[Shutterstock] Хладният четвъртък донесе няколко номинации за кметове, но и

...
[Shutterstock] Хладният четвъртък донесе няколко номинации за кметове, но и
Коментари Харесай

Вечерни новини: НАП отлага наредбата за касовите апарати, архитект ще е десният кандидат за кмет на София

[Shutterstock] Хладният четвъртък донесе няколко номинации за кметове, само че и вест за отчасти затваряне на " Струма " при Дупница с месеци. Произведе и нещо положително за фирмите: по информация на " Капитал " Национална агенция за приходите ще отсрочи периодите по прословутата разпоредба Н-18 за касовите апарати, които засягат стотици хиляди компании. Номинацията на Пламен Георгиев за консул във Валенсия не се хареса на група българи, живеещи в чужбина. А пробивът на Национална агенция за приходите прелетя през океана и беше видян от New York Times.

В международен проект настроенията са минорни: пазарите потеглиха надолу в очакване на бъдеща криза. А водачите в RyanAir се готвят за стачка идната седмица.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики ДВЕТЕ НАЙ–ВАЖНИ НОВИНИ ДНЕС

Още време за компаниите да вкарат разпоредба Н-18

Какво се случи в резюме: Националната организация за приходите (НАП) предлага нови по-дълги периоди за използване на Наредба Н-18 за част от фирмите. Редакциите чакат утвърждението на финансовия министър. Ето и какво се трансформира:С четири месеца се удължава срокът за компаниите, които употребяват програмен продукт за ръководство на продажбите (СУПТО). Така вместо до 30 септември те ще имат време до края на януари 2020 година да отговорят на изискваниятаЗа електронните магазини пък срокът се измества за 31 март на идната годинаУчаствали в работните групи настояват, че ще има и други промени в текстовете, като да вземем за пример отпадане на условието, когато се заплаща с карта при поръчка онлайн , да се изисква издаването на касова записка от е-магазините . Какви са плюсовете: Компаниите ще имат повече време за осъществяване на критериите, а данъчните - за изглаждане на неяснотите . Още когато преди година Национална агенция за приходите изиска от компаниите да употребяват програмен продукт, който е утвърден от данъчните и дава отговор на куп условия, стана ясно, че и доста от тях няма по какъв начин да бъдат приложени на процедура, а в това време тези, които крият обороти, ще продължат да го вършат.

Десният претендент за София

Какво се случи? Дясноцентристката коалиция " Демократична България " разгласи публично претендента си за кмет на София - това е Борислав Игнатов .

Кой е той? Борислав Игнатов е проектант с дълготраен опит в градоустройството и архитектурата. Завършил е Университета по архитектура, строителство и геодезия в София и Колумбийския университет в Ню Йорк. Работил е в архитектурни бюра в Бостън и Ню Йорк , а през 2007 година основава свое архитектурно ателие . Носител е на голям брой професионални награди, а през 2016 година е определен за ръководител на Камарата на архитектите в България.

Защо това е значимо? Изборите за кмет на София тази година се чака да са изключително оспорвани. Йорданка Фандъкова евентуално ще се опита да завоюва кметските избори за четвърти път , а съперниците ѝ са твърдо решени да не го допускатПолитическият залог за всички опозиционни партии е огромен, тъй като загуба на ГЕРБ в София ще наподобява като съществено проваляне за Бойко БорисовКонкуренция на Фандъкова за кметския пост най-вероятно ще бъде омбудсманът Мая Манолова. Кои са плюсовете и минусите пред кандидатурата на Игнатов? " Демократична България " е трета политическа мощ в София на европейските избори, а съгласно социологически изследвания поддръжката за обединяването в столицата е малко над 10% Борислав Игнатов е чужд на необятната аудитория и за двата месеца до изборите ще е мъчно да завоюва огромна подкрепаЗа гласовете на гласоподавателите от демократичната общественост ще се бори и претендентът на неправителствената организация " Спаси София " Борис БоневЗа протестния избор на софиянци най-вероятно ще се бори и някогашната кметица на столичния регион " Младост " Десислава ИванчеваНа доктрина, в случай че Борислав Игнатов стигне до втори тур , възможностите му внезапно биха се нараснали.
ТРИ Пожарна охрана ТРИ

Още вести от България и света през днешния ден, които си заслужава да се знаят, в три фрази

Световните тържища не престават да дават сигнали, че наближава криза . В четвъртък доходността на 30-годишните облигации в Съединени американски щати падна под 2% за пръв път в историята, като сега има класическа корелация на пазарите, когато има очакване за стопански разтърсвания - продават се акции и парите се насочват към облигации , а и златото нараства. Това беше и повода сряда да се окаже най-лошият ден за Уолстрийт за 2019 година - главните показатели изгубиха 3% , като спадът продължава и през днешния ден, на алено са и тържищата в Европа, въпреки и с по-малки стъпки.

ГЕРБ разгласи претендентите си за кметове на Пловдив, Хасково и Русе : двама регионални шефове - Здравко Димитров и Станислав Дечев , ще влязат в конкуренцията за първите два града, а за Русе ще се бори Диана Иванова , която е шеф на гимназията по облекло в града. В Пловдив и Русе досегашните кметове се отхвърлиха от конкуренцията под натиска на централното управление на ГЕРБ, което породи съществено напрежение в локалните партийни структури. А в тази ситуация с Русе има непредвидена връзка с Ковачки - Диана Иванова е била водач на партията му в Русе и през 2015 година се е кандидатирала за общински консултант от групировката.

ДНСК апелира решението на съда за небостъргача " Златен век ". На първа инстанция магистратите оповестиха, че градежът е легален и би трябвало да продължи. Изграждането на 34-етажната постройка на " Артекс " беше спряно през април.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Панамският канал стана на 105 години

[Reuters]
Строителството на водния път, свързващ Атлантическия с Тихия океан, стартира през 1904 година и продължава 10 години . Първият кораб минава през канала на 15 август 1914 година След това е разширяван неведнъж и е изработен по този начин, че да минават военни кораби. Сега каналът е дълъг 82 км , от които 65 са прокарани през сушата. За разлика от Суецкия канал, който по цялата си дължина е на морското ниво, корабите в Панамския канал се подвигат и спускат благодарение на шлюзове на входа и изхода и минават по фарватер с прясна вода, ситуиран на височина 25.9 метра над морското ниво.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР