Шумен. В Шумен бе почетена Св. Варвара - покровител на

...
Шумен. В Шумен бе почетена Св. Варвара - покровител на
Коментари Харесай

Шумен: В града бе почетена Св. Варвара - покровител на артилеристите

Шумен. В Шумен бе почетена Св. Варвара - настойник на артилеристите, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “-Шумен . В постройката на катедра „ Артилерия ” на Факултета „ Артилерия, Противовъздушна отбрана и КИС “ бе отслужен церемониален водосвет. Деканът полк. Сашо Евлогиев уточни, че с помощта на напъните на военнослужещи и свещенослужители от Шумен, Факултетът ще продължи да празнува празника на Света великомъченица Варвара с възторг, огромна сила и религия.
„ Българските артилеристи имаме своите славни и почтени обичаи, които би трябвало да грижливо да пазим, да ценим и да развиваме. Не инцидентно за празник на българската артилерия е определен денят 11 март. Една незабравима дата, която е началото на епичната Одринска интервенция през Балканската война. Този ден като фокус събира цялото достолепие на българското военно изкуство и българската артилерия. Наред с величавия връх в бойното потребление на българската артилерия – 11 март 1913 година, като православни християни на 4 декември ние честваме празника на всички артилеристи от християнския свят “, уточни полк. Евлогиев.
За изключителни заслуги към Българската артилерия почетна грамота и икона на св. Варвара тази година беше връчена на офицера от запаса генерал-майор Вълчо Фотев – ръководител на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и запаса – клуб “Ракетни войски и артилерия – Олимпий Панов. По рано през днешния ден в храм „ Св. Три Светители “ офицери, курсанти и бойци от Шуменския гарнизон участваха на Света литургия във връзка празника.
Ивелина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР