Шумен. Държавният глава Румен Радев и президентите Петър Стоянов (1997-2002),

...
Шумен. Държавният глава Румен Радев и президентите Петър Стоянов (1997-2002),
Коментари Харесай

Четирима президенти почетоха паметта на д-р Желю Желев

Шумен. Държавният глава Румен Радев и президентите Петър Стоянов (1997-2002), Георги Първанов (2002-2012) и Росен Плевнелиев (2012-2017) откриха възпоменателна плоча пред родната къща на първия демократично определен президент на Република България доктор Желю Желев (1990 – 1997) в село Веселиново. На откриването участва и дъщерята на доктор Желев - Станка Желева, която съобщи, че наличието на четиримата президенти при откриването на паметната плоча е образец за висока политическа просвета.
Идеята за възпоменателната плоча бе на сегашния държавен глава Румен Радев., който в словото си обърна внимание, че доктор Желев е имал нелека орис. По думите му той е показал куража на инакомислието, когато други са мълчали. „ Пое отговорност за страната, когато всички спореха и се надвикваха. Понесе упреците на съперниците и измените на своите. Но Желев остана национален човек, когато мнозина се срамиха и клеймяха думата „ национален “ “, съобщи в изявлението си на церемонията Румен Радев. Президентът акцентира, че епохата е натоварила политиците на прехода с бремето на доста неточности, и техни, и непознати. „ Остана безсребреник, когато други осребряваха куража на инакомислещите и очакванията на всички българи. Остана демократ, когато всички се сочеха с пръст ”, сподели още Румен Радев за доктор Желю Желев. Той добави, че първият демократично определен президент е бил уверен европеец от поколението на Хелмут Кол и Франсоа Митеран, за които идея са били мирът, солидарността и единството на континента.
Президентът в интервала 2012-2017 година Росен Плевнелиев изясни, че за всички доктор Желев е умен политик, знак на единение, невзискателност, човечност и мъдрост, която е бликала от всяко негово деяние. Според Плевнелиев той е съумял по най- мирния и доброжелателен метод да придвижи страната ни напред в най-трудния миг.
Държавният глава в интервала 2002-2012 година Георги Първанов съобщи, че доктор Желю Желев остава в историята на българския преход със своята храброст и увереност. Според него на компликациите и страстите на прехода, би трябвало да се отдаде дължимата благодарност на българските държавници и изключително на хора като доктор Желев.
Президентът интервала 1997-2002 година Петър Стоянов регистрира, че с откриването на паметната плоча на доктор Желю Желев се слага една превъзходна традиция. По думите му това е значим знак за българската народна власт.
В изявление за Агенция „ Фокус “ журналистът Велислава Дърева, която повече от 40 години е другарка с доктор Желю Желев разяснява, че на първо място откриването на плочата е цивилизован, образован жест, въпреки и непретенциозен. Според нея това е и знак на почитание към доктор Желев, към неговия принос за демократичното развиване на България. По думите й този акт би могъл да бъде знак за национално единство - стига да не е фиктивен.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР