[Shutterstock] Още по темата Банкирай електронно Удобството и по-ниските цени

...
[Shutterstock] Още по темата Банкирай електронно Удобството и по-ниските цени
Коментари Харесай

Дали аз подраних, или времето се бавеше...

[Shutterstock] Още по тематиката
Банкирай електронно

Удобството и по-ниските цени са преимущество на електронните услугите на банките, които занапред ще усилват своята известност в България
8 мар 2018 Най-накрая се случи: всички литературни клишета се сбъднаха и времето забави своя безсърдечен ход. Или нещо такова. Ако неотдавна сте забелязали, че електронните часовници у дома са с няколко минути обратно, не се плашете. Пространствено-времевият континуум си е наред и обяснението е надалеч по-банално.

Европейската мрежа на операторите на електропреносни системи (ENTSOE) – органът, който работи върху вътрешния енергиен пазар и обезпечава оптималното му действие, излезе с изказване по отношение на странния феномен. В него тя изяснява, че отклонения в честотите са се отразили на цифровите часовници в континентална Европа. Часовниците, които употребяват честотата на електрическата мрежа, с цел да отмерват времето, са се забавили с няколко минути и това закъснение най-вероятно ще продължи още известно време. Електрическата мрежа в Европа работи на 50 херца, като всичко, което един електронен часовник, включен в мрежата, прави, е да отмерва циклите в електрозахранването. Това се трансформира в проблем, в случай че честотата падне за по-дълъг интервал от време, както, наподобява, се е случило на континента.

Според Wikipedia честотата варира съгласно натоварването на мрежата, само че броя на циклите на всеки 24 часа е относително постоянен, което разрешава на електронните часовници да останат правилни за дълги интервали от време.

От ENTSOE изясняват, че натоварването на мрежата е спаднало поради неназован снабдител на сила в Югоизточна Европа. Френското издание Connexion показва, че в основата на казуса са Косово и Сърбия, където има разногласия по отношение на електроразпределението от януари насам. Така, вместо мрежата да работи на 50 херца, тя работи на 49.996 херца, което води до забавянето.

Страните би трябвало да съблюдават салдото на натоварването, само че Косово не е член на ENTSOE. Сърбия, която дава отговор за балансирането на електроразпределението в целия район, отхвърля да го прави и за Косово. В момента ENTSOE е в диалози с Косово и Сърбия за намирането на политическо решение.

Заради обстоятелството, че европейските мрежи са свързани една с друга, това е довело до проблеми из целия континент от средата на януари насам. Белгийската медия VRT показва, че проблемите са довели до закъснение на часовниците с до 5 минути през последния месец.

Няма смисъл от това да пренастройвате часовниците си все още, защото те ще продължат да изостават. Според изказването на ENTSOE операторите в Европа скоро ще стартират " стратегия за отплата на времето в бъдещето " - което също, въпреки да звучи футуристично, не е огромният пробив на човечеството да управлява времето. Все още не е ясно обаче какъв брой време ще бъде нужно, с цел да се върнат часовниците на вярната скорост.

Проблемите не важат за часовниците на телефоните и компютрите, защото те са свързани с интернет. Ако обаче този текст ви е предиздвикал да се съмнявате във всичко цифрово, постоянно може да разчитате на положителния остарял ръчен часовник, или ако сте от още по-старата школа – да си извършите собствен личен безоблачен часовник на двора.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР