[Shutterstock] Още по темата Мобиле сапиенс: Светът в моя джоб

...
[Shutterstock] Още по темата Мобиле сапиенс: Светът в моя джоб
Коментари Харесай

"Мобиле Сапиенс": Дори стар град може да стане смарт град


[Shutterstock] Още по тематиката
" Мобиле сапиенс ": Светът в моя джоб

Смартфонът се трансформира в устройството с най-голямо въздействие в живота ни. И занапред ще го използваме за нови услуги
21 юни 2018
" Мобиле Сапиенс ":

Ние сме мрежата

Скоростното развиване на телекомуникационните услуги и смартфонитe през последните 10 години промени фундаментално по какъв начин поддържаме връзка, по какъв начин работим и по какъв начин управляваме времето си
20 юни 2018
Мобиле сапиенс: Как непрекъснатата съгласуваност промени човечеството

Съвместният план на " Капитал " и А1 приказва за телекомуникационната гражданска война и какво ще се случи в идващите години, когато ще сме свързани от ново потомство мобилни мрежи
8 юни 2018 Smart City. Дори да не сте напълно наясно какво тъкмо се крие зад това все по-използвано разбиране, евентуално към този момент несъзнателно сте станали част от него. Например, в случай че гледате електронното табло на спирката, пробвайки се да разберете по кое време ще пристигна идващият рейс. Или следите данните за уличните тапи в Гугъл Maps. Или когато наближите с колата си образован светофар, който услужливо ви дава " зелена вълна ", ако се движите с целесъобразната скорост.

Всичко това са действителни образци за съществуващи технологии, посредством които градската среда последователно стартира да " поумнява " даже в България. Още по-добрата вест е, че всички предпоставки за неотдавнашен взрив в тази сфера ще станат факт с стартирането на свръхбързите 5G-мрежи за транспорт на данни от мобилните оператори, което се чака в околните няколко години. Защото построяването на ефикасна осведомителна и информационна инфраструктура, която автоматизирано да свърже хората и доставчиците на държавни и обществени услуги, е може би най-важната базова съставна част, нужна за трансформирането на един град в " интелигентен ".

" Градовете на бъдещето се нуждаят освен от решения, които ги вършат по-сигурни, ефикасни и приятни за живот, само че и такива, които проправят пътя към нововъведения и стопански напредък, като основана на данни мобилна инфраструктура, която пък води до нови услуги като шерване на коли и логистични услуги за цели квартали ", счита специалистът по умни градове Аланус декор Радецки от Fraunhofer IAO.

Технологичният трамплин

Според прогнозите на анализаторската компания Gartner единствено след към две години, през 2020 година, мобилните мрежи от пето потомство ще свържат 20.4 милиарда цифрови " неща ". И то без преносната среда да се претрупва. По същото време съгласно McKinsey промишлеността, обвързвана с планове вид " интелигентен град ", ще се прави оценка на над 400 милиарда $ в международен мащаб и ще обгръща над 600 обитаеми места. По-важното обаче е, че тези градове ще генерират към 60% от международния Брутният вътрешен продукт през 2025 година А още 25 години по-късно, през 2050 година, ефикасното и оптимално ръководство на урбанизираната среда ще се трансформира не просто в " интелигентен " избор, а в витална нужда просто тъй като огромната част от международното население ще се струпа в градовете. И тогава smart city технологиите най-вероятно ще очертаят разграничителната линия сред утопията и дистопията.

В настрана каре за по-разчупено

Няколко положителни образеца
Добрите образци за сполучливи smart city планове към този момент съществуват. Те демонстрират, че софтуерните спънки не са чак толкоз непреодолими при новаторско мислене и положително предпочитание.

1. Проектът в Амстердам да вземем за пример потегли още през 2009 година и сега сплотява над 170 начинания под шапката на холандската страна, бизнеса и даже сдружения от локални жители. Всички те действат въз основата на обща платформа, поддържана от кметството, която е съвместима с всяко устройство с безжична съгласуваност. Целта на градската администрация е посредством нея да понижи тапите, да усъвършенства потреблението на сила и да усъвършенства публичната сигурност. На базата на събраната информация в действително време се наблюдават транспортните потоци, проучва се времето за напредване от точка до точка и се подава информация за най-ненатоварените направления.

2. Градската администрация в Барселон а също слага smart city самодейностите измежду своите цели в границите на тактиката CityOS. Каталунската столица реорганизира автобусната си мрежа въз основата на данните от датчици, анализиращи трафика. Така тапите в града понижават с 21%. Системата също по този начин ръководи динамично всички светофари в града и при положение на изключителна обстановка пресмята оптималния маршрут на колите за спешна помощ и службите за сигурност. Градската администрация е конфигурирала разнородни датчици из целия град, в това число и такива, които наблюдават равнището на водата за напояване на централния градски парк, както и свободните паркоместа, уличното осветяване, качеството на въздуха и равнището на шума.

3. Гъсто обитаемият град-държава Сингапур от своя страна е на път да придаде ново значение на термина Smart City. В момента държавното управление масирано конфигурира голямо количество датчици и камери, които ще разрешат наблюдаване и разбор на съвсем всичко - като се стартира от чистотата на публичните пространства, гъстотата на скупчванията на хора и точния маршрут на всяко транспортно средство. И А1 прави градовете умни

Монтана стана първият български град, в който бяха демонстрирани преимуществата на технологията Narrowband IoT посредством решения на А1 в региона на осветлението, градския превоз, сигурността и други Технологичният стандарт може да свързва най-различни устройства, машини и услуги посредством клетъчни телекомуникационни технологии. Плюсовете в потреблението на тази технология са по-ниски разноски, по-дълъг живот на батериите, по-добро покритие, двупосочен транспорт на данни, експедитивност и други Сред платформите, които А1 предлага посредством Narrowband IoT, са:

- Решението за надзор на въздуха, което регистрира равнища на замърсяване и прахови частици, както и температура и мокрота. Чрез него общините могат да наблюдават в действително време индикаторите за качеството на въздуха. Друго е услугата за мъдро ръководство на боклуци, която посредством датчици пресмята степента на запълване на контейнерите за боклук. Системата предлага и автоматизирани калкулации на маршрут и навигация. Според А1 тя може да понижи с до 70% разноските за сметосъбиране.

- Платформата за мъдро осветяване употребява LED модули, с цел да усъвършенства контрола на уличните светлини, като контролира степента на осветеност през цялото денонощие. Модулите могат да се употребяват със съществуващите стълбове за осветяване.

- Умно паркиране, което може да засече свободните паркоместа и дава опция за опазване онлайн, както и автоматизирано дефинира най-краткия маршрут до мястото. То разрешава и безкасово заплащане.

Неотдавна А1 интегрира и интелигентна система за видеонаблюдение в Перник, която разчита регистрационни номера на коли, охранява и сигнализира при нередности.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР