растежи в поредност от години фирмите реализираха невиждани до момента обороти - сумарно приходите на топ 100 през тази година са съвсем 70 милиарда лева За съпоставяне - преди 10 години стотицата (естествено, формирана от други дружества) е имала общ оборот 60 милиарда лева

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Най-голямата разлика в приходите в този момент и преди 10 години е при петролните и газовите компании. Абсолютният връх в цената на барел недопечен нефт беше тъкмо през 2008 година, когато доближи 145 $. През предходната година междинните котировки са били 65 $.

Десет компании са изчезнали. Основно са търговци на горива, само че и по един цех и една комерсиална верига - " Кремиковци " и " Пикадили ". От останалите 90 оживели компании съвсем половината (43) през предходната година имат повече доходи от 10 години по-рано (вижте таблицата тук).

Лидерското трио

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Най-бурен растеж за десетилетието има търговецът на горива " Сакса ". Бизнесът на компанията пораства над 5 пъти, като в основата стои свиването на броя дистрибутори, които употребява " Лукойл България ". В групата на " Литекс " скокът в оборота е четири пъти, като повода е, че холдингът на Гриша Ганчев в интервала закупи наследството от " Петрол " и контракт за дистрибуция с съветската компания.

Третият в подреждането по растеж е преработвателят на царевица " Амилум ", с нарастване в продажбите от съвсем три пъти. Разградският цех беше измежду първите приватизирани сдружения - още през 1993 година Инвестициите през годините гладко подвигаха оборота, като сега американският притежател ADM уголемява производството с влагане 243 млн. лева

Нагоре-надолу

Освен упоменатите компании за горива, които падат поради цени и преразпределение и конкуренция, с по-слаби доходи са и дистрибуторите на ток. Циментовите производители също мощно са свили бизнеса си, въпреки че строителството се повъзстанови, очевидно тогава взривът е бил величествен.

Има и единични случаи на проваляне. Например, откакто Делян Пеевски закупи контрола над веригата " Техномаркет ", бизнесът й се е свил съвсем четири пъти. Друга свързвана с депутата от Движение за права и свободи компания - " Благоевград БТ ", също топи доходи и през 2019 евентуално напълно ще напусне класацията на огромните, тъй като съвсем спря да създава цигари.

" Овергаз " пък към този момент не внася съветски газ, а се концентрира единствено в доставката на газ за популацията и бизнеса.

На другия полюс, с растящи доходи, са главно фабрики и вериги за храни. Качва се бизнесът на предприятията за метали като " Аурубис ", КЦМ, " Алкомет " и " София мед ", които разшириха мощностите си. Фабриките за авточасти също порастват - да вземем за пример някогашната ЕПИК е добавила съвсем 200 млн. лева към бизнеса си. Сред растящите са и заводът на " Либхер " и фабриките за стъкло. Фарма дистрибуторите също през днешния ден са по-големи, евентуално тъй като продават нови по-скъпи медикаменти.

Още разлики

Лидер и преди 10, и преди 5 години, и в този момент е все рафинерията на " Лукойл " в Бургас. Разликата от последните години е вицешампионът - " Аурубис " в Пирдоп. Заводът скача от четвърто на второ място, освен това покрай компания №1. Иначе единствено пет от сдруженията в лидерската десетка са същите като преди десетилетие, т.е. клубът на милиардните колоси е отворен за разбърквания.

При вглеждане в състава по браншове забележима разлика е, че преди 10 години в стотицата не е имало нито една компания от бранш земеделие. Днес огромните търговци на зърно имат обороти от по 300 - 400 млн. лева и в топ 100 има пет представителя на сектора. Все още няма туристическа или софтуерна компания в подреждането, само че особено за IT бранша това евентуално скоро ще се промени, защото оборотите порастват мощно и към този момент има представители на бранша в топ 200.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Преди пет години

През 2013 година възобновяване от рецесията към този момент беше почнало, по тази причина и разликите в оборотите в този момент и преди пет години не са толкоз едри. Шест компании са изчезнали, а на 54 компании приходите са по-високи през 2018 година спрямо 2013 година (вижте таблицата тук).

Отново спадовете са в горива и енергетика. А растежите са в заводите, телекомите, храните и фармацията.

Трите немски вериги за храни - " Кауфланд ", " Лидл " и " Билла ", в този момент към този момент преобладават пазара и не престават да откриват нови обекти. Те заемат позиции от банкрутиралите " Пикадили " и франчайза на Carrefour.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР