[Shutterstock] Ипотечният бум продължава с пълна сила и с началото

...
[Shutterstock] Ипотечният бум продължава с пълна сила и с началото
Коментари Харесай

Ипотеките вече струват под 3%

[Shutterstock] Ипотечният взрив продължава с цялостна мощ и с началото на есента. Освен че размерите и броят на жилищните заеми порастват с рекордни темпове през последните месеци, лихвите по тях удариха ново историческо дъно. През септември междинното им равнище за пазара падна за първи път под 3% и към този момент е 2.98%. Има забележим спад и на годишния % на разноските (ГПР) - от 3.51 на 3.39%.

Искам на промоция

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Причините за това е, че с началото на есента стартира и най-активният сезон за имотния пазар, а ипотечния сегмент е един от главните източници за нови клиенти за банките. Освен това те се усещат по-комфортно при разпределяне навръх този вид заеми поради гаранцията по тях, каквато се явява заложеният парцел. От друга страна, поради нарасналата кредитоспособност и ниската безработица доста клиенти са по-смели в решенията си и са оптимисти за опцията си да обслужват повече отговорности. Банките пък не престават да разполагат със с непотребна ликвидност и конкуренцията сред тях създава примамливи предложения.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Много от институциите вършат промоции и акции - понижени лихви, освобождение от такси и комисиони при кандидатстване. Не е изключено спадът да се дължи и на офертите на избрани институции, които с невиждани до момента равнища под 3% ГПР съумяват да привлекат огромна част от новите клиенти, както и рефинансиране на заеми от съперници. Като цяло изискванията за рекордно ниски лихви се резервират освен в България, само че и световно - централните банки на Съединени американски щати и еврозоната се отхвърлиха от политиките на стягане на паричните си политики и даже поеха в противоположна посока към понижаване на лихвите. На съвещанието на Федералния запас в сряда се очакваше ново понижение на равнищата им под 2%.

В момента няколко банки оферират равнища на лихвите по ипотечни заеми под 3%. Сред най-активните е Централна кооперативна банка, която има предложения сред 2.60 и 2.85%, демонстрира информация в портала " Моите пари ", както и в уеб страницата на самата банка. При тези равнища ГПР е сред 2.70 и 2.95%. Оферти с лихви под 3% имат ОББ и БАКБ. Трябва да се има поради, че тези равнища са за хора с висока платежоспособност и всичко зависи от персоналния профил на клиента. Като цяло множеството банки са с предложения над пазарните, като има оферти с лихви сред 5 и 6%, което може да качи и ГПР към и над 7%. Наличието на такива нападателни предложения обаче прави и други банки склонни на отстъпки и предоговаряния.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Рекорден размер

Като размери през последните месеци се отпускат сред 270 и 300 млн. лева нови ипотечни заеми. Кота 300 млн. беше премината за първи път през юни тази година. Данните от статистиката не са напълно чисти, защото в тях влизат и част от предоговарянията и рефинансиранията, само че ясно демонстрират наклонността. Ипотеките порастват и с най-бързи темпове като общ размер - с 13.6% и доближават 10.358 милиарда лева към края на септември. Като брой също се усилват рекордно от десетилетие - броят на банкови жилищни заеми към средата на 2019 година към този момент е 177.8 хиляди (при 170 хиляди преди година и 147 хиляди преди 10 години).

Тенденцията на спад на лихвите се лимитира единствено до ипотечните заеми, само че не и към потребителските, при които има леко покачване на равнищата в левове, само че пък спад на ГПР. Нивата по депозитите не престават също са исторически ниски към дъното - 0.14%, което обаче не пречи това да е най-предпочитания артикул за икономисване в България. Проучване на Уникредит Булбанк от тази седмица сподели, че едвам 2.3% от спестяванията на българите са в различни вложения, до момента в който на депозит разчитат над 90% от физическите лица. Към края на септември те държат в банки съвсем 54 милиарда лева съгласно статистиката на Българска народна банка.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР