[Shutterstock] С възможно най-малко усилия и повече по принуда пазарът

...
[Shutterstock] С възможно най-малко усилия и повече по принуда пазарът
Коментари Харесай

Все още ипотеките движат имущественото застраховане

[Shutterstock] С допустимо минимум старания и повече по насила пазарът на имуществено обезпечаване в България остава неизменен съществено от години. Ипотечните заеми и задължението поради тях да се застрахова ипотекираният парцел не престават да са главен движещ фактор. Хубавото е, че от ден на ден хора стават по-взискателни към договорите. Лошото е, че не престават да са малко тези, които непринудено, без ипотечен заем, се застраховат. Затова и от време на време продължаваме да гледаме репортажи с апел за помощ на фамилии, изгубили дома си.

Една застраховка на апартамент или къща в малко обитаемо място е с цена, която потегля от няколко лв. месечно. За малко над 100 лева може да се откри лавица с обичайно покритие (включително от земетресение) за приблизително огромен апартамент в София или някой от огромните градове. А застраховка единствено на недвижимо имущество на огромна, монолитна селска къща да вземем за пример умерено се купува против 40-50 лева годишно. По-скъпи са полиците, при които се застраховат първокласни здания, включват се специфични покрития – да вземем за пример за бижута и скъпи предмети.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Оце(л/н)яване на дома

" Факт е, че непринудено подписаните застраховки за имущества, употребявани за жилищни потребности, са доста по-малко от застраховките, които наложително се подписват в интерес на банка при изтегляне на ипотечен заем. Колкото и необичайно и клиширано да звучи, към момента българинът е по-склонен да застрахова колата си, само че не и жилището си ", разясняват от " Евроинс България ". Според " Уника България " най-търсени сега са пакетите с оптимално покритие, при които съотношението покритие/цена е най-хубаво. И по наблюдаване на " Евроинс " клиентите се насочват повече към артикули, в които са ясно посочени лимитите на покритие. За повече експедитивност и елементарен достъп доста брокери оферират онлайн подписване на полици при авансово заложени предели и покрития. Въпреки всички улеснения и разнородни пакети не престават да доминират застраховките, направени само поради ипотечен заем. Това се вижда и от статистиката на Комисията за финансов контрол – награди по имуществено обезпечаване.

Наблюденията на " Уника България " са сходни – съгласно тях към момента полици се подписват най-вече по искане на банките. Компанията е много дейна на пазара на имуществено обезпечаване и работи с няколко кредитни институции, които оферират полиците й на клиентите си.

Факторът " Кредит " Когато се подписва застраховка, предлагана от банката, би трябвало да ревизирате за каква сума е тя - дали за действителната стойност на парцела или за остатъка по заема.

Като цяло всяка банка си има желана застрахователна компания, чиито артикули предлага. Макар мнозина клиенти да го възприемат като надали не наложителен избор, в реалност всеки адресат на ипотечен заем е свободен да отиде в която желае застрахователна компания. Застрахователите разясняват, че клиентите постоянно избират минималното допустимо покритие –поради недоумение или с мисълта, че по този начин икономисват. " В множеството случа с тези полици се покриват единствено рисковете, които банката изисква като минимално застрахователно покритие и при застрахователни суми, посочени от банката заемодател, които не всеки път дават отговор на действителната стойност на имуществото ", изясняват от " Евроинс България ". Покритието и застрахователната сума са доста значими, когато се подписва застраховка. Наличието на лавица не значи автоматизирано, че най-честите бедствия ще бъдат покрити. Земетресението не е в общоприетите " Пожар и естествени бедствия ". То е от спомагателните опасности, за които категорично би трябвало да се попита дали са включени. Подобна е обстановката и за характерни опасности, да вземем за пример за свлачище и срутище – не всеки парцел е заплашен, само че при положение постоянно вредите са тотални. Кражба, кражба с щурм или такава с техническо средство нормално не са в главния пакет.

За хората в апартамент е доста значимо да прибавят " Гражданска отговорност към трети лица ". Това обезпечава от тяхно име обезщетение, в случай че несъзнателно причинят вреда на съседа – да вземем за пример в случай че го наводнят, провокират късо съединяване, пожар и така нататък

За жал инспекциите на застрахователните предложения, предлагани от няколко банки, демонстрират, че такова покритие липсва. За да го получи клиентът, той би трябвало да подписа лавица с външен осигурител, като банката слага и минимални условия за останалите покрития и за сумата.

Застрахователната сума е оптималното, което може да се получи при вреда. По тази причина не се предлага да се дава нереална оценка на парцела. Обикновено клиентът самичък показва цената на недвижимото и движимото имущество, като фирмите дават ориентировъчни граници съгласно обитаемото място и вида структура, под които не може да се пада.

Самостоятелен избор

По мнение на застрахователите се усилват получателите на ипотечни заеми, които сами се интересуват и сами желаят да създадат избор на компания или най-малко на условия. От " Уника " обясниха, че главният им артикул за домашно имущество се приема добре от много банки, защото обезпечава покритие против опасности, които се изисква да бъдат включени към полиците за ипотечни заеми. Когато се подписва застраховка, предлагана от банката, би трябвало да ревизирате за каква сума е тя – дали за действителната стойност на парцела или за остатъка по заема. Според " Евроинс " постоянно се издава лавица, която удовлетворява по-скоро ползите на банката, в сравнение с клиента и точно заради това от ден на ден хора избират сами да договорят изискванията. " Практиката демонстрира, че в случай че клиентът упражни своето непроменяемо право на избор на осигурител, той може да контракти по-добри условия – и като застрахователното покритие, и от финансова позиция ", считат от компанията. Ако ипотечните заеми са фактор за растеж в имущественото обезпечаване, повишаването на парцелите няма въздействие, стана ясно от диалози със застрахователни компании. Разходите им са съгласно това, което заплащат за възобновяване на повредено имущество, а не съгласно цената на недвижимия парцел. По тази причина в последните години няма съществено нарастване в цените по имуществени полици.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР