[Shutterstock] Още по темата Вечерни новини: Кабинетът разреши втора кабинка

...
[Shutterstock] Още по темата Вечерни новини: Кабинетът разреши втора кабинка
Коментари Харесай

Вечерни новини: Рекордно харчене през обществени поръчки и протести срещу решението за Банско

[Shutterstock] Още по тематиката
Вечерни вести: Кабинетът позволи втора кабинка над Банско

Прокуратурата нападна в съда повишаването на водата в три града; Apple и Amazon договарят за директни вложения в Саудитска Арабия; Путин разгласи детонацията в Санкт Петербург за терористичен акт
28 дек 2017
Вечерни вести: Двоен удар против ЕВН от регулаторите, ГЕРБ даде Общинска банка на неразбираем покупател

И още: Падна мораториумът върху лекарствата; Тръмп реализира първа значима законодателна победа; Изборите в Каталуня текат с ниска изборна активност;
21 дек 2017
Вечерни вести: За ден кабинетът спести милиард и изхарчи милиард, а Uber загуби правната борба с Европейски Съюз

И още: Брюксел задейства най-строгите мерски против Полша; ГЕРБ отново неодобрява Валери Симеонов - този път за плажните концесии; Отмяната на мораториума за медикаменти ще е първата задача на депутатите на следващия ден
20 дек 2017 Очаквано спокоен бе последният работен ден за 2017 година както в страната, по този начин и в световен мащаб. Страстите в България не престават да са съсредоточени към решението по проблема " Банско ", взето от държавното управление в последния миг, и последвалите митинги. По света пък значимите вести са отсъпили място на обобщенията на трендовете от миналата година, като само непремерените изявления на Доналд Тръмп ненапълно не престават да предизвикат медиите.

Иначе, в случай че към този момент сте решили да прекарате новогодишната нощ, забавлявайки се с обичайния концерт на площад " Батенберг " в столицата, то има добра и неприятна вест. Добрата е, че няма потребност да се притеснявате за сигурността си, защото Министерство на вътрешните работи е подготвило изключително засилени ограничения тази година. Лошата е, че това ще ви сътвори известни неудобства - ще има пропускателни пунктове и въоръжени служители на реда, а тъкмо в 12:00 няма да можете да " гръмнете " бутилка с пенливо вино, защото хора със стъклени бутилки (и други рискови предмети) няма да се позволяват.

Рекордно доста поръчки е оповестила страната през 2017 година

Държавата, общините и сдруженията за обществени услуги са разкрили публични поръчки за рекордно висока сума - съвсем 14 милиарда лева Обяснението е в задвижването на европроекти и на локалната стопанска система. Преразпределянето на средствата обаче става постепенно и множеството действително ще се случи следващата година.

Новият първенец с милиардни поръчки е държавната НКЖИ. " Вицепоръчител " е пътната организация, която е разкрила търгове за съвсем 1 милиарда лева, само че е съумяла да подпише контракти за 450 млн. Сред спечелилите има нов преобладаващ - " Хидрострой ", която пък купи досегашния любим " Водстрой 98 ".

Недостигът на работна мощ прави бизнеса скептичен за идващите месеци

Влошаване на общия индикатор на бизнес климата през декември по отношение на ноември регистрира националната статистика в края на годината. Тенденцията е най-видима в индустрията, строителството и бранша на услугите, до момента в който търговията на дребно резервира нивото си от ноември.

Сред главните аргументи за по-резервираните упования на бизнесмените за идващите месеци се откроява от ден на ден дефицитът на работна мощ, като през декември съвсем 1/3 от интервюираните промишлени бизнесмени го показват за проблем - най-високата стойност от 2003 година насам. Все отново видяно дълготрайно, упованията още са над междинните равнища.

Правителството пренасочи парите за ремонта на МиГ-овете към военните летища

Кабинетът е решил да отпусне близо 50 млн. лева в допълнение за 2017 година на ръководеното от водача на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов военно министерство. Най-голямата сума – 20 млн. лева, е за " поддръжка на хардуера на информационните, осведомителните и навигационните системи на летищата на Военновъздушните сили ". Тези средства са за сметка на ремонта на самолетите МиГ-29, който не се състоя поради обжалване, прецизират от държавния пресцентър. Останалите средства са за ремонт на висшите военни учебни заведения - общо 28 млн. лева, и за други поправки.Отделно пък малко над 2 млн.лв. се дават на две общини - Елин Пелин и Аксаково, за поправки и инфраструктурни потребности.

Интересно е, че решението на Министерския съвет е взето неприсъствено и още на 22 декември, само че формалното известие за него се появява седмица по-късно. Възможно е да е обвързвано с затрудненията към договарянията за ремонта на самолетите. Министерството на защитата разгласи поръчка за поддръжката им на стойност 81.29 млн. лева без Данък добавена стойност, като в процедурата беше поканена само съветската " РСК МиГ ". Преговорите трябваше да се състоят на 19 декември, само че бяха отсрочени за 21 декември, защото постъпи несъгласие от страна на украинска компания, което на процедура спря процедурата.

Протестите за Пирин не престават

Нов митинг против решението на държавното управление да позволи създаване на уреди в Националния парк " Пирин " е плануван за петък от 18:30 в София, откакто в четвъртък сред 200 и 300 души блокираха Орлов мост за към половин час в символ на неодобрение. Природозащитните организации, които стоят зад демонстрациите, оповестиха, че митингите ще продължат и след Нова година, когато България става ръководител на Съвета на Европейски Съюз.

Темата с построяването на нов кабинков въжен превоз в Банско и спомагателното развиване на ски зоната в Пирин от години опълчва ръководещи и природозащитници. След мощен политически напън от страна на министри от Патриотичния фронт в отбрана на ползите на концесионера " Юлен " кабинетът този път утвърди решението, само че видно опозиция против него още веднъж ще има. В последна сметка казусът е не толкоз в построяването на съответния нов въжен превоз, колкото в лобисткия, непрогледен и неекспертен метод, по който се позволява строителство в парк " Пирин " и подозренията, че по този метод се отваря вратата за ново застрояване.

Планетата ще посрещне 2018 година с рекордно население от 7.444 милиарда души

Числеността на популацията на планетата ще доближи на 1 януари 2018 година 7 444 443 881 души, предвиждат американски експерти от Бюрото за броене на популацията. Така за година броят на хората се е нараснал с над 1%, а за съпоставяне - границата на 6-те милиарда е достигната през 1999 година, а през 1900 година - нашата планета е била населявана от 1,6 милиарда души. Според планове на Бюрото през 2050 година популацията на Земята ще доближи 9 милиарда.

Фотограф: NASA

Италия насрочи избори за началото на март

Италианският президент Серджо Матарела разпусна предварително Народното събрание, който скоро щеше да доближи края на мандата си, започвайки публично акцията за нови избори. Ден по-рано държавното управление на Паоло Джентилони се събра на съвещание и насрочи парламентарните избори на 4 март 2018 година, съобщи " Ройтерс ".

Италия е в интервал на политическа неустойчивост, като Джентилони е третият министър председател, определен от този парламент, след Енрико Лета и Матео Ренци. Той ще остане на поста до избирането на нов парламент, а мандатът му може и да бъде удължен заради несигурността какво ще се случи след изборите. Очаква се гласовете да се разпилян сред три полюса, които не са склонни да образуват коалиция - десните, лявоцентристите и популистите от Движение " Пет звезди ".

Производствената инфлация пораства и през ноември

Производствените цени през ноември не престават общата наклонност на повишаване - с 0.6% по отношение на октомври, а на годишна база доближават 5.7%, сочат данните на Национален статистически институт. По-високи цени са регистрирани в преработващата индустрия, до момента в който в добивната индустрия е регистрирано понижение. За годината обаче най-голямо е нарастването на цените в енергетиката - с съвсем 10%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР