[Shutterstock] Колекторите са търговски дружества за събиране на вземания или

...
[Shutterstock] Колекторите са търговски дружества за събиране на вземания или
Коментари Харесай

Когато колекторът почука на вратата

[Shutterstock] Колекторите са търговски сдружения за събиране на вземания или изкупуване на вземания, само че те не могат да употребяват способите на насилственото осъществяване. Ако не се стигне до съглашение, идва идната фаза – съд и интервенция на правосъден реализатор. Още по тематиката
Прогнозите за растеж на покупко-продажбите с неприятни бизнес заеми не се сбъдват

Колекторските компании ревизираха упованията си за 2017 година и те няма да доближат 1 милиарда лева
1 окт 2017
Колектори се показват за частни реализатори и заплашват жители, предизвестява камарата

Частните реализатори не звънят по телефона и до един са вписани в специфичен указател
29 авг 2017
Пазарът на банкови портфейли: От потребителски към фирмени заеми за 1 милиарда лева

Колекторските сдружения са купили " неприятни " отговорности за 900 млн. лева през 2016 година
14 мар 2017
Колекторските компании са купили рекордните 609 млн. лева дълг през първото полугодие на 2016 година
31 авг 2016
Колектори: Телекомите се засилват за събирането на отговорностите си

По наблюдения на колекторските организации бизнесът също все по-често търси услугите им
30 юли 2015 Почти всеки е чувал, а значително хора са се сблъсквали с представител на колекторска компания. Те събират просрочени отговорности от клиенти на компании, които доставят разнообразни услуги, в това число и финансови. Обичайно в обсега на активността им са физически лица и по предписание не се употребяват за решение на проблемите на междуфирмената задлъжнялост - там нормално се ангажират правосъдни реализатори.

Съществено е да се знае, че за разлика от правосъдните реализатори (държавни и частни), на които страната е упълномощила със закон да извършват една обществена функционалност по реализиране на насилственото осъществяване, колекторските компании са търговски сдружения, чийто бизнес се състои в събиране на непознати вземания или пък в изкупуването им (най-често на снабдители на услуги), които след това събират за своя сметка от длъжниците. Те не могат да образуват изпълнителни каузи и да употребяват способите на насилственото осъществяване, техните варианти опират главно до водене на договаряния за извънсъдебно съглашение.

Доставчици на разнообразни услуги са мобилни оператори, които към този момент включват и домакински интернет и телевизия, фирмите за комунални услуги - ток, вода, газ, парно. Клиенти на колекторите са също по този начин и небанковите финансови институции, които отпускат така наречен бързи заеми, а все по-често - и банките. Когато физическо лице е употребило услуга/кредит от тези снабдители и не е платило в точния момент за това, изцяло е допустимо в някакъв миг просроченото му обвързване да се озове при колекторска компания, изключително когато става въпрос за малко непублично обвързване, чието събиране в един миг се оказва неефективно, тъй като разноските за наложително осъществяване могат да надвишават дълга.

По принцип доставчиците на услуги не са профилирани в събирането на просрочени задължения. Поради това откритата към този момент и на българския пазар процедура е те да продават тези отговорности с избран рабат от цената на компании, профилирани в такава активност. Така жителят става дебитор към този момент на колекторската компания, чиито чиновници откриват контакт с него.

Добре е да се знае

Трябва да се направи ангажимента, че всичко, казано дотук, се отнася за активността на компании с легална и открита процедура, в по-голямата си част благосъстоятелност на непознати групи, които не употребяват способи със подозрителен и стеснителен темперамент, нито пък заблуждават длъжниците, че са правосъдни реализатори (най-често ЧСИ) и работят в границите на наложително осъществяване, като могат да им наложат запор, забрана, да създадат списък на имущество и така нататък В края на август обаче Камарата на частните правосъдни реализатори разгласи, че представители на компании за събиране на вземания (колектори) се показват за частни правосъдни реализатори (ЧСИ) и заблуждават жителите, че ще пристъпят към наложително осъществяване. Колекторите нямат такива пълномощия и, в случай че се наложи да пристъпят към такива дейности за събиране на едно взимане, те би трябвало на собствен ред да се извърнат към правосъдни реализатори. Камарата предизвести също по този начин, че по закон ЧСИ наложително споделят документално с жителите, като първо връчват правосъдните бумаги по формираното изпълнителното дело. Затова, в случай че жител е получил опасност за запор на заплата, сметки, забрана или списък на имущество по телефона, това значи, че някой непозволено се показва за ЧСИ.

Различни разновидности и решения

Колекторската компания може да предложи на длъжника разнообразни решения за погасяване на задължението в границите на извънсъдебно събиране. Според Наръчник за ръководство на задължения, направен от Асоциацията на колекторските организации в България (чиито членове са 16 компании, които държат над 75% от бранша по събиране на вземания, по тяхна информация; АКАБГ е член на FENCA (Federation of European National Collection Associations), задачата е да се реализиран допустими условия и възобновяване на заплащанията по заема съгласно съответните условия. Целта на връзката сред колекторите и длъжника съгласно този справочник е:

- Да припомнят на клиента, че е в просрочие.

- Да го осведомят за негативите ( " следствията и глобите " ), които той търпи вследствие на това.

- Да проучат и схванат неговото състояние и опциите да възвърне задължението (проучването може да става само от данните, които самичък длъжникът даде, както и от данните, с които разполага кредиторът).

- Да влязат в договаряния за това под каква форма, в какъв период и при какви условия задълженият може да стартира заплащания, без да се стига до съда.

Комуникацията се реализира по няколко метода - по телефона, документално - писма, есемеси, както и персонални срещи. Основната цел на извънсъдебното събиране на задължения е да се намерят благоприятни условия със задълженото лице за възобновяване на заплащанията по просрочения дълг или за цялото му погасяване. 
Какво да се прави и внимава

Уверете се в самоличността на лицето, което е осъществило контакт с вас, и неговото служебно състояние, направете информация за колекторската компания, която то съставлява и регистрацията й в комерсиалния указател. Ако прецените, потърсете информация в интернет.

Уточнете кой е кредиторът - дали колекторът събира непознато взимане, или пък е изкупил такова. Това е значимо, с цел да знаете с кого преговаряте.

Поискайте точна информация за размера на претендираното обвързване, в това число и разбивка - каква част е главницата, какъв брой са лихвите и разноските.

Поискайте да се запознаете с документите, въз основа на които се основава претенцията. Ако се постанова, направете информация в сдружението заемодател.

Преценете дали имате съображение да извършите несъгласие за отминалост за целия дълг или отчасти. Това зависи от типа на задължението.

За препоръчване е да се обърнете към юрист за консултация, изключително в случай че задължението е в по-голям размер или претенцията по ваша преценка е неоснователна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР