Шумът от автомобилният трафик реално оказва неблагоприятно влияние върху населението

...
Шумът от автомобилният трафик реално оказва неблагоприятно влияние върху населението
Коментари Харесай

Четете в Петел: Варненци с право се оплакват от шума, специалисти потвърждават, че ревът на автомобилите е над нормата

Шумът от автомобилният трафик действително оказва неподходящо въздействие върху популацията на агломерация Варна. За страдание, подхванатите досега ограничения за ограничението на вредата от него не дават резултат, а наклонността е той даже да се ускорява, считат експерти.

47% от цялото население на Варна е изложено на равнища на звук от авто трафик над граничните стойности за денонощие, 52% – над граничните стойности за светлата част на деня, 29% – над тези за вечерните часове. 44% пък са жертва на повишени равнища ва шума през нощта. Това демонстрира разбора на шума във Варна, който е част от нов общински проект за оправянето с него.

Картината е още по-лоша във връзка с местата, където пределната мощ на шума е по-малка. 79% от детски, лечебни, образователни, научноизследователски заведения и публични здания (т. нар. „ специфични ” сгради) са изложени на равнища на звук над граничните стойности за всички индикатори.

От данните получени в следствие от общата стратегическа карта, отчитаща шумовите равнища вследствие на въздействието на всички източници на звук на територията на агломерация Варна е видно, че 20 % от популацията на Варна е изложено на равнища на общ звук над граничните стойности за ден, 21% – за индикатор „ вечер “ и 34% – над граничните стойности за през нощта.

Авиационният звук от самолетите, излитащи от и приземяващи се на Летище Варна също способства за внезапно повишение равнището на общия звук, само че единствено за малко време и в избрани зони от града. Най-засегнати са южните елементи от централната градска част и кв. “Трошево ”, а при избрани метеорологични условия кв. “Левски ” и кв. “Виница ”. Акустичният дискомфорт от действието на летищния комплекс се усеща най- доста през летните месеци и е най-дразнещ през нощните часове, макар че междинните шумови равнища не надвишават граничните стойности през 2017 година

Проведените през последните години мероприятия, като изнасяне на тежкотоварния автотранспорт отвън града, ремонт на основни пътни сектори и възстановяване на положението на пътните покрития, озеленяване на крайпътни линии, ограничение на скоростта на транспортните средства в жилищните региони и други не са подобрили доста акустичната картина.

Най-високи междинни наднормени равнища на шума са регистрирани в пунктовете за мерена на шума на бул. “Вл. Варненчик ” № 128 сред сп. Патриарх Евтимий и сп. Автогара, Бул. “Христо Ботев ” до магазин за риб. такъми, Бул. “Цар Освободител ” – ж.к. Младост бл. 130, Ул. “Д-р Пискюлиев ” № 30 – м/у ул. “Парижка комуна и ул. “Г. Бенковски ”, ул. „ Ген. Колев “ – до дом за деца „ Другарче “, бул. „ Осми крайморски полк “ № 67 до пицария „ Морско конче “.

Целият проект за оправянето със шума във Варна и анализите можете да намерите тук. 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР