[Shutterstock] Миналата година беше една от най-лошите за българския капиталов

...
[Shutterstock] Миналата година беше една от най-лошите за българския капиталов
Коментари Харесай

Най-печелившите взаимни фондове за 2019 г.

[Shutterstock] Миналата година беше една от най-лошите за българския финансов пазар в последно време. Водещият показател Sofix удари тригодишно дъно, ликвидността и оборотите останаха ниски, липсваха нови огромни компании на борсата, въпреки набраният капитал през нея да набъбна, само че основно в авансово контрактувани покупко-продажби сред свързани компании (виж карето).

Не по този начин стоят обаче нещата с локалните взаимни фондове, които вършат едно от най-хубавите представяния от рецесията насам, а активите им за първи път доближиха 4.5 милиарда лева дружно с тези на задграничните схеми, предлагани в България.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Този абсурд си има елементарно пояснение. Добрата рентабилност не се дължи на локалните акции, а на непознатите и изключително на бумаги на пазарите от Източна Европа и Русия. Продължаващият напредък на водещите световни пазари също е значим мотор за доходността, само че, несъмнено, и способността и гъвкавостта на портфолио мениджърите, които съумяват да насочват активите на фондовете в добре структурирани портфейли.

Невиждано от много време

Лидерът по рентабилност води с цели 30% - число, невиждано през последните години. Двуцифрената облага към този момент не е нещо невиждано при българските ръководещи сдружения, а даже и по-консервативни схеми съумяват да обезпечат прилична рентабилност макар ниските лихви и негативната рентабилност по държавните облигации. Повечето от класираните фондове бият средногодишната инфлация, която се движеше в границите на 2-3% за 2019 година А 19 от 20-те най-печеливши схеми в акции са с двуцифрена рентабилност.
Илюстрация
Увеличаване
Автор: Капитал Смаляване

Класираните фондове са на база данните, които те дават и се афишират обществено на уеб страницата на Българската асоциация на ръководещите сдружения. В таблицата е показана рентабилност на взаимните фондове на база чиста стойност на един дял, без да са включени таксите на входа и изхода. Това постоянно би трябвало да се има поради, защото изяжда от доходността. При всяко ръководещо сдружение таксите са разнообразни, като зависят и от сумата на покупка, и от интервала на задържане. Управляващите сдружения постановат три типа такси – при покупка, при назад изкупуване и такса за ръководство.

Някои сдружения имат високи такси за вход, само че ниски за излаз. Колкото е по-активен фондът и по-разнообразни принадлежности има в него, може да се чака да има и по-високи комисиони. Обикновено варират сред 0 и 2%, само че има такса и от порядъка на 3%. Важно е също по този начин, че постиганата предходна рентабилност не е гаранция за бъдеща такава. Нещо, което може да се реши и съгласно коефициент " Стандартно отклоняване ", който демонстрира връзката сред риск и рентабилност. Колкото по-висок е той, толкоз по-висок става шансът доходността да се отклони.

Лидерите – от Русия с обич

Фондът с най-висока рентабилност е " Адванс Източна Европа " и той пое водачеството от втората половина на годината. Представянето му е подкрепено от няколко основни компании в портфолиото му като добивната " Норилск никел " и газовата " Новатек ", които се показаха доста добре през годината. В топ 5 на вложенията са и две други съветски компании - " Лукойл " и най-голямата локална банка " Сбербанк ", чиито акции след известни съмнения затвориха с положителни облаги в края на 2019 година Фондът емитира в евро своите дялове и е от приблизително огромните в България с активи за малко над 2 млн. евро.

На съветска поддръжка се радва и вторият в класацията ПФБК " Восток ", в чийто портфейл над 30% заемат енергийните акции. Той беше втори и през третото тримесечие на годината.

При смесените уравновесени фондове (акции и облигации) с най-хубава рентабилност е още един фонд на " Карол " - " Адванс глобал трендс ". С максимален дял от акциите в него са тези на компании от Северна Америка и в секторите IT и финансови услуги. При смесените консервативни схеми с най-хубава рентабилност е един от най-старите фондове в България - " Елана еврофонд ". Той влага съществена част в корпоративни облигации, депозити и парични средства, а една дребна част в акции, когато има подобаващи пазарни условия. С сходен фокус е и " Конкорд фонд 6 облигации ", който е с най-хубава рентабилност при фондовете в облигации, които са и главната му инвестиция.

Има ли бъдеще на борсата

Тази година се чака да е с една концепция по-интересна за финансовия пазар. На борсата ще се появят няколко нови компании. " Илевън кепитъл " напълно скоро ще се опита да набере 4 млн. лева от вложителите, " Телелинк бизнес сървисис груп " стартира вторично предложение на акции, което ще я оцени на съвсем 100 млн. лева, земеделската ФАР търси до 7.5 млн. лева, а ПИБ разгласи, че стартира най-голямото нарастване на капитал в историята на борсата - 200 млн. лева В композиция с прогнозата, направена от борсови анализатори и брокери пред " Капитал " (виж 10-те акции на 2020 г.), че Sofix ще нарасне приблизително със 17.5% тази година, това най-малко на хартия вещае в действителност добра година. Ако всичко това пък бъде гарнирано с още нови компании, повече ликвидност, връщане на огромните вложители и доверие в корпоративното ръководство, може да се окаже, че фондовата борса в България е затворила някои от най-лошите страници в историята си.Все по-слаба търговия

На фона на оптимистичните данни от взаимните фондове падащите обороти и покупко-продажби на фондовата борса чертаят по-друга картина. По данни на БФБ броят на покупко-продажбите през предходната година е 44 167, което е спад с 19%. Още повече падат оборотите – с 39% до 333.6 млн. лева Положителното е, че съвсем два пъти се е нараснала сумата на набрания през борсата капитал, въпреки предходната година да нямаше нито едно първично обществено предложение. Обаче с едно изискване. Това пристигна главно от компании, които по някакъв метод са свързани или близки до " Химимпорт " - " Холдинг Варна ", " Холдинг Света София ", " Капитал мениджмънт ", " Супер Боровец пропърти фонд ", чиито нараствания стават безпроблемно поради готовия запас в пенсионните и взаимните им фондове. Увеличение направиха и две от сдруженията в групата на " Софарма " - " Софарма трейдинг " и " Софарма парцели ", както и козметичната " Лавена ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР