[Shutterstock] Дигиталните портфейли, които могат да се използват за разплащания

...
[Shutterstock] Дигиталните портфейли, които могат да се използват за разплащания
Коментари Харесай

Кой кой е при дигиталните портфейли в България

[Shutterstock] Дигиталните портфейли, които могат да се употребяват за разплащания и други финансови интервенции в България, постепенно, само че решително навлизат. През тази година броят им се удвои, само че това е по този начин поради ниската база. Безспорна вест беше навлизането на Apple Wallet и Garmin Pay, а единствено преди няколко седмици подобен пусна и втора банка след ПИБ - Райфайзенбанк. Или равносметката за предлагането в България е следната - едвам две банки, две финансови компании, две софтуерни и един телеком.

Реално всеки собственик на смарт телефон е евентуален консуматор на цифров портфейл. Според данни на Juniper Research, представени от Wall Street Journal, потребителите на цифрови портфейли по света ще се удвоят през 2020 година Тук обаче става въпрос единствено за тези на Apple Pay, Гугъл Pay и портфейла на Samsung, като се чака потребителите им през идната година да са надлежно 227 и по 100 млн. души. На фона на към 5 милиарда смарт телефона в приложимост по света числата наподобяват много едва. За България няма доста точна статистика, само че годишните продажби на смарт телефони са 1.6 млн. броя, а общият брой в приложимост е към 5 млн., което приказва за капацитет и тук, въпреки по разнообразни оценки все още да се употребяват няколко хиляди електронни портфейла. Това обаче зависи от финансовата просвета на потребителите, както и от самото предложение. Като цяло българинът към момента обича положителния остарял кеш, а и постоянно задава въпроса за какво да заплащам с телефона, като мога да го направя с карта или в брой. Има и прочут фатализъм, че заплащането с телефон е по-несигурно, само че е тъкмо противоположното.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Засега в България и предлагането е много лимитирано - банките са основен фактор тук, както и операторите, само че в огромна степен пазарът освен тук, само че и световно се движи от финтек фирмите. Например платежните услуги на Apple и Garmin станаха вероятни с Rеvolut и Monese, само че не и с банкови карти (засега единствено с на ПИ). Нещо, което няма по какъв начин да не се случи в бъдеще, като импровизирано има още български банки, които работят по въпроса. Така някой може да има финален модел телефон, само че в случай че няма сметка в банките, които оферират, не могат да си създадат подобен, само че пък тогава вид са услуги като Phyre, iCard, A1, където обаче би трябвало да се зареди авансово сума. Освен това всеки портфейл има разнообразни функционалности. Разбира се, нищо не пречи в един телефон да има повече от един цифров портфейл.

За да се сътвори виртуален портфейл, трябват по-нови смарт устройства с функционалността за съгласуваност near field communication (NFC), операционна система на съответната компания и конфигурирано приложение. Тук е нужно едно конкретизиране - най-общо има два типа виртуални портфейли. Едните цифровизират банкови карти или непосредствено употребяват банковите приложения и разрешават безконтактно заплащане с телефон. Другите изискват авансово зареждане с избрана сума в приложението и по-късно става разплащането, като тук действително всеки може да стане техен консуматор без ограничаване от телефон, банка и вид оператор.

И в двата случая приложенията употребяват безконтактни ПОС терминали, с цел да разрешат транзакцията. Търговците не се нуждаят от характерни разплащателни терминали, с цел да одобряват заплащания посредством тези услуги - необходим е единствено безконтактен ПОС. Освен за разплащания, с виртуалните портфейли стават покупки на мобилни приложения и превод на пари, само че последната услуга е налична в доста малко пазари.

Портфейл с бъдеще, или какви са преимуществата им

Пестят време - Освен, че с него се заплаща бързо и елементарно, телефонният портфейл дава опция и за бързи и лесни преводи, транзакции и покупки в интернет. Част от тези интервенции икономисват досадното вървене и очакване по опашки в банкови клонове и други институции.

Пестят пари - Много от фирмите, които през днешния ден сътвориха опция на банковите услуги, се развиха точно посредством модели, които оферират доста по-евтини услуги. От своя страна банките също предизвикват потреблението на онлайн банкиране и цифрови портфейли, защото това понижава разноските им по прехрана. При множеството от тях то е на половина по-евтино като такси по отношение на банковия клон.

По-сигурно е - Банките и финансовите компании влагат доста средства и старания за отбрана на своите услуги и парите на клиентите. От друга страна, изпозлването на телефон за заплащане е доста по-сигурно от елементарния портфейл. Когато загубиш последния, рискът да бъдат изхарчени парите е много по-голям. Ако това се случи с телефона, то с цел да бъде пробита отбраната му, то би трябвало да се мине най-малко през 1-2 равнища - код на телефона, ПИН и други. Затова е целесъобразно, който изполва мобилно банкиране и портфейл, да заложи и на биометрична отбрана на телефона си - пръстов отпечатък.

Прозрачност - Чрез цифровите заплащания доста елементарно се наблюдава тяхната история, типове заплащания, какви артикули и услуги са платени, бюджетирането контролът на средствата стават по-лесни.

Apple Wallet
Дигиталният портфейл на американската компания влезе тук през лятото, въпреки и не в цялостната си функционалност - не могат да се вършат бързи преводи сред потребителите. Това обаче не е ограничаване единствено за България, само че и за други страни. С Apple Pay обаче стават заплащания на ПОС терминал в страната, като отбраната е с пръстов отпечатък на телефона. Последният е мощно целесъобразен. Потенциален минус е, че с цел да употребяват Apple Pay, потребителите се нуждаят от относително по-нови модели на Apple. В началото активирането на портфейла ставаше единствено с картите на две компании, само че към този момент непрекъснато се усилват.
Услуги: Плащане на ПОС, онлайн покупки, изтегляне от АТМ
С кои работи: Revolut, Monese, Phyre, iCard, ПИБ
Такси: Според цената на банковата карта


Garmin Pay
Паралелно с Apple мобилният си портфейл в България пусна и Garmin, като той се употребява през смарт часовниците му, които имат функционалност за заплащания. Предимствата на портфейлите за умни часовници е, че в действителност отстрани нуждата от носене на пари, когато тичате или сте на открито за друга интензивност, само че единствено в случай че наоколо има ПОС или безконтактен ATM уред. При някои модели часовници на Garmin се изисква ПИН код за активиране на заплащането, без значение дали то е под или над 50 лева
Услуги: Плащане на ПОС, изтегляне на кеш от АТМ
С кои работи: Карти Mastercard на Revolut, ПИБ
Такси: Според цената на употребяваната банкова карта


MyFibank
ПИБ е първата банка с цифров портфейл в България, тя стартира да работи и с Garmin и Apple. Приложението MyFibank работи с карта на банката и разрешава всички интервенции, като дава опция и за заплащане посредством NFC на виртуални ПОС терминали, интензивно ръководство на банковата сметка. Валидно е единствено за клиенти със сметка в ПИБ, само че пък работи под Android и iOS. Таксите през него са общоприетите за мобилно банкиране на ПИБ.
Услуги: Плащане на ПОС, изтегляне на кеш от АТМ, банкови преводи
С кои работи: Карти на банката
Такси: изтегляне Visa 20 ст./1 лева свой/друг ATM, карти Mastercard без такса, заплащане без такса в България


RaiPay
Най-новият цифров портфейл е на Райфайзенбанк, с което тя става втората банка в България, която предлага подобен. Инсталирането става елементарно посредством прекопирване на картата с NFC и въвеждане на кода от гърба. До 50 лева не се изисква ПИН кодът на картата, а единствено верификация с пръстов отпечатък или коъта на самия телефон. Над тази се изисква удостоверение по авансово определен от потребителя метод - с код или с pattern. Засега приложението работи единствено с Android, само че скоро функционалността ще е налична и за притежателите на iPhone.
Услуги: Плащане на ПОС, изтегляне на кеш от АТМ, банкови преводи
С кои работи: Дебитни и кредитни карти на Райфайзенбанк
Такси: 30/98 ст. изтегляне на пари от свой/друг ATM, заплащане без такса в България


Phyre
Виртуалният портфейл има три съществени функционалности – заплащане със смарт телефон на ПОС терминал, безвъзмездни парични преводи сред потребителите му и цифровизация на карти за преданост. Последното икономисва носенето им в джоба или физическия портфейл. За да се заплаща през Phyre, потребителят би трябвало авансово да трансферира средства в портфейла. Приложението издава и физическа карта, която неотдавна работи и с Apple Pay.
Услуги: Плащане на ПОС, парични прехвърляния, карти за преданост
С кои работи: Карти за преданост, авансово зареждане на портфейла с банкова карта
Такси: 1 лева изтегляне на пари от АТМ, заплащане без такса в България, зареждане на портфейл гратис


iCard
За да се задейства този портфейл, след регистрация всеки получава личен IBAN, който обаче би трябвало да се зареди аналогово - в банкомат на компанията или при някои от нейните сътрудници - OMV и FastPay. Възможен е превод и от друга банка към него. Освен цифровия портфейл се издават и пластики, приложението работи и при двете операционни системи. Парите, които се зареждат, се съхраняват по сметки в други български банки. От скоро картите iCard са годни и за Apple Pay.
Услуги: Плащане на ПОС, парични прехвърляния, карти за преданост
С кои работи: Карти за преданост, издаване на IBAN и зареждане кеш или с превод
Такси: заплащане без такса в България, 1 лева от АТМ, зареждане на кеш гратис до 99 лева./0.5% с карта, безвъзмездни прехвърляния в iCard, SEPA превод 1.99 лева


А1 wallet
" А1 България " е първият мобилен оператор, който навлезе в този сегмент. Доскоро го правеше в партньорствo с iCard, а към този момент е с Phyre. А1 wallet не цифровизира самата банкова карта, а би трябвало да се зареди авансово сума от нея или посредством банков превод. Няма ограничавания за прилагане на банковите карти и мобилния снабдител - просот се смъква приложението и се следват инструкциите - последното може да се смъкна от десктоп версията на Гугъл Play и автоматизирано се конфигурира на смарт телефона. Валидно е и за iOS.
Услуги: Плащане на ПОС, парични прехвърляния, дигитализиране на карти за преданост
С кои работи: Карти за преданост, авансово зареждане на портфейла с банкова карта или превод
Такси: Плащане без такса, зареждане на портфейл гратис до 12 месеца, по-късно 0.2 лева най-малко, изтегляне от АТМ 1% в България. Премиум проект 5.99 лева./месец без такси
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР