[Shutterstock] Автор: Капитал Високите такси изчезват, но има и изключения,

...
[Shutterstock] Автор: Капитал Високите такси изчезват, но има и изключения,
Коментари Харесай

Новите роуминг алтернативи

[Shutterstock] Автор: Капитал

Високите такси изчезват, само че има и изключения, които е добре да се знаят, както и други значими неща
15 юни 2017
В региона на телекомуникациите европейското участие несъмнено има удобен резултат върху България
15 юни 2017

Изключението

Ако в проекта са включени безвъзмездни 500 минути към всички оператори и 5 гигабайта интернет за ползване в страната, от същия този ресурс ще се приспада при ползване в други страни от Европейски Съюз. Има изключение, несъмнено, и то се задейства, когато телекомът засече, че клиентът му има повече ползване в чужбина, в сравнение с у нас. Това се смята за нарушаване на политиката за " обективна приложимост ", при което стартира да се начислява оптималната такса от 0.08 лева на минута, 0.02 лева на SMS и 18.11 лева на гигабайт мобилен интернет в роуминг.В средата на тази година отпаднаха таксите за роуминг за 28-те страни - членки на Европейския съюз. Сега клиентите на българските телекоми могат да употребяват без спомагателна такса услугите, които им се поставят съгласно контракта за месечно ползване в границите на България. Към тази група са и Норвегия, Швейцария и Исландия, които част от Европейската икономическа общественост.

В останалите страни обаче цените на телеком услугите в роуминг останаха високи. Те могат да са доста неприятни и в най-лошия си вид доближават до 7 лева на минута диалог и 25 лева за изразходван мегабайт мобилен интернет при общоприетите роуминг цени.

Има други възможности

За благополучие на пазара от ден на ден навлизат различни услуги, изключително когато става дума за потреблението на мобилен интернет. Една такава е латвийската разработка Surfroam, която обезпечава мобилен интернет в чужбина на конкурентни цени. Балтийските страни към този момент са трайно разпознаваеми като пионери в сходни различни решения, като там са създадени безплатната система за връзка Skype, платформата за евтини интернационалните парични преводи Transferwise и един от водещите агрегатори на споделено кредитиране Twino. При Surfroam, която е предплатена карта, да вземем за пример потреблението на мобилен интернет в Турция, Македония и Сърбия се таксува с 0.04 лева на МВ. Такива са цените в действителност за цяла Европа, Съединени американски щати и Австралия, а общо услугата може да се употребява в 200 страни. Регистрацията, покупката и последващото зареждане става напълно онлайн, като изпращането на SIM картата е гратис до всяка точка на света с елементарна пощенска пратка и може да отнеме 4 до 11 дни за Европа. Експресната пратка е 25 евро и идва за 4 до 6 дни. Самата SIM карта е безвъзмездна, като се заплащат 15 евро, които са авансово заредени в нея. Плащането може да стане посредством Visa, Mastercard, Paypal и биткойн. Услугата има и мобилно приложение, през което в действително време може да се ревизира какво е било потреблението все още. Допълнителен плюс е, че картата няма годност и може да бъде деактивирана само в случай че не е била употребена в границите на една година. Минусът е, че картата е предопределена само за мобилен интернет.

Друга сходна услуга е GlocalMe, която обезпечава 1 ГБ мобилен интернет против 29.90 $, само че в по-малко на брой страни. В листата да вземем за пример не попадат Македония и Сърбия. Австрийската Flink пък предлага да се наеме устройство, което обезпечава безграничен мобилен интернет. Цената е 9.9 евро дневно, само че за устройството се дължи депозит от 130 евро. Освен това още веднъж Сърбия и Македония не попадат в листата. Подобна е обстановката и с полската компания XOXO wifi с тази разлика, че тяхната цена е 7.90 евро дневно. Някои от фирмите като холандската Droam разрешава мобилното устройство освен да се вземе чартърен, само че и да се купи. Самият мобилен hotspot коства 90 евро, настрана се заплащат пакети с мобилен интернет, от 15 евро за 500 МВ до 170 евро за 10 GB. Третият вид е потребителят да си купува предплатена карта за ползване от локален мобилен оператор. Обикновено цената им е равностойността на 5 – 10 лева, като в пакета влизат 500 минути и 2 GB.

Какво оферират българските

Трите български мобилни оператора имат обособени пакетни услуги, които покриват потреблението в такива трети страни, с които разноските могат да се намалят. При потреблението им обаче би трябвало да се има поради по какъв начин тъкмо работят те.

" Мтел " да вземем за пример имат роуминг " тарифни проекти " и роуминг " пакети ". Най-евтин е тарифният проект Europe&Balkan, който коства 2 лева дневно, които се дължат единствено когато има открито ползване. В рамките на този един ден могат да се употребяват 200 МВ интернет и 1000 изходящи минути от Европейски Съюз и Турция или 100 минути от Сърбия и Македония.

За тези, които приказват повече, по-неизгоден е роуминг пакетът Balkan Talk, който коства 59 лева и включва 60 минути изходящи диалози към България, Турция, Македония или Сърбия в границите на един месец.

" Виваком " да вземем за пример до неотдавна имаше пакети за роуминг услуги, при които цената на минута произлязъл диалог или на 1 МВ потребяван мобилен интернет падаше под 1 лева От известно време обаче те са прекратени и важат само за Турция. При това един път се заплаща месечен абонамент (5.9 лева.) и един път дневна такса (5.9 лева.) за всеки ден, в който услугата се употребява от Турция. В този пакет влизат 200 минути и 500 МВ дневно. Това значи обаче, че в Сърбия и Македония е налична само общоприетата цена, която е 2.29 лева на минута и най-важното - 14.99 лева на мегабайт мобилен интернет. Освен това потребителите постоянно би трябвало да ревизират кой е предложеният оператор в чужбина и да го изберат ръчно в настройките на мобилния си телефон. Ако свързването стане автоматизирано с различен оператор, цената на изходящо позвъняване ще е още по-висока - 4.99 лева Това важи и за останалите телекоми.

При " Теленор " се резервират роуминг пакетите Roam&Surf Europe и Roam&Surf World. Първият покрива с изключение на Европейски Съюз и всички останали страни от Европа и цената на мобилен интернет може да падне до 0.2 лева за МВ, а вторият включва всички страни, а цената на МВ може да слезе до 3.75 лева Тези роуминг услуги не включват изходящи диалози. Така общоприетата цена на оператора за роуминг позвъняванията от балканските страни отвън Европейски Съюз е 3.49 лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР