[Shutterstock] Бъдещето може да бъде както вълнуващо, така и често

...
[Shutterstock] Бъдещето може да бъде както вълнуващо, така и често
Коментари Харесай

Добре дошли в настоящето

[Shutterstock] Бъдещето може да бъде както вълнуващо, по този начин и постоянно разочароващо: съгласно " Завръщане в бъдещето 2 " да вземем за пример през 2015 година левитиращите ховърборди трябваше да са действителност и всеобщо натрапен метод за превоз. Пет години по-късно такива към момента не съществуват и по всяка възможност и след още пет надали ще има сериозна смяна. По същия метод липсва и цялата промишленост по дизайн и произвеждане на сходни футуристични технологии, които човечеството чака, само че не стават действителност. И въпреки всичко не се заблуждавайте: вие живеете в бъдещето и технологиите трансформират всичко, в това число и специалностите и образованието.

Кариерните пътища на сегашното са прекомерно доста, с цел да могат всички да бъдат изброени. Само преди 10 години някои от тях или не съществуваха или бяха толкоз бутикови, че няма разлика дали са съществували или не - такива са да вземем за пример експертите по просвета за данните или програмистите в областта на машинното самообразование. През това десетилетие те ще бъдат измежду най-търсените и високо оценени специалисти където и да било по света.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Идните години могат да се окажат и тези, в които най-сетне се случва чаканата от някои и плашещата за други всеобща автоматизация: съгласно проучване на мозъчния концерн Brookings 25% от работните места в Съединени американски щати, или общо 36 млн., имат над 70% капацитет да бъдат автоматизирани от роботи и задоволително интелигентен програмен продукт. Изследването може да е съответно за Съединени американски щати, само че същите стопански правила важат на всички места.

" Капитал " реши да се спре на три съответни вида специалности, които ще са най-търсени и най-важни за новото десетилетие. Първата група е обвързвана точно с автоматизацията и роботиката - значително неслучилата се гражданска война на отминалите 10 години. Втората е обвързвана с възходящата потребност от софтуерни разработчици на всички места по света - сигурен залог както за предишното, по този начин и за сегашното, а евентуално и за още по-следващото десетилетие. Третата група е на офлайн специалности, за които надали ще се приказва изключително доста, тъй като не са по този начин привлекателни или лъскави както първите, само че за които въпреки всичко ще има високо търсене.

Времето на роботите

Когато става дума за роботи, може да се каже, че има два вида хора: такива, които са уверени, че краят на човечеството е близо, и такива, които желаят час по-скоро да бъдат автоматизирани всички не изключително изобретателни действия. Масовата роботизация по всяка възможност ще заличи повече на брой специалности, в сравнение с ще сътвори, само че във връзка с сбор работни места изчисленията не са толкоз сигурни. Новосъздадените работни места ще бъдат и доста по-различни от тези, които или ще изчезнат, или ще бъдат сведени до графата " бутикови ". Вместо заварчици да вземем за пример ще има потребност от програмисти с устременост съответно в областта на изкуствения разсъдък, както и доста по-масово и точно произвеждане на датчици, в сравнение с през днешния ден. Дизайнери, хора за инспекция на качеството и ръководство на цели флотилии от роботи ще отворят високоплатени работни места - въпросът е единствено какъв брой на брой.

" Най-засегнати ще бъдат специалностите в производството, обслужването на клиенти и кулинарията, доставки и логистика. Предвид автоматизацията на избрани действия изследванията плануват увеличение на специалностите, свързани със основаване на нововъведения ", споделя Кристиян Михайлов от Професионалната асоциация по роботика и автоматизация (PARA). " Личната ми визия за бъдещето е усилване ролята на инженери в науката за данните и изкуствения разсъдък, както и такива в региона на производството и поддръжката на роботи. По-често срещани ще станат и специалностите, изискващи така наречен меки умения и творчеството, присъща на хората. Мениджърските специалности, свързани с роботиката, ще се развият доста, в това число тези по поддръжка на роботизирани системи ", прибавя той.

Много от " историите на бъдещето " в действителност са такива от сегашното. Особено известни да вземем за пример са складовете на софтуерния колос Amazon, които са съвсем напълно автоматизирани и при които линията на някои от доставките стартират от програмен продукт, минават през роботи и завършват с дрон. Друг по-малко прочут образец са напълно роботизирани кухни в Ню Йорк, където машини подготвят храна за доставка. Хуманоидни роботи като Pepper на SoftBank евентуално ще излязат отвън екзотиката през идните години. Тези образци обаче не значат, че хората са изчезнали от цялата верига - те просто са на назад във времето, само че с даже по-важна роля, в сравнение с преди.

България може да наподобява надалеч от тези трендове, само че в действителност не е - в последна сметка, роботите се задвижват от код, а софтуерната промишленост на страната има от дълго време потвърден капацитет. Ocado, английският онлайн супермаркет, работи с съвсем напълно роботизирана складова активност, създава част от системите си точно в България. Математическите, инженерните и софтуерните специалности остават нискорисков избор и през това десетилетие.

Търси се код - и кой да го напише

Софтуерните умения в всеобщата цифрова епоха са свързани с доста повече специалности и браншове, в сравнение с наподобява на пръв взор. Както роботизацията е директно подвластна от основателите на код, по този начин има потребност и от от ден на ден програмисти, които да обезпечат " умния " детайл на сегашното и бъдещето - от неща, с които сме привикнали, като мобилни приложения до изкуствения разсъдък зад самостоятелните коли.

Нуждата от софтуерни разработчици е лесна за прогнозиране, тъй като такава има и сега. По-трудно е да се предвижда какви тъкмо ще бъдат нужни те. Голяма част от езиците за програмиране, които се търсят най-вече на пазара на труда през днешния ден да вземем за пример, не съществуваха преди 10 години. Тенденции като миграцията към облачни технологии се случват бързо и са една от аргументите за световното противоречие сред търсенето и предлагането.

" Трудно е да предвиждаме с акуратност кои ще са най-търсените специалности в софтуерната промишленост за подобен дълъг интервал като десетилетие напред. Преди малко над 10 години беше пуснат първият iPhone и това промени метода, по който сътворяваме програмен продукт. Приложенията към този момент би трябвало да работят добре на всеки тип екран и устройство, появиха се нови езици и технологии за програмиране, а с това и нови специалности ", споделя Мартин Вешев, управител " Технологични образования " в " Телерик академия ".

Вешев въпреки всичко дава своите прогнози - още по-силно търсене на експерти в областта на машинното самообразование, изкуствения разсъдък, виртуалната и добавената действителност, инженери по облачни технологии и от ден на ден разработчици на уеб и мобилни приложения. " Все повече се търсят така наречен full-stack експерти. Това са разработчици, които умеят да боравят задоволително добре с необятен набор от технологии, нужни за цялостния софтуерен цикъл и в същото време са тесни експерти в съответно направление ", прибавя Вешев.

Голяма част от трендовете на пазара на труда към този момент започнаха през последните две десетилетия и актуалното просто ще ги продължи. Компаниите, освен това надалеч освен софтуерните, ще имат все по-голяма потребност от програмисти във всевъзможни посоки. Това обаче ще бъде или най-малко би трябвало да бъде десетилетието, в което тези промени да бъдат отразени съответно и в образованието на всички равнища, изключително при най-малките, където проучването на компютърен език от ранна възраст на доста места към този момент се трансформира в също толкоз значимо, колкото проучване и на задграничен език.

" Необходимите умения за експертите ще стават от ден на ден, а инструментите за работа - все по-разнообразни. Основни умения като логическо и аналитично мислене, както и опцията за бързо решение на проблеми са скъпи за всеки експерт. При специалности, свързани с обработката на огромни размери от данни, математиката и всички свързани с нея точни науки остават основополагащи, споделя още Вешев. Но освен техническият аспект е значим. Личностните умения ще стават все по-ключови, тъй като ще се усили потребността от ежедневна връзка с доста и разнообразни хора. "

Извън мрежата

Не всички промени в търсенето на човешки капитал през занапред настъпващото десетилетие са свързани с роботи, изкуствен интелект и програмен продукт. През идните години ще се усили търсенето и на доста специалности отвън мрежата - някои от тях ще изгубят стигмата си на непрестижни.

Застаряващият западен свят да вземем за пример ще има потребност от от ден на ден хора, които да се грижат за възрастни. Недостиг има и в този момент - дотолкоз, че и там има роботи като SARA, които да се пробват да се оправят с тази ниша. Тя обаче наподобява непокътната съответно за човешката работна ръка.

Същото важи за строителите да вземем за пример, където по света - и изключително в България - има потребност от от ден на ден качествени служащи. Тези до неотдавна забравени и подценявани специалности ще изживеят собствен дребен или огромен подем, в който търсенето и предлагането ще нарасне, а дружно с тях и заплащането.

Там, където софтуера и роботите лишават от работните места, като автоматизират най-масовите действия, ще се появи ново търсене за същите действия, само че осъществявани в по-малък мащаб от висококвалифицирани хора. Ако роботите в Ню Йорк вършат всеобща кухня за всички, това неизбежно ще продължи да ускорява вълната от гурме заведения за хранене. Същият принцип важи за направени на ръка, без огромна поточна линия, питиета, мебели и други. Текущото десетилетие не е моментът, в който хората остават без работа, а единствено това, в което стартират по-големите опити какво може да бъде автоматизирано и какво не.

Всичко това са обаче прогнози. Изминалото десетилетие приключи с търсене на специалности, умения и познания, които не съществуваха първоначално му. Най-реалистично е да си представим, че същото ще се случи и с идното, само че в случай че въпреки всичко желаете малко сигурност, прогнозата, че технологиите и пазарът на труда ще продължат да се развиват последователно и без революционни скокове, звучи като минимум рисковия
залог.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР